logo

DEPREM VE DOĞAL AFETLERDE MEDYANIN SORUMLULUĞU BÜYÜK!

  • “Medya’nın Deprem ve Afet Dili” çalıştayında söz alan konuşmacılar, deprem ile doğal afetlerin öncesinde ve sonrasında medyanın yetki, görev ve sorumluluğunun önemine dikkat çektiler.

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ünye ilçesinde Medya’nın Deprem ve Afet Dili konulu çalıştay düzenlendi. İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen proje çalıştayına akademisyenler, kentsel dönüşüm uzmanları ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen gazeteciler katıldı. TİMEF Başkan Yardımcısı ve Kdz.Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Başkanı Doğan Gönüllü-Eşi Ülkü Gönüllü ve ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan-Eşi Zeliha Kapan da toplantıya katılım sağlayarak mesleki temaslarda bulundu.

9 Mart Cumartesi Ünye Çınarsuyu tesislerinde bağlayan çalıştayın açılış konuşmasını TİMEF Genel Başkanı Gazeteci Şakir Gürel yaptı. Gürel konuşmasında depremlerde ve diğer afet hallerinde medyanın kullandığı dile dikkat çekti. Toplumları galeyana getirecek bilgi paylaşımından, kaostan başka bir sonucun çıkmayacağını hatırlatan Gürel, bu projenin dili düzeltmeye dönük yapıldığını söyledi.

AFET ÖNCESŞİNDE VE SONRASINDA MEDYANIN ROLÜ ÖNEMLİ

Daha sonra konuşmacılar söz aldı. İlk konuşmacı Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki Orkent A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen oldu. Şen konuşmasında Afet Yönetiminde İletişim ve Medya konusunu anlattı. Şen afet esnasında medyanın zaman ve mekan kavramı olmaksızın her an toplumu bilgilendirme imkanına sahip olduğunu dile getirirken; medyanın hem öncesinde hem de sonrasında afete ilişkin önemli rollerinin olduğunu söyledi.

“YENİ YERLEŞİM ALANLARI BELİRLENMELİ”

Çalıştayın 2. konuşmacısı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Ordulu Prof. Dr. Hamit Haluk Selim oldu. Prof. Dr. Selim konuşmasında belli bir ölçeğin altında kalan sarsıntıların deprem olarak değerlendirilmediği bir ortamda pek çok televizyon kanallarında hayatında fay hattı dahi görmeyenlerin, konunun uzmanı olmayanların depremi ve sonuçlarını tartıştıklarını üzülerek izlediğini anlatırken; deprem ve afet gerçeğiyle ilgili çalıştayın Ordu’da yapılıyor ve kendinin de Ordulu olması hasebiyle çarpıcı bilgiler verdi. Selim konuşmasında, “Fayı arazide, yerinde takip etmek gerekiyor. Doğru olan, medya kuruluşlarının sahada olanlardan aldığı gerçekçi bilgileri takipçilerine aktarmalarıdır. Siz depremi soruyorsunuz onlar konuyu heyelana, sele, su baskınına, çığa veya tsunamiye çekiyorlar. Dolaysıyla bu tür isimleri haberlerinizin, programlarınızın dışına çıkartın.” diye konuştu. Depreme karşı alınması gereken önlemler konusuna da değinen Selim, bunları ; Kentsel dönüşüm ve planları, Yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi, Mevcut yapılarda iyileştirme, onarım ve güçlendirme, Toplumsal bilinç, Eğitim ve yerel yönetimle işbirliği, Afet Yönetimi ve Deprem Master Planı Evlerin yenilenmesinde halk-devlet işbirliği- finans modelleri geliştirilmeli.” olarak özetledi.

MEDYA İLE DOĞRUDAN İLİŞKİ KURULMALI

Konuşmacılardan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baz da “Doğal Afetler Gerçeği ve Şehirlerimizin Varlığı” konulu sunumunda deprem gerçeğine dikkat çekti.
Baz, sayısal verilere değindiği konuşmasında ülkemizde depremin yanında sel, su baskını, heyelan gibi afetlerinde sıkça görüldüğünü, yerleşim yerlerinin %92’sinin, nüfusun %95’inin, büyük sanayi merkezlerinin %98’inin ve barajların da %93’ünün deprem bölgelerinde olduğunu bildirdi.
Afet ve acil durum yönetiminde medyanın rolüne de değinen Prof. Dr. İbrahim Baz, “Afetler öncesinde ve sonrasında ilgili kuruluşlar ile medya arasında doğrudan çalışma ilişkileri kurulmalı. Bilgilendirici, ve yönlendirici yayın faaliyetleri yapılmalı. Medya üzerinden bu faaliyetlerin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması sağlanmalı. Habercilik faaliyetleri kapsamında afet alanından aktarılan görüntüler ve bilgiler kamuoyundan doğru bilgilendirmede etkili oluyor. Medya afetle ilgili konuların ve hassasiyetlerin görünülürlüğünü artırarak kamuoyunda bunlara dair farkındalık yaratılabilir. Medya afetlerin doğru yönetilmesi için yönlendirmeler yapabilir.”

TOPRAK: “MEDYAYA HAKSIZLIK YAPILMASIN”

Gazeteci Yazar Celal Toprak konuşmacılarım ardından söz aldı ve konuşmalar esnasında medyanın önemine vurgu yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti ancak medyaya çok yüklenildiğini savundu. Medyanın yetki görev ve sorumluluklarını özetleyen Toprak, sorunların çözümü için ortak akıl üretmek gerektiğini söyleyerek “Hiç birimiz masum değiliz.” dedi. Toprak’ın konuşmasına gazetecilerden yoğun destek geldi.

Anadolu’nun bir çok ilinden gazatecinşn katılım sağladığı çalıştay, soru cevap bölümü ile devam etti.

Çalıştayın sonunda TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel tüm katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür etti. Ardından konuşmacılara plaketleri verildi. Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ve öğle yemeği ile sona erdi. Çalıştay için bir de sonuç bildirgesi ve rapor hazırlanarak kitapçık haline getirilecek.

‘MARKA ŞEHİR ÜNYE SUNUMU’ YAPILDI

Ünye programı, sosyal kültürel gezilerle devam ederken 10 Mart Pazar günü Ramada Otel’de Ünye Medya ve İletişim Derneği (ÜMİD) 5. Olağan Genel Kurulu ve Marka Şehir Ünye Proje açılışı etkinliği ile devam etti. Program kapsamında Marka ve İletişim Uzmanı A.Selim Tuncer’in ‘Marka Şehir Ünye’ sunumu takip edildi.

Paylaşın:
370 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ