Ertuğrul, açıklamalarında şunları kaydetti:
GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI /BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE GÜNÜ MESAJI
Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur. 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün kaldırılması, “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak her yıl 24 Temmuz`da kutlanmaktadır.
Halkımıza doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.
Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün, “Basın, Milletin müşterek sesidir” ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır.
Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini yerine getiren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlarım.”
“LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASNI’NIN 100. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN”
“Türk halkının Milli Mücadele’de kazandığı zaferin ardından diplomasi masasında kayıtsız şartsız egemenlik hakkını koruyarak barış elde ettiği, Türkiye’nin en önemli kurucu antlaşmalarından Lozan Barış Antlaşması, bir asır önce İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanmıştır.
Barışın kazanılması için diplomasi masasına oturan İsmet İnönü başkanlığındaki Türk heyeti, kesintilerle birlikte 9 ay süren görüşmelerin her safhasında, Türk halkının kayıtsız şartsız bağımsızlık hakkından vazgeçmemiştir.
Ancak son yıllarda Lozan Barış Antlaşması ne yazık ki zaman zaman bağlamından uzak tartışmaların konusu haline getirilmekte, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan birtakım gerekçelerle değersizleştirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye o dönemde, Balkan Savaşları ile başlayan, 1’inci Dünya Savaşı ile süren ve Kurtuluş Savaşı ile biten uzun bir dönem yaşamıştır. Osmanlı Devleti yıkılmış, Anadolu işgal edilmiştir. Türk halkı yorgundur. İşte o koşullar sonucu kazanılan Kurtuluş Savaşı sonucunda Avrupa Devletleri artık Türkiye’yi ve TBMM Hükümetini görmezden gelmenin mümkün olmadığını anlamış ve bizzat kendileri Türkiye’yi Lozan’a davet etmişlerdir. Bu hususlar göz önüne alındığında, üzerinden bir asır geçmesine rağmen Lozan Barış Antlaşması’nın ne kadar değerli ve önemli olduğu bir kez daha anlaşılacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle, Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan Heyeti Başkanımız İsmet İnönü başta olmak üzere istiklal mücadelesi veren tüm kahramanlarımızı saygı, şükran ve minnetle anıyorum.” .
288 Kez Görüntülendi. Etiketler: basın bayramı » eylem ertuğrulBENZER HABERLER