logo

DEMİRTAŞ: “1 MAYIS HAK ARAMA MÜCADELESİNİN SEMBOLÜDÜR”

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, “Onuruyla iş ve aş mücadelesi veren milyonlarca işçinin hak arama mücadelesinin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.” dedi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yazılı mesaj yayınladı.

Mesajında hükümetin çalışma ekonomisi politikalarını eleştiren ve emekçilerin mağdur edildiğini öne süren Ünal Demirtaş, şunları ifade etti:

            “Ak Parti’nin İktidarı’nın en başarısız olduğu alan iş ve çalışma hayatıdır. 19 yıllık iktidarları boyunca, AKP, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamış, gerekli teftişleri yapmamış, üretim zorlaması ile işçinin yaşam hakkının yok sayılmasına göz yummuştur. Ak Parti’nin, yanlış politikaları nedeniyle çalışma hayatındaki sorunlar derinleşmiştir. Dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid-19 salgını ile işçilerin yaşadığı sorunlar daha da büyümüştür. 

SALGINDA EMEKÇİLER MAĞDUR EDİLDİ

Tek adam rejimi ve kötü ekonomi yönetimi sonucunda, döviz kurları yükselmiş, enflasyon artmış, işçilerin aldığı ücretler adeta erimiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhranın ve Covid-19 salgının tüm yükünü işçiler, işsizler, kayıtdışı çalışanlar çekmektedir. Son 1 yıl içinde işsiz sayısı patlamış ve 10 milyonun üzerine çıkmıştır. Bir işi olup da çalışabilen emekçilerin yarısından fazlası asgari ücretin altında sefalet ücretlerine mahkum edilmiştir. Yoksulluk artmış, ücretlerde gerileme yaşanmıştır. Açlık sınırının 2 bin 736 lira olduğu ülkemizde milyonlarca işçiye 2 bin 145 liralık kısa çalışma ödeneği ile ya da 1430 liralık nakdi ücret desteği verilmiştir. Bu süreçte ekonominin çarklarının dönmesi için akla gelen işçiler aşılama söz konusu olunca Ak Parti İktidarı’nın aklına gelmemiştir. Ülkemizdeki kötü ekonomik yönetimin faturasını, işçilerimiz canları ile ödemiştir. 11 Mart – 31 Ocak salgın sürecinde Covid-19 nedeniyle onbinlerce işçi hastalanmış, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre; en az 823 işçi çalışırken virüse yakalanarak hayatını kaybetmiştir. Bunun yanında, pandemi döneminde de iş kazaları da hız kesmemiş ve 2020 yılında en az 2427 işçi hayatını kaybetmiştir.

Yeni açıklanan kapanma kararında da işçiler yine çalışacaktır. Yapılan araştırmalara göre;30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında, 16,4 milyon kişi kapanmadan muaf sektörlerde, 6 milyon kişi ise kapanmadan kısmen muaf sektörlerde çalışmaya devam edecektir. Emekçiler, ekonomiyi ve salgın sürecini yönetemeyen AKP iktidarının yarattığı düzende; işsizliğe, açlığa, sefalete sürüklenmektedir. Tekstilden turizme, otomotivden madenciliğe tüm sektörlerde ciddi bir kriz yaşanmaktadır. Kayıtdışı çalışanlar ise kaderlerine terk edilmiştir.

             Bir yıldır kısa çalışma ödeneği ile yaşamaya mahkum edilen işçiler, Kod 29 zulmüyle ile de karşı karşıya kalmıştır. Birkaç işverenin istekleri doğrultusunda her türlü düzenlemeyi yapabilen iktidar, sıra işçilere, kamu çalışanlarına, çiftçilere gelince pandemi koşulları masallarını anlatmayı tercih etmektedir. Yarattığı fiili engellerle sendikalaşmanın önüne engeller koyan, kayıtdışı çalışmanın önüne geçemeyen, işçileri sadaka gibi ücretlere mahkum eden iktidar, kötü ekonomi ve sağlık yönetiminin faturası hep çalışanlara çıkarmaktadır. Tek adam rejiminin ülkemizi sürüklediği bu ekonomik buhranın en büyük mağduru emekçilerdir.”

“CHP OLARAK İŞÇİLERİMİZLE BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Mesajında, işçilerin verdiği mücadelenin önemine de değinen CHP’li Demirtaş; “Covid-19 nedeniyle yaşadığımız bu olağanüstü süreçte üretimin, üretim için verilen emeğin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha yaşayarak görüyoruz. Fabrikada, tarlada, hastanede, sokakta üretimin her aşamasında, dişi ile tırnağı ile emek emek yarınları örenler işçilerdir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak emekçilerin kazanılmış haklarına dokunacak, onları yok edecek ya da tırpanlayacak hiçbir düzenlemeye geçit vermeyecek, işçilerimizle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Onuruyla iş ve aş mücadelesi veren milyonlarca işçinin hak arama mücadelesinin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.”

Paylaşın:
539 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ