logo

DEMİR “FİLYOS PROJESİNİN BABAYİĞİDİ TOSYALI HOLDİNG”

Zongulak TSO Başkanı Metin Demir, katıldığı TV programında soru üzerine, “Hani yerli otomobilde bir babayiğit tabiri kullanmıştık ya; bize de bir babayiğit lazımdı ve o bulundu. Organize sanayi bölgelerinde devletin yaptığı alt yapı işlerini burada Tosyalı Holding üstlenmiş oldu.” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Kanal Z’de Simge Kırlı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Günün Konusu’ programında gazeteciler Doğan Gönüllü, Osman Sav ve Murat Altay’ın sorularını cevaplandırdı.

KARDEMİR ‘YAP İŞLET DEVRET’ SÖZLEŞMESİNİ FESİH ETTİ

2 Ekim Cuma gecesi saat 20.00’de başlayan ve 3 saat süren programda Zonguldak ili ve ilçelerinde süregelen özel ve kamusal yatırımlar ile oda faaliyetlerine dair soruları yanıtlayan Demir, Gönüllü’nün Filyos Projesine dair sorusu üzerine Zonguldak’ı büyütecek projelerin en başında Fİlyos Projesinin geldiğini ifade etti.  Demir, “Uzun yıllar rüyamızda olan projede mutlu sona çok yaklaştık. Projenin en önemli ayağı Filyos Liman Projsidir. Liman projesi yıllar önce Yap-işlet-devret yöntemi le Kardemir’e verilmişti. Kardemir sözleşmeyi fesih etmek durumunda kaldı. Devletimiz AB Fonları ve dış kaynaklarla yapmayı denedi; o yöntemde başarılı olmayınca devletimiz ‘iş başa düştü, kendi kaynaklarımız yapacağız’ dedi. Ve limanın ihalesi yapılarak hızlı bir şekilde inşaatına başlandı. “ dedi.

LİMAN ALTYAPISININ 29 EKİM’DE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Filyos projesinde devletin genel bütçeden kesinti yapmamasının sevindirici olduğunu vurgulayan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nUn yerinde ziyaret/inceleme gerçekleştirdiğini hatırlatan Demir, Limanla ilgili olarak “Cumhurbaşkanımızın 29 Ekimde bitirilmesi talimatına uyulduğunu görüyoruz” diye konuştu.

2021’DE DEVREYE GİRECEK

Liman’da öncelikle alt yapının bitirileceğini ardından üst yapıya başlanacağını ifade eden Demir şöyle konuştu: “Devletimiz üst yapı işlerini yapma karşılığında işletmecilik hakkı verecek. Yani burada yap işlet gibi bir model var. Bununla ilgili KARDEMİR’in bir takip durumu var, bununla ilgileniyorlar. TOSYALI HOLDİNG endüstri bölgesinin işletmeci şirketi. Tosyalı Holding’in aynı zamanda limancılık tecrübesi de var. Ben liman üst yapısını yapıp işletecek şirketinde yıl sonuna kadar belirleneceğine inanıyorum. Devlet limanı yaptıktan sonra faaliyet geçmesi için çok fazla bekleyemez. 2021 yılında Türkiye’nin en büyük limanlarından birisi olacak 25 milyon ton/yıl kapasiteli liman devreye girmiş olacak.”

300 MİLYON LİRALIK ALTYAPIYI ÜSTLENEN TOSYALI HOLDİNG : BABAYİĞİT

Projenin ikinci ayağının Endüstri Bölgesi olduğunu hatırlatan Demir, Tosyalı Holding’in yönetici/işletmeci şirket olarak tercih edilme gerekçesini açıklarken ‘Babayiğit’ metaforunu kullanarak, şöyle konuştu:

“Projede limanın hemen gerisinde 6 bin dönümlük bir endüstri bölgesi projesi var. Devlet OSB’lerde verdiği altyapı hizmetini vermiyor. Başka teşvikler veriyor. Filyos Endüstri Bölgesi için yaklaşık 300 milyon tl.lik bir yatırımdan bahsediliyor. Zeminin iyileştirilmesi, hafriyat, kanallar, yollar, arıtma tesisleri, elektrik doğalgaz gibi yatırımlar yaklaşık 300 milyon tl. gibi bir alt yapı yatırımı var. Devletimiz endüstri bölgelerinde bir  özel sektörün  altyapı yatırımlarını yapmasını bekliyor. Bununla ilgili çok farklı kurumlarla defalarca görüştü etti . Ülkedeki ekonomi ortamı bazen dalgalanıyor biliyorsunuz; Bu ekonomik ortamda aslına bakarsanız TOSYALI HOLDİNG gibi hem Türkiye’de hem yurtdışında söz sahibi, sektöründe güçlü bir kuruluşun böyle bir işe talip olması ve bu konuda görevlendirilmesine biz sevindik. Kör istedi bir göz, Allah verdi iki göz! Devlet tarafından ‘Filyos Endüstri Bölgesinin alt yapı yatırımlarını yapın buranın işletmeci şirketi olun’ diye bir teklif çağrı zaten yapıldı. Buna ne Zonguldak’tan ne bölgeden herhangi bir şirket talip olmadı. Yani şöyle söyleyelim Tosyalı Holdinge devlet tarafından bir jest değil zorlama yapıldı. 300 milyon liralık yatırımı bu koşullarda yapmak ve işler hale getirerek diğer yatırımcılardan bunu çok uzun yıllara geri almak gibi bir şey… Hani yerli otomobilde bir babayiğit tabiri kullanmıştık ya; bize de bir babayiğit lazımdı ve o bulundu. Organize sanayi bölgelerinde devletin yaptığı alt yapı işlerini burada Tosyalı Holding üstlenmiş oldu.

HABERLE İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN GÖRSELİ TIKLAYINIZ:

BÖLGEDE BİR DEMİR ÇELİK TESİSİ DAHA OLACAK, ANCAK….

3 Saatlik program boyunca MAKZON, Filyos Projesi, Devlet desteği teşvikleri, Havaalanı, Turizm potansiyeli ve Tarım OSB gibi soruları yanıtlayan Demir, “Tosyalı Holding’in bölgede bir demir çelik tesisi kuracağını doğruladı. Bunun çevreye olumsuz etkisi olabilecek entegre bir tesis olamayacağına dair hukuki karar alındığını hatırlatan Demir,  yüksek teknoloji ile üretilecek çevreci tesislerde bölgedeki üreticilerden alınacak metal ürünlerinin işlenerek beyaz eşya ve otomotiv sektörüne yönelik üretimler yapılacağını sözlerine ekledi. 


Paylaşın:
1149 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ