logo

ÇAKIR’IN EREĞLİ’NİN KURTULUŞUNUN 100. YILDÖNÜMÜ MESAJI

AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Ereğli’nin 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Ereğli’nin 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Çakır, açıklamasında, Kurtuluş Savaşı sürecinde, düşman işgalinden kurtulan ilk ilçenin Karadeniz Ereğlisi olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Türk Milleti, her ortamda bağımsızlık ve özgürlüğüne yönelik tehditleri birlik ve beraberlik içinde karşılamıştır. Kurtuluş Savaşımızda da ilçemiz büyük kahramanlık örneği göstererek, kenti işgalcilere direnmiş, kısa süre içinde işgalin sona ermesini sağlamıştır. 8 Haziran 1920 günü, ilçedeki taşkömürü yataklarına hakim olmak ve Ereğli limanına hakim olmak isteyen Fransızlar, beş gemiyle Ereğli açıklarına gelmiş, 10 Haziran’da işgal girişiminde bulunmuştur. İlçemizin önde gelenlerinden Nimet Hoca’nın organize ettiği kararlı direniş sonucunda 20 Haziran 1920’de Fransızlar çekilmek zorunda bırakılmıştır. Daha sonra Fransızlar Ankara Hükümeti ile anlaşma imzalayarak, Ankara’da kurulan TBMM’yi tanıyan ilk devlet olmuştur.

“MİLLİ MÜCADELENİN İLK BAŞARILARI ARASINDA YERİNİ ALDI”

10 gün içinde Kuvayı Milliye güçleriyle gerçekleştirilen Ereğli’nin kurtuluşu, Milli Mücadele’nin ilk başarıları arasında yerini alarak, Türk Milletinin birlik ve beraberlik içinde gösterdiği kahramanlık ve mücadele örnekleri arasında tarihe yazılmıştır. Bu olaydan sekiz ay sonra, Milli Mücadele’nin tek deniz savaşı da Ereğli’de yaşanmış, Ereğli halkının desteğiyle yaşanan çatışmada Milli Mücadele’nin tek deniz şehidi olan Recep Kahya da Ereğli halkının ve tarihi sayısız kahramanlık hikayeleriyle dolu olan milletimizin hafızasına silinmeyecek şekilde kazınmıştır. Ereğli’nin kurtuluşunun yüzüncü yılını kutlamanın haklı gurur ve sevincini yaşadığımız bugün, kurtuluş destanını yazanlar başta olmak üzere, Kore’de, Kıbrıs’ta, İç güvenlik operasyonlarında, Suriye’de, Irak’ta, 15 Temmuz kalkışmasında hayatını kaybeden şehitlerimiz ile ebediyete intikal etmiş gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize uzun, sağlıklı bir ömür diliyorum.”

Paylaşın:
480 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ