logo

CHP VE MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN GMİSE DESTEK

  • GMİS Başkanı Yeşil ve Yöneticiler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT Reformu adı altında gündeme getirdiği taslak çalışmaya karşı durmak için siyasetçiler e STK’lar nezdinde destek toplamaya devam ediyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Hakan Yeşil ve Yönetim Kurulu üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Devrim Dural’ı ziyaret etti. Görüşmede Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT Reformu adı altında gündeme getirdiği taslak çalışmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, 27 Haziran 2024 tarihinde CHP İl Başkanı Devrim Dural’ı ziyaret etti. Dural ve il yönetimine çalışmalarında başarılar dileyen Genel Başkan Yeşil, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT Reformu adı altında gündeme getirdiği taslak çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi. Tüm siyasi partilerin desteğini beklediklerini ifade eden Genel Başkan Yeşil, “Sayın Başkana ve yönetimine daha önce ziyarete gelememiştik. Yoğun programlar sebebiyle seçim süreci girmişti. Öncelikle hayırlı olsun, görevinde başarılar diliyorum yönetimine ve kendisine. Tabi gündemimiz Türkiye Taşkömürü Kurumu ve 19 KİT’i ilgilendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetimsel değişiklik ile ilgili yapmak istediği yasa tasarısı, kanun değişikliği. Bununla ilgili biz bir dizi görüşmeler yaptık. Bugün de Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Sayın Devrim Dural’ı ziyaret ederek bizim çıktığımız bu yolda beraber hareket etme adına desteklerini istemeye geldik. Bugün bunun için buradayız. Sayın Başkandan ve yönetiminden, teşkilatından bu kanun tasarısına kesinlikle hayır demeleri için desteklerini istiyoruz.” dedi.

DURAL: ‘SENDİKANIN VE MADENCİNİN YANINDAYIZ’

CHP’li İl Başkanı Devrim Dural da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’lerle ilgili yaptığı çalışmaları yakından takip ettiklerini ve asla kabul etmediklerini söyledi. Parti olarak madencinin yanında olduklarını ifade eden Dural, şöyle dedi:

“GMİS Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakan Yeşil nezdinde tüm yönetim kurulu arkadaşlarımıza, maden camiasına, sendika camiasına hoş geldiniz diyorum. Teşekkür ediyoruz ziyaretleri için. Biz de bu kanun tasarısına Cumhuriyet Halk Partisi olarak hayır diyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi kurumsal kimliğiyle beraber Zonguldak’ta her zaman madencinin yanındadır. Madencinin fenerinin sönmemesi amacıyla elinden gelen tüm çabayı gösterecektir. Bütün gövdesiyle bu çabanın içinde olacaktır. Tekrar ediyorum, şanlı Ankara yürüyüşünün bir parçasıdır Cumhuriyet Halk Partisi. 
Zonguldak kömür üretiminden asla kopartılamaz. Türkiye Taşkömürü Kurumu asla özelleştirilemez ve kapatılamaz. Kurum üzerinde inisiyatif sahibi olan kişiler Genel Maden İş Sendikası, Zonguldak halkı ve madencilerdir. Bunun haricinde biz herhangi bir değişiklik vesaire yönetimde değişiklik bunları kabul etmiyoruz. Bu konuda da sendikamızın ve madencilerimizin sonuna kadar arkasındayız, yanındayız ve bu mücadelenin bir parçasıyız. Bunu da kamuoyu tarafından böyle bilinmesini istiyoruz. Sonuna kadar madencinin fenerinin sönmemesi için, Zonguldak’ta kömür üretiminin arttırılması için, istihdamın arttırılması için, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun norm kadroya ulaşabilmesi için gerekli mücadelenin verilmesi noktasında biz burada Cumhuriyet Halk Partisi olarak irade koymaya her zaman hazırız. Yarın da bu mücadelenin içerisinde olacağımızı taaddüt ediyoruz.” 

Ziyarette GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural’a maden ocağı figürlü bir heykel takdim etti.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI’NDAN DA GMİS’E KİT DESTEĞİ

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Hakan Yeşil ve Yönetim Kurulu üyeleri, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederek KİT Reformu adı altında yapılan taslak çalışmaya karşı destek istedi. 

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Mali Sekreter Yalçın Yiğit, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, 27 Haziran 2024 tarihinde TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyarette Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT Reformu adı altında gündeme getirdiği taslak çalışması ele alındı. 

YEŞİL: ‘PAYDAŞLARIMIZ MÜCADELEYE ORTAK OLACAKTIR’

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nın sendikanın bir paydaşı olduğunu ifade ederek Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’lerle ilgili yapmak istediği çalışma konusunda bilgiler verdi. Tüm odaları, sendikaları, sivil toplum örgütleri, dernek ve siyasi partileri mücadelelerine destek olmaya davet eden Yeşil, şöyle konuştu:

“Hafta başı mecliste milletvekillerimizi ziyaret ettik. TÜR-İŞ Genel Başkanımızı ve bağlı sendikalarımızı Ankara’da ziyaret ettik. Gündemimizde hepinizin de bildiği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetimsel değişiklik adında yapmak istediği, adına da KİT Reformu koyduğu bir düzenleme var. Bunun; yetkileri kendisine almak ve ilerleyen dönemlerde de bu aldığı yetkiyle beraber bu kurumlar üzerindeki tam anlamıyla daraltma, küçültme, satma, devretme gibi yetkilerini üzerine alabildiği, bununla beraber alabildiği yetkilerin sınırsız bir güç olduğu, bunun da 19 KİT’i de ilgilendiren çok tehlikeli bir çalışma olduğunu bizler fark ettik. Bugün de bunun için ziyaretlere devam ediyoruz. Maden Mühendisleri Odamız Sayın Erdoğan Başkanımızı da bizimle beraber paydaşımız olduğu için, bizimle beraber bu mücadeleye ortak olması için bugün buradayız.

‘SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Tabii Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapmak istediği sistem; kurumların satılması, devredilmesi, küçültülmesi, daraltılması başka şirketlere başka şirket ortaklarıyla beraber dizayn edilmesi, tabii ki halkın malı olan bu kurumları tamamen tehlikeye sokmaktadır. Biz bu uygulamaya kesinlikle karşıyız. Bununla ilgili bir dizi açıklamalar oldu. Sizler de biliyorsunuz hem Cumhuriyet Halk Partisi vekillerimizden hem Adalet ve Kalkınma Partisi vekillerimizden açıklama oldu. TTK’nın özelleşmeyeceği, özelleştirilemeyeceği gibi gündemler oluştu. Bizim amacımız hem TTK’nın özelleştirilmesini engellemek hem de bu yasa tasarısının ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak. Bununla ilgili duruşumuz nettir. Paydaşlarımızla beraber, Zonguldak’la beraber, Zonguldak halkımızla beraber, madencilerle beraber biz bu işin sonuna kadar karşısındayız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bunun için de bugün Erdoğan Başkanımızın yanındayız. Onun ve yönetiminin desteklerini bekliyoruz.” 

KAYMAKÇI: “BİZ HER ZAMAN EMEK MÜCADELESİNİN YANINDA OLACAĞIZ”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS’in mücadelelerinde son derece haklı olduğunu ve KİT Reformu adı altında yapılmak istenenin kurumlar için çok tehlikeli olduğunu söyledi. Kaymakçı şöyle konuştu:

“Bu girişim sadece maden işçilerini değil maden sektöründe çalışan personeli de, mühendisinden işçisine kadar herkesi etkileyen bir durum olacak. Bu girişim son derece tehlikeli. Meclis tatili uzatılmış. Çıkması gereken bazı acil yasalar söz konusu. Bunun için çalışma yapacaklar. Sanırım KİT Reformu bu işin içinde olacak. Bu taslağı hayata geçirmeye çalışacaklar veyahut da geçirecekler. Kurumun şirket haline getirilmesi anlayışını düşündüğünüzde yani şirketlerin yapısını biliyorsunuz ülkemizde. Şirketin asıl amacı kar etmektir. Türkiye Taşkömürü Kurumu çalıştığı derinliğe bakarsanız eksi 500- 600’lerde çalışıyor. Bu derinlikte hiçbir özel sektörün kar etme mantığı olamaz çünkü maliyetler olsa da tüm dünyada da böyle bu. Ne olacak? İşçilerin sosyal haklarından kesintiler, belki ücretlerinden kesintiler yaşanacak önümüzdeki süreçte. Sendikasızlaşmaya doğru gidecek belki ülkede. Bu gelinen aşamada sendikayı çok büyük ölçüde etkileyecek, bizim odamızı da etkileyecek girişimlerden birisi bu. Bunu kabul etmek mümkün değil.

‘BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ’

Geçtiğimiz pazartesi günü Zonguldak’ta sivil toplum kuruluşlarından oluşan Zonguldak Demokrasi Platformu olarak toplantı yaptık. Bu konunun ciddiyeti konusunda tartışmalar gerçekleştirildi burada. Geçmişte çok önemli roller üstlenmiş bir sendika Genel Maden İş Sendikası. Bunu da düşünerek, bu geçmişten o tecrübeleri dikkate alarak bu saldırıyı savuşturabiliriz diye düşünüyoruz. Zonguldak halkının esnafıyla, işçisiyle topyekun olarak bu mücadelenin verilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Başkan bizi aradı. Ortak mücadele yürütmemiz gerektiği konusunda destek istedi. Sonuna kadar bu desteği vereceğimizi biz de bu mücadeleyi vereceğimizi, söyledik. Bu bir emek mücadelesi. Sürekli sermaye lehine yasalar çıkartılıyor, düzenlemeler yapılıyor. Bunların önüne geçmek için de elimizden gelen çabayı gösterme kararlılığındayız. Ben de tekrar bu ziyaret için sendika yönetimine teşekkür ediyorum. ” 

Paylaşın:
169 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ