logo

BEÜ HASTANESİ ‘İŞİTME TARAMA REFERANS MERKEZİ’ OLDU

BEÜ Hastanesi  “Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi” ilan edildi.

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında tüm hazırlıklarını tamamlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından, işitme kayıplı bebeklerin tanısının erken konması ve rehabilitasyonunu sağlayan ‘Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi’ ilan edildi.

Eliçora “Girişimler sonuç verdi, sertifikamızı aldık”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sultan Şevik Eliçora, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı işbirliği kapsamında uygulama için gerekli olan referans merkez tarama ünitesi, yenidoğan işitme tarama ünitesi, klinik ABR testi, ameliyathane koşullarında gerekli altyapı, donanım ve altyapı desteği ile teknik olarak hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirdi. Merkezde görevli dört Öğretim Üyesi, bir Odyolog ve üç odyometrist bulunduğunu, öncesinde yenidoğan işitme tarama ünitesinde saptanılan işitme kayıplı bebeklerin ileri tetkik ve tedavisi için başka merkezlere sevk edildiğini söyleyen Doç. Dr. Eliçora, “Üniversite Hastanemizin özellikle Covıd-19 pandemisi döneminde küçük bebeklerin ve ailelerinin başka illere gitmek zorunda kalmaması için bulunduğu girişimler yanıtsız kalmadı ve Referans Merkezi Sertifikamızı aldık.”  diye konuştu.

Referans merkez sorumlusu Doç. Dr. Duygu Erdem ise Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi sertifikası ve kurulan ünite sayesinde, işitme kayıplı bebeklere sağlık hizmeti verileceğini belirterek, “Alınan unvan ile Zonguldak’ta cihaz uygulama işlemi ve rehabilitasyon yapılabilecek olup,   gerekli takipler sonrasında biyonik kulak dediğimiz koklear implant ameliyatlarının da yapılabilmesi için önümüzde engel kalmamıştır.” şeklinde konuştu.

Rektör Çufalı memnuniyetini ifade etti

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı da yaptığı açıklamada, Üniversite Hastanesinin Sağlık Bakanlığımız ile eşgüdümlü çalışmaları çerçevesinde her geçen gün ciddi aşama kaydettiğini söyledi.  Üniversitenin, sağlık çalışmaları içerisinde yer alacak uzman doktorları, sağlık personellerini yetiştirebilmek ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Çufalı, Ulusal İşitme Tarama Referans Merkezi unvanı almalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Ulusal Yenidioğan İşitme Tarama Programı Nedir?

Ülkemizde her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Bu bebeklerin erken dönemde tespit edilememeleri halinde işitmenin rehabilitasyonu mümkün olmamaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı “Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı” kapsamında, tüm yenidoğan bebeklerin doğdukları hastanede taburculuk öncesi temel işitme tarama testlerinin yapılması, ilk taramadan kalan bebeklerin 1. aylarında gerekli testlerin tamamlanması, işitmesinde problem tespit edilen bebeklerin 3 aylık olana kadar referans merkezlerinde tanılarının saptanması ve gerektiği takdirde 6 aylık olmadan önce rehabilitasyonlarının sağlanması hedeflenmektedir. Bu program kapsamında, 2008 yılından itibaren 81 ilin kamu, üniversite ve özel hastanelerinin yer aldığı bin 153 tarama merkezinde işitme taraması programı, 62 tane referans merkezinde ise ileri tanı tedavi uygulanmaktadır.

Paylaşın:
615 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ