logo

“DEZAVANTAJLI KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK”

Rotary Kulübü 2430 . Bölge Guvernörü Mustafa Kemal Ketrez “Ülkemizde de dünyada da çok ciddi bir problem; dezavantajlı kızlarımız ve kadınlarımız için pozitif ayrımcılık yaparak onlar için farklı projeler geliştirmeye çalışacağız. Onların kendi ayakları üstünde durabilmelerini, kendilerini hukuki olarak nasıl koruyacakları konusunda bilinçlendirmek, iş sahibi yapabilmek, çeşitli mesleki kurslar açarak o meslekleri edinmelerini, en azından kendi geçimlerini sağlayacak kadar ekonomik olarak ayakta durmalarını sağlayacak projeler geliştiriyoruz.” dedi.

Uluslararası Rotary Kulübü 2430 . Bölge 2021-2022  Dönem Guvernörü Mustafa Kemal Ketrez, Kdz. Ereğli’de bir dizi temasta bulundu. 21 Eylül Salı günü gerçekleşen temaslar kapsamında, Guvernör Yardımcısı Eray İlhan ve Kdz. Ereğli Royary Kulubü Dönem Başkanı Mehmet Can Kutayer ile bir araya gelen Ketrez, gerçekleştirilen ve planlanan projeleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.  Gün içerisinde Ereğli FM’de Fikri Kapan’ın canlı yayın konuğu olan Ketrez, gazetemizden Doğan Gönüllü ile de bir araya gelerek röportaj verdi.

Yaşadığı Ankara’da gayrimenkul değerleme uzmanı olarak ekspertiz işi yaptığını ifade eden Ketrez,  aynı zamanda bir özel okulun işletmeciliğini yapıyor. Röportajın başlangıcında soru üzerine, Rotary Kulubü içerisinde sorumluluk ve görev alanlarını tarif eden Ketrez, gönüllünün sorularını şöyle yanıtladı :

“DÜNYADA EN BÜYÜK İKİNCİ COĞRAFYAYA SAHİP BÖLGEYİZ”

“2430. Bölge federasyonunun başkanıyım, Rotary içinde guvernör diyoruz. 2430 bölge diye tanımladığımızda, Kocaeli’nden güneye doğru bir hat çizdiğimizde, Antalya’ya kadar iniyoruz, bu hattın doğusunda kalan yerler bizim bölgemize ait. Aynı zamanda yurtdışında ülkelerimiz var; Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, bunlar da bizim bölgemize bağlı. Rotary’nin içinde, dünyada en büyük ikinci coğrafyaya sahip bölgeyiz. Toplamda 101 kulübümüz, derneğimiz var bu coğrafyada.”  

DG: Rotary Kulübün dönem sloganı olan ‘Hizmetlerimizle hayatları değiştirelim’ tümcesi ne anlama geliyor ve bu uğurda neler yapıldığını/yapılmak istendiğini açıklar mısınız?

‘KENDİNDEN ÖNCE HİZMET’ ÇERÇEVESİNDE…

 “Görevimize 1 Temmuz’da geliriz, 30 Haziran’da devrederiz. Her yıl bu tip sloganlarımız, mottolarımız olur. Bunun sebebi biraz bizi motive etmek, biraz da o seneyi hedeflerine göstermek. Ana sloganımız ise ‘kendinden önce hizmet’. Her sene için bunun çerçevesinde dolaşan sloganlarımız olur. Buradaki hedefimiz; yapacağımız projelerle öncelikle kulüplerimizin bulunduğu yöre halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek, orada farkındalıklar yaratabilmek, ihtiyaç sahiplerinin seslerini dışarıya duyurabilmek ve elimizden geldiğince o ihtiyaçları karşılayabilmektir.

Güncel olarak özetler misiniz?

“TOPLUMA FAYDALI PROJELER YAPIYORUZ”

“Bu sene özellikle belirli bir konuda yoğunlaşmak istiyoruz. Ülkemizde de dünyada da çok ciddi bir problem; dezavantajlı kızlarımız ve kadınlarımız için pozitif ayrımcılık yaparak onlar için farklı projeler geliştirmeye çalışacağız. Onların kendi ayakları üstünde durabilmelerini, kendilerini hukuki olarak nasıl koruyacakları konusunda bilinçlendirmek, iş sahibi yapabilmek, çeşitli mesleki kurslar açarak o meslekleri edinmelerini, en azından kendi geçimlerini sağlayacak kadar ekonomik olarak ayakta durmalarını sağlayacak projeler geliştiriyoruz. Bununla birlikte toplumun diğer ihtiyaçları var. Organ bağışları yapıyoruz, yörelerimizi tanıtacak kısa filmler düzenliyoruz. Zaten bizim kendi içimizde 14 yıldır düzenlediğimiz bir kısa film festivali var. O festivalde de genç yönetmenleri yüreklendirmeye çalışıyoruz. Bu dönemde, topluma faydalı olabilecek, özellikle de eğitim konusunda faaliyetler göstermeyi tercih ediyoruz.”

DG: Rotary Kulübü ile ilgili toplumda algı farklılıkları var, size de geliyordur. Bunun nedenlerini ve nasıllarını size sormak isteriz:

“KENDİMİZİ TANITMAK İÇİN ÇABA GÖSTERİYORUZ”

Buradaki problem kendimizi çok iyi tanıtamamamız. Artık kendimizi tanıtmak için de çaba gösteriyoruz, özellikle sosyal medyalarımızda neler yaptığımızı. Çünkü ‘Rotary nedir’i anlatmak sözel olarak belki aylar sürebilir ama hangi projeleri yaptığımızı halkımızla paylaşabilirsek, bir de faydalanan sayısını artırırsak tanınırlığımız çoğalacaktır. Bu sene bunun peşinde koşuyoruz. Sosyal medya artık hayatımızın içinde, burada kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Kdz. Ereğli’de neler yapılacak, kimlere dokunabileceğiz, bunları göstereceğiz. Ereğli halkı da bizi tanımış olacak.

Pandemi dönemi sizi nasıl etkiledi ve bu dönemdeki çalışmalarınızdan bahsedermisiniz?

PANDEMİ’DE ZORLANDIK AMA HEDEFİMİZDEN GERİ DURMADIK

Pandemi çalışmalarımızı ciddi şekilde etkiledi çünkü biz daha çok, insana dokunarak hareket eden bir kurumuz. Herkesi birebir fiziki olarak görüp olduğu yerde işi çözmeye çalışan bir grubuz. Ama pandemi döneminde de şunu yaptık; online kısmını kullanmayı çok iyi becerdik, bunu öğrendik. ‘Toplum Liderleri Geliyor’ diye bir projemiz var. Üniversitelerdeki eğitim fakültelerinin üç ve dördüncü sınıflarının gelecekte bizim çocuklarımızı eğiteceklerini düşünerek buradaki sevgili öğrencilerimiz, güzel öğrencilerimizi, geleceğimiz dediğimiz kişilere birtakım liderlik eğitimleri veririz, üniversitelerle ortak olarak. Bunların hepsini online’a taşıdık, fiziki yaptığımız kadar başarılı olduk. Dezavantajı olduğu gibi bir avantajı da oldu; hiç ulaşamayacağımız konuşmacılara ulaşarak çocuklarımızla buluşturma şansımız oldu. Aynı şekilde, gençlerimiz, üniversite öğrencilerimiz için bir liderlik seminerimiz var, kendi konularında kendilerini geliştirmeleri için, ayriyeten kendi içlerinde liderler seçebilmelerini gösterecek seminerlerimiz var. Bunları da online’a taşıdık, onlar da çok başarılı oldu. Kadınlar için bir meslek edindirme kursu düzenledik ve kooperatifleştirdik. Buradaki mesleki eğitimlerin hepsini de online yaptık. Sonra pandemi biraz rahatladığında fiziki olarak da toplanıp kooperatifleşmelerini sağladık. Şu an işliyor, çok güzel üretimler yapıyorlar, özellikle, gündeme uygun olarak, dezenfektan ve sabun konusunda onları eğittik. Daha sonra da gündemde neler olacaksa ona göre bu eğitimlerimiz devam edecek. Zorlandık mı zorlandık ama hiçbir zaman hedefimizden geri durmamaya çalıştık.

Rotary’nin dörtlü özdenetim gibi yönetişim ilkeleri vara ama siyasette hep geri duruyor, neden?

“POLİTİKAYA GİRMEMEYE ÖZEN GÖSTERİYORUZ”

Bizim kuruluş felsefemizde yok siyaset. Gerçekten birçok kuruluşta şu yazar: ‘Din, dil, ırk, cinsiyet ayrımcılığı, politika yapmayacağız’ diye yazar. Biz gerçekten bunları yapmıyoruz. Kimse arasında ayrım yapmayız, politikaya da girmeyiz, girmemeye de özen göstereceğiz. Çünkü bizim görevimiz tüm dünya toplumu. Herkesin bir siyasi görüşü mutlaka var, bizlerin de var. Oturup konuştuğumuz dönemler de var. Ama hiçbir zaman toplantılarımıza bunları taşımayız. Toplumun tamamına hizmet ettiğimiz projeler yaptığımız için de biz siyasi olarak hem kendimizi ayrıştırmak istemeyiz hem de toplumun bu ayrışma algısını istemeyiz. Bizim yapacağımız tüm projelerden herkes faydalansın, koşulsuz olarak bize gelsinler isteriz. Biz siyasetin bir tarafında olursak; belki de öbür taraftaki, toplumda ihtiyacı olan kişiler bize ulaşmayabilir.

Kdz. Ereğli özelinde bir mesajınız var mıdır?

EREĞLİ HALKININ BİZİ DESTEKLEMESİNİ İSTERİZ

Öncelikle yöre halkı için projeler üretiriz, onları daha ileriye, refaha ulaştırmaya çalışırız. Hem ekonomik, hem eğitim hem de sağlık olarak ulaştırmaya çalışıyoruz. Çevresel olarak da hizmetler sunuyoruz. Tabii ki bunu yapmak için hem insan gücüne hem fikre ihtiyacımız var. Biz Ereğli halkının bizi desteklemesini isteriz. Buyursunlar, neler yaptığımızı görsünler, bizimle birlikte çalışsınlar. Toplantılarımıza herkes gelebilir. Bize herkes üye olabilir, yeter ki gelsinler, ne yaptığımızı görsünler. Gönüllerine dokunabiliyorsak aramızda olmalarını çok isteriz. Bize üye olmadan da destek olabilirler. Çünkü insan gücü ya da yaratacağımız ekonomik güçte, çok katılımcıya ihtiyacımız var. Ne kadar katılımcı olursak o kadar iyi yerlere gideceğimize inanıyoruz. Ereğli halkının bizimle beraber olmasını istiyoruz.

Ya Kdz. Ereğli Rotary Kulübü için söyleceklerini?…

EREĞLİ ROTARY KULÜBÜ İNANILMAZ PROJELER YAPIYOR

Bizim bölgemiz için mükemmel, çok başarılı bir kulüp. İnanılmaz projeler yapıyorlar. Sadece kendileri değil, çok güzel interaktları (genç üyeler grubu) var. Muhteşem projeler geliyor karşımıza. Özellikle interakt kulüplerine hayranım, bizlerden daha iyi projeler üretiyorlar.

Paylaşın:
606 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ