logo

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMALARI…

  • Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı.

Kaymakamlık tarafından düzenlenen törene, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Bölge Liman Başkanı Ali Görkem, STK ve siyasi parti temsilcileri ile askeri ve sivil erkan katıldı.

Protokolün Atatürk Anıtına çelenklerini sunmasının ardından Saygı Duruşuna bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Liman Başkanı Ali Görkem yaptı. Bu sırada sirenler çaldı.

Anıt önündeki törenini takiben protokol, deniz aracı ile açılarak Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

  • 1 Temmuz Denizcilik ve kabotaj Bayramı nedeni ile yayın kurulumuz ulaşan kutlama mesajları ise şöyle :

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI OP. DR. EYLEM ERTUĞRUL:

01 Temmuz 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Milletimiz denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlamaya başlamıştır. 

Kabotaj Kanunu ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız garanti altına alınmıştır. Bu bakımdan Kabotaj Kanunu, Türk denizciliğinin gelişmesi açısından çok önemlidir.

Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözleriyle denizcilikte ülkemizin vizyonunu belirlemiştir.

Bu vizyon ile Türk denizcisi her geçen gün daha da güçlenerek bayrağımızı, dünyanın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır.

Bu özel günde, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize şükranlarımı sunuyor, başta denizcilerimiz olmak üzere tüm halkımızın bayramını kutlarken tarihimize iz bırakan tüm denizci kahramanlarımızı ve denizlerde hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.


KDZ EREĞLİ ELİF LİONS KULÜBÜ DERNEĞİ 2022-2023 HİZMET DÖNEMİ BAŞKANI İRFAN DEMİRCAN:

KABOTAJ NEDİR? Kabotaj; bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanlarında arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetini kendi kontrolünde bulundurma hakkı olarak bilinmektedir. Büyük Türkçe Sözlük kabotajın kelime anlamını “Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi” olarak vermektedir.

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMININ ÖNEMİ: Ülkemizde, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu sene 96 yılını kutlayacağımız 1 Temmuz “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlu olsun.


Paylaşın:
643 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ