logo

DOĞAN GÖNÜLLÜ : PROJEYE DESTEK


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Şirin Ereğlimizin nostalji kokan Kandilli beldesinde önemli bir proje hayata geçirilmeye çalışılıyor:  Uzun Mehmet Eğitim Köyü.

Öncülüğünü Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun yaptığı projenin Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’a sunumu toplantısında bulundum. Ve inandım ki sunumu mütevazı imkanlara hazırlanmış bu mega proje desteklenmeli. Elbette bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi ve dolayısı ile destek de olunamayacağı için Çorumluoğlu her fırsatta bu projeyi dillendirmeli ve aşama aşama gerçekleştirmeli.

Diyeceksiniz ki; Yahu elde kampus işi varken birde bu proje destek için ağır gelmez mi? El cevap; ağır gelmez!..

Çünkü Kaymakamımız Çorumluoğlu iktisat kökenlidir. Eğitimi gereği arz/talep dengesini, görevi ve yetki-sorumluluğu gereği de sınırlı kaynakları sınırsız ihtiyaçlara paylaştırmayı bilir. Bir lider havası ile Ereğli’de estirdiği “birlik” rüzgarının ne kadar farkındadır bilmiyorum ama ben metaforik anlatımla Ereğli’de kaldığı sürede rüzgarına daha fazla yelken açılması gerektiğine inanıyorum.

Evet, ağır gelmez; çünkü bu potansiyel manşette çağrısını yaptığımız kütlede fazlası ile var. Hatta sadece Türk Metal Sendikası ile Genel Maden İşçileri Sendikası bile bu işin altından kalkabilir.

Uzun Mehmet Eğitim Köyü nün maliyetini bilmiyorum, bazı alanlar ütopik veya uzun vadeli olabilir ama en azından varagel alanı ile başlanmaması için, oradaki binaların örneğin izci(Vahide Kalyoncu hoca inanıyorum k koşarak gelir)  kampı olarak hemen kullanılamaması için hiç bir neden göremiyorum. Hele ki Ereğli Kandilli arasında pedal sallamak, oradan varagel alanına entegre olup denize karşı kahve keyfi için neyi bekliyoruz bilmiyorum! Başkan Posbıyık’ın yolun 7 kim.lik alanını üstlenmesi ise büyük kazanç. Hararetle kutluyorum. Bir kutlama da projeye baştan beri samimi destek(üstelik cepten harcayarak) veren İş insanı Akın Tatoğlu’na.

Evet, sunuma göre içerisinde akademik, sosyal ve kültürel, sportif faaliyetler için açık/kapalı alanlar olan bu proje, bence sürdürülebilir bir potansiyel içeriyor.

Sürdürülebilirlikten; salt, gideri gelirle karşılamak olarak anlamıyorum tabi ki!. Nitekim geleneklerimizde “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarı vardır. Geleceğimizi yaşatmaktan bahsediyorum. Hem böylece bir zamanlar Zonguldak’ımızın en gelişmiş yerleşim alanı olan Kandilli’ye vefa borcumuzu ödemiş olacağız,  endüstriyel mirasımıza Uzun Mehmet adı ile sahip çıkacağız, turizmi canlandıracağız, hat güzergahındaki doğayı keşfetmiş-şehri yaymış olacağız,  hepsinden önemlisi gelecek kuşaklarımızı, insanımızı yetiştirmek için onlara kıymetli bir doğal eğitim ortamı sunacağız. Çocuklarımız; domatesin-biberin fabrikada yetişmediğini, inekten süt sağıldığını, tavuğun yumurtladığını ve doğa zorlularını yenmek için insanların 100 yıl önceki kısıtlı imkanlarla araçlar(varagel) geliştirdiklerini, yaşayarak-görerek-deneyimleyerek öğrenecekler.

Toparlayalım: Hatırladığım kadarı ile Sayın Vali Mustafa Tutumaz, verimli bir gün geçirdiği Ereğli’den ve Kandili’deki proje alanından ayrılırken, projeyi beğendiğini ancak ayaklarının yere basar hale getirilmesini, ayrıca maliyet ve sürdürülebilirlik hesabının yapılaması istemişti.

Hesap ortada aslında! Başta kamusal maddi güç olmak üzere, hep birlikte bu projeye destek olalım, arz edelim. Talep rahatlıkla oluşacaktır. Doğal ortam diye yurt dışına bile öğrenci gönderen duyarlı ailelerin varlığı, Eskişehir’deki oyuncak trene binmek için insanların onca yolu ve mesafeyi göze aldığı  düşünülürse, bu işin aritmetik hesabını yapmak işin en keyifli yanı haline bile gelir!

Hazır Batı Karadeniz’de turizm potansiyelini canlandırmaya çalışıyorken bu fırsat kaçmaz!…

Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve özlemle anıyorum. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Gösterdiği aydınlık yol, yolumuzdur…

  • Not : Haber Hayat Yayıncılık olarak 2 hafta sonra, 1 Aralık 2020’de 8. kuruluş ve yayın yılımızı tamamlayıp 9. yılımızdan gün almaya başlayacağız. Öyle mutluyuz ki! Ereğli’de “Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu” vizyonu ve “aydınlık bir dünya aydınlık bir hayat” misyonu ile 8 yıldır her türlü zorlu koşulda bile hiç aralıksız “ekonomi temalı” gazete olarak binlerce okuyucuya ulaştık. Konuyu yukarıdaki projeye bağlayacak olursak; naçizane eski bir iktisat öğrencisi olarak bizde önce arz ettik, sonra talep oluştu. Şimdi ise çelmelere rağmen Allah sağlık verdikçe ilerliyoruz. Sağ olunuz var olunuz.

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
894 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...