logo

CHP’Lİ KARTAL “HES’TE BELİRSİZLİK GİDERİLMELİ!”

CHP İl Genel Meclis Üyesi Hayrettin Kartal, Erdemir’in yapmak istediği Kızılcapınar hidroelektrik Santrali ile ilgili barajın 26 yıldır kullanılmasında DSİ, ERDEMİR ve Kdz. Ereğli Belediyesi arasında sorun olmadığını hatırlatarak, “Ancak ERDEMİR, baraj üzerinde HES inşa etmek istemektedir. Öncelikle şunu vurgulamak isteriz. ERDEMİR’in enerji üretmesine karşı değiliz. Ancak büyük belirsizlikler vardır. Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekir. diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Genel Meclis Üyesi Hayrettin Kartal, partisinin Karadeniz Ereğli İlçe Örgütü Binasında gerçekleştirilen basın toplantısında, İl Genel Meclisi’nde Erdemir’in Hidroelektrik santrali kurmasına yönelik kararın alınma sürecini anlattı.

Erdemir’in Hidroelektrik Santral kurma talebinin imar komisyonuna 2 Kasım’da geldiğini belirten Kartal şunları söyledi:

“Kdz. Ereğli Kızılcapınar Barajında biriken su kullanımı DSİ ve ERDEMİR’le ve de Kdz. Ereğli halkı adına Kdz. Ereğli Belediyesi’ince, ortak protokolle karşılıklı mutabakat altına alınmıştır. Bu protokole göre, barajın endüstri suyu hisse oranı %49,10 , enerji üretme suyu hisse oranı %11,90’le ERDEMİR’e verilmiş, %29’luk hisse oranı da içme-kullanma suyu olarak Kdz. Ereğli halkı adına Kdz. Ereğli Belediyesine, yine ayrıca bölge halkının tarımsal amaçlı sulama suyu için ise % 10’luk bölüm tahsis edilmiştir. Yani toplamda baktığımızda %61 ERDEMİR’in, %29 Kdz. Ereğli Belediyesinin, %10’luk bölge köylerinin, dolayısıyla toplamda %39 kullanım hakkının Kdz. Ereğli’de yaşayan insanları ilgilendirdiği ortadadır.”

“ERDEMİR’İN ENERJİ ÜRETMESİNE KARŞI DEĞİLİZ, ANCAK..”

İl Genel Meclisi’ne konu geldiğinde, meclise 1993’ten bugüne, yani 26 yıldır barajın kullanılması konusu, DSİ, ERDEMİR ve Ereğli halkını temsilen Kdz. Ereğli Belediyesi arasındaki protokolle sorunsuz bir şekilde devam ettiğini ifade ettiğini belirttiklerini söyleyen Kartal şöyle dedi:

“Ancak ERDEMİR, baraj üzerinde HES inşa etmek istemektedir. Öncelikle şunu vurgulamak isteriz. ERDEMİR’in enerji üretmesine karşı değiliz. Ancak büyük belirsizlikler vardır. Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekir. Kdz. Ereğli’de yaşayan 180 bin insanın içme suyu hakkı güvence altına alınmadan, taraflar arasında açıkça protokole bağlanmadan, bu koşullar düzeltilmeden, belirsizlikler ortadan kaldırılmadan bu konu meclisimizce kabul edilmemelidir. .bunun vebalinin büyük olduğunu, gelecek kuşaklara ve Ereğli halkına karşı sorumluluğumuz olduğunu vurgulamıştık.”

“MANİDARDIR VE AÇIKLANMAYA MUHTAÇTIR”

İl Genel Meclisi’nde 11 CHP, 1 bağımsız üyenin ret oyuna karşılık, AK Partili üyelerden 18’inin oyuyla kararın geçtiğini ifade eden Kartal, karar konusunda bilgi verirken, “Şimdiye kadar, 26 yıldır hiçbir protokolde ve de şartnamede, Ereğli halkının içme suyunu belirsizliklere sürükleyerek riske sokan böylesine hiçbir madde yokken, şimdi sadece tüm su kullanma haklarında insiyatif ERDEMİR’e bırakılmaktadır. Ereğli önceki dönem Belediye başkanı Sn. Hüseyin Uysal böyle bir protokolü nasıl imzalamış, DSİ böyle bir şartnameyi nasıl hazırlamıştır.? Bu protokol ve şartnamenin birbiri peşi sıra hazırlanması manidardır ve açıklanmaya muhtaçtır” dedi.

“KİŞİSEL DEĞİL, TOPLUMSAL BİR SORUN”

Kartal, ERDEMİR’le Ereğli arasındaki sorunların, su sorununda olduğu gibi, bazı çevrelerce sanki, Ereğli Belediyesi Başkanı Halil Posbıyık’la ERDEMİR arasında kişisel bir sorunmuş gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade ederek “Bu konuda gerek pazartesi günkü toplantıda ve gerek daha önceki yıllarda, TSO, DTO, Muhtarlar Derneği, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi yetkililerinin ERDEMİR’le ilgili sıkıntıları dile getirdiklerini biliyoruz. O nedenle sorun kişisel değil toplumsal bir sorundur ve Kdz. Ereğli’de yaşayan 180 bin insanı ilgilendirmektedir”diye konuştu.

ERTUĞRUL: “BELEDİYENİN HES TUTUMUNU DESTEKLİYORUZ”

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul da belediyenin HES konusundaki tutumunu desteklediklerini söyledi. Ertuğrul, gazetecilerin sorusu üzerine, OYAK tarafından gerçekleştirilen toplantıya kendisinin davet edilmesine rağmen, Belediye Başkanının davet edilmemesi gerekçesiyle katılmadığını ifade ederek, CHP Milletvekillerinin katılımı konusunda ise yorum yapmayacağı ifadelerini kullandı.

BELEDİYEDEN VİDEOLU PAYLAŞIM

Diğer yandan aynı konuda Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından da bir video paylaşıldı. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda “Ereğli’nin suyunun sağlandığı Kızılcapınar Barajı’na Hidro Elektrik Santrali (HES) yapılıyor. Ama 2018 yılında öyle bir protokol imzalanmış ki baraj suyu azaldığında ya da boru bakımları yapılacağı sırada öncelik Erdemir’in olacak. Yani Ereğli’nin suyu kesilecek. Bu protokolü bir önceki Belediye Başkanı imzalamış. Üstelik, İl Genel Meclisi’nde CHP’li üyelerin “hayır” oylarına karşın AK Partili üyelerin oylarıyla HES için onay verildi. Bu gidişe “dur” demek zorundayız. ÖNCE YAŞAM HAKKI, SONRA ERDEMİR!”ifadelerine yer verildi.

Paylaşın:
1243 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ