logo

DEMİRTAŞ, “ZAM ARAŞTIRILSIN ÖNERGEMİZ REDDEDİLDİ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, partisi tarafından elektrik ve doğalgaza yapılan zamların nedenlerinin araştırılması için grup önerisi verildiğini, önergenin AK Parti oyları ile reddedildiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, partisi tarafından elektrik ve doğalgaza yapılan zamların nedenlerinin araştırılması için grup önerisi verildiğini, önergenin AK Parti oyları ile reddedildiğini belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grubu adına konuşma yapan Ünal Demirtaş, Türkiye’nin büyük bir ekonomik kriz içinde olduğunu söyleyerek, yanlış ekonomi ve enerji politikalarının halkı perişan ettiğini iddia etti.

Demirtaş, konuşmasında aynen şunları ifade etti:

“KRİZİN FATURASI, DAR GELİRLİYE”

Türkiye büyük bir ekonomik krizin içinden geçiyor ve bu ekonomik kriz, sarayda yaşayan kayınpeder ve damadın yanlış politikaları sonucu derinleşerek devam ediyor ve bu krizin ağır faturasını da maalesef dar gelirliler ödemektedirler; emekliler, asgari ücretliler, esnaflar, memurlar, çiftçiler ve daha da önemlisi, işi olmayanlar ve özellikle de genç işsizler…

“FAHİŞ ARTIŞIN ARAŞTIRILMASINI İSTİYORUZ”

Faturalardaki fahiş artışın araştırılmasını istiyoruz. Çünkü vatandaşlarımız mağdur olmuş, fahiş zamların altında ezilmiştir. Faturalardaki artışlar maalesef soyguna dönmüştür. Vatandaşlarımız bu soğuk kış gününde ısınamamaktadır.

“SEÇİM BİTTİ SÖZLER UNUTULDU”

31 Mart seçiminden önce AKP’li yetkililer, başta Enerji Bakanı olmak üzere, elektrik ve doğal gaz faturalarında artış yapmayacaklarını ifade etmişlerdi. Seçim bitti, sözler unutuldu, vatandaşlar zam yağmuruna tutuldu. Üst üste insafsızca hem elektriğe hem de doğalgaza zamlar yapıldı. Son iki yılda doğalgaz fiyatı yüzde 62, elektrik fiyatı da yüzde 71 arttı. Bakıyoruz, emekliye ne kadar zam gelmiştir? Yüzde 5. Memura yüzde 5 ve asgari ücretliye de yüzde 15 zam yapılmıştır. Kandırılan, mağdur olan yine vatandaşlarımız olmuştur. Doğal gaz faturaları ortalama 600-800 lira gibi rakamlara fırlamıştır, elektrik faturaları da 200-300 lira gibi rakamlara çıkmıştır.

“HALK ÇAREYİ PETEKLERİ KAPATMAKTA BULDU”

Halk çareyi doğal gaz peteklerini kapatmakta buldu. Sadece bir odadaki doğal gaz peteğini açıp, en düşük ısıda ve çoğu zaman da geceleri ısınmaya çalışmaktadırlar.  Fahiş doğal gaz ve elektrik faturaları vatandaşlarımızın ellerini ve ceplerini yakmaktadır.

“FATURALAR ÖDENEMİYOR”

Bugün, milyonlarca dar gelirli vatandaşımız açlık sınırının altında ücretlerle geçinmeye çalışmaktadırlar. Ama asgari ücretlinin maaşının yüzde 25’i, emeklinin maaşının yüzde 30’u, öğretmenin maaşının ise yüzde 13’ü doğal gaz ve elektrik faturalarına gitmektedir. Peki, bu insanlar kirayı nasıl ödeyecekler, karınlarını nasıl doyuracaklar ve diğer giderlerini nasıl karşılayacaklar, faturalarını nasıl ödeyecekler? Ödeyemiyorlar da zaten. Enerji Bakanının yapmış olduğu açıklamaya göre, 2019’un ilk dokuz ayında 3,5 milyon vatandaşımızın elektriği kesilmiş, 710 bin vatandaşımızınsa doğal gazı kesilmiştir. Yani milyonlarca vatandaşımız, aile doğal gaz ve elektrik faturalarını ödeyememektedirler.

“DOĞALGAZ, LÜKS TÜKETİM OLDU”

Zam yapıldıkça da doğal gaz tüketimi düşmektedir. Enerji Bakanlığının verilerine göre, doğal gaz ithalatı 2019’un Kasım ayında yüzde 17 azalmıştır. Konutlardaki tüketim yüzde 29,4’e düşmüştür ama doğal gaz tüketimi düşmesine rağmen faturalar yine ödenememektedir. Doğalgaz kullanmak Türkiye’de, lüks tüketime dönüşmüştür.

“AVRUPA, DOĞALGAZI TÜRKİYE’NİN YARISI FİYATINA KULLANIYOR”

Maalesef enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlıyız, doğal gazda ise rakam yüzde 99,5’tir. Doğalgaz Rusya, Azerbaycan ve İran gibi ülkelerden gelmektedir. Bu ülkelerle hem uzun süreli hem de yüksek bedelli doğal gaz alım kontratları yapılmıştır. Oysa Avrupa’ya satılan gazın metreküpü 110-120 dolarlara düşmüşken bize satılan doğal gazın fiyatıysa 250-280 dolar civarındadır. Avrupa son on yılın en ucuz doğal gazını kullanırken maalesef Türkiye Avrupa’nın en pahalı doğal gazını kullanan ülkelerden biri hâline gelmiştir. Bu sebeple doğal gaz kontratlarının lehimize güncellenmesi gerekmektedir, aksi takdirde bu yapılan yanlışların faturasını bütün Türkiye daha uzun yıllar ödemeye devam edecektir.

“TÜKETİLMEYEN DOĞALGAZIN BEDELİ YANSITILMAKTA”

Doğalgaz faturaları kış aylarında daha fazla artmaktadır çünkü doğal gaz şirketleri vatandaşlarımıza tüketmedikleri doğal gazın bedelini yansıtmaktadırlar. BOTAŞ, sıcak günlerde 0,9 katsayısıyla faturalandırma yapılması talimatı vermiş iken soğuk günlerde 1,21 katsayısıyla faturalandırma yapılması talimatını vermiştir; bu da vatandaşımıza yansıtılmaktadır. Yani vatandaşlarımız, kullanmadıkları doğal gazın faturalarını ödemek zorunda bırakılmaktadırlar. Tabii ki bunu da kabul etmemiz mümkün değildir.

“KABUL EDİLEMEZ”

Kartlı abonelere geriye yönelik olarak fiyat farkı çıkarılmaktadır, bu da kabul edilemez bir durumdur.  Kızılay paravan olarak kullanılmıştır. Ensar Vakfına 8 milyon dolarlık  bağış karşılığında yönetmelik değiştirilmiştir. Ve bu bağış önce Kızılay’a yapılıyormuş gibi vergi kaçırılmıştır. Kızılay gibi, kuruluşundan beri gurur duyduğumuz bir millî dernek maalesef vergi kaçırmak için paravan olarak kullanılmıştır.

Paylaşın:
671 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ