logo

DEMİRTAŞ “ENERJİ BAKANI İŞSİZLİK KUYRUKLARINI ÇABUK UNUTTU!”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na sorduğu soruya karşılık, “Üretim İşçisi Açığı Var!” yanıtını değerlendirirken “Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığı yüzde 75’lerde. Yeraltında bir cevher var. Çıkarılmayı bekliyor. Üstelik bu öyle bir cevher ki, ekonominin lokomotifi olan sanayideki ham maddeyi oluşturuyor. Bu cevheri çıkarmak isteyenler İŞ-KUR önünde kuyrukta bekliyor. Enerji Bakanı işsizlik kuyruklarını ne çabuk unuttu” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kömür üretimi ile ilgili sorduğu soruyu yanıtlayan Enerji Bakanı; “Yeraltı işçi sayısı içerisindeki üretim işçisi açığı üretimin düşmesine neden oldu” dedi.

Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın verdiği yanıtla ilgili dışa bağımlılığa dikkat çekerek şu değerlendirmeleri yaptı;

REKORLARIN BAKANI; ENERJİ BAKANI!

Her fırsatta yerlilik ve millilikten söz eden Ak Parti iktidarı, yerli kaynakları değerlendirmek yerine ithalata yükleniyor. Dolayısıyla ithalata dayanan bu ekonomik düzen de günden güne ağırlaşan bir kriz ortamını karşımıza çıkarıyor. Enerji Bakanı Mart 2019’da, “Bugünün Türkiyesi artık öyle bir fiske ile yıkılacak bir ülke değil. Türk ekonomisi ihracatta kırdığı rekorlar ve saldırılara karşı gösterdiği dirençle bir tarih yazıyor. Yatırım, üretim ve istihdamda olumlu gelişmeler var. İnşallah bu yıl daha iyi bir performansla 2019’u da rekorlar yılı olarak geçireceğiz.” diye açıklama yapıyor. Rekor kırılan alanlar var elbette. Enerji Bakanı, elektrik ve doğalgaza yapılan  yüzde 60’lık zamlardan, enerjide yüzde 75’lere ulaşan dışa bağımlılık oranından ve 11 tondan,40 bin tona çıkan kömür ithalatındaki rekorlarından söz ediyor olmalı.

İTHAL KÖMÜRE 4 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ!

Taş kömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorili olması nedeniyle son derece önemli ve değerli bir maden. Ülkemiz açısından milli bir servet niteliğinde olan 1.5 milyar tonluk görünür bir rezervimiz var taş kömüründe. Yaklaşık 115 yıl yetecek bir rezerv bu. Yıllık 36 milyon ton taş kömürü ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı karşılayabilecek taş kömürü rezervimiz var. Çalışacak insanımız var. Ama Türkiye, 39 milyon ton civarında kömür ithalatı yapıyor ve bunun için de 4 milyar dolar ödüyor.

1500 İŞÇİ ALIMI İÇİN 53 BİN KİŞİ BAŞVURDU!

Enerji Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçe görüşmelerinde, yerli üretimdeki düşüş ile ilgili sorduğum soruya Enerji Bakanının verdiği yanıt aslında yerli üretimin yeteri kadar desteklenmediği ve bu konuda yapılması gerekenlerin yapılmadığını gösteriyor. Sayın Bakan verdiği yanıtta; “Kömür üretiminde geliştirilen mekanizasyon projeleriyle birlikte 2012 yılında 303 iş gününde 10 bin 523 işçiyle üretilen kömür miktarının 2020 yılında 250 iş gününde toplam 8 bin işçi ile üretilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca yeraltı işçi sayısı içerisindeki üretim işçisi açığı da üretimin düşmesine neden olmuştur” diyor. Sayın Bakan, çok değil 9 ay önce, 6 ay önce Zonguldak İŞ-KUR önünde, sabahın kör karanlığında kilometrelerce uzanan işsizlik kuyruklarını ne çabuk unuttu. TTK’ya alınacak 1000 işçi için Şubat 2019’da 35 bin 320 kişi, Mayıs 2019’daki 500 işçi alımı için ise 18 bin 221 kişi başvuruda bulundu.1500 işçi alımı için toplam 53 bin 541 kişi başvuruda bulundu. Şimdi Sayın Bakan üretim işçisi açığı olduğu için kömür üretimi düştü diye cevap veriyor. O zaman Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun norm kadro açığı olan 7 bin işçiyi neden tamamlamıyorsunuz?

ÜRETİM DÜŞTÜ, İTHALAT ARTTI!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Mayıs 2019 tarihli, Sektör Raporu’na göre, dünyada taş kömürü ticaretinde 2000 yılından bu yana yüzde 119,5 oranına ulaşan bir artış yaşanmış. Türkiye bu yükselen taş kömürü ticaretinde, maalesef sadece ithalatı artan ülkeler arasında yer alıyor.2002 yılında 11 bin 693 ton ithal ederken,2018’de bu rakam 37 bin 083 tona çıkıyor. Üstelik kamu ve özel sektörle birlikte 2002 yılında 3 milyon tona yaklaşan taş kömürü üretimi 2018 yılında 1 milyon tona düşmüştür. Üstelik üretim kalemlerinde özel sektör – kamu dağılımına baktığımızda, Türkiye Taşkömürü Kurumunun üretim miktarı 2002’de, 2 milyon 244 bin ton iken bu rakam 2018’de 686 bin 142’ye düştüğünü görüyoruz. Özel sektör üretimi 2002’de 487 bin 799 tondan 415 bin 442’ye düşmüş. Sayın Bakana soruyorum; 16 yılda yıldan yıla ithalatı arttıran kamu üretimini 3’te bir oranında düşüren bu tablonun sorumlusu kim? Şimdi de TBMM Genel Kurulu’nda çıkıp “Kömür kaynaklarımız yerin altında dururken ithal kömüre döviz ödemek yerine, yerli kömürümüzden faydalanmak büyük önem arz etmektedir” diye açıklama yapıyor. Yıllarca kamu üretimini desteklemeyen, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarını kapatmayan, Ak Parti İktidarı’nın Enerji Bakanı’nın, bugün yerli kömürden faydalanmanın önemine ilişkin sözleri elbette ki inandırıcı gelmiyor.”

Paylaşın:
827 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ