logo

DR. İBRAHİM ZAİD: “KAN STOKLARI AZALDI”

Kdz. Ereğli’de, kan depolarındaki stokların azaldığını belirten Dr. İbrahim Zaid, sağlıklı bireyleri kan bağışında bulunmaya davet etti.

Kdz. Ereğli’de, kan depolarındaki stokların azaldığını belirten Dr. İbrahim Zaid, sağlıklı bireyleri kan bağışında bulunmaya davet etti.

Dr. Zaid, Devrim Bulvarı’nda konuşlanan kan toplama otobüsünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Kovid-19 salgını ve şimdi de Ramazan ayına girilmesi ile birlikte kan bağışındaki düşüşün had safhalarda olduğunu ifade eden Zaid, “normal şartlarda sağlık erkeklerin 3 ayda bir, bayanların da 4 ayda bir kan bağışı yapmalarını öneriyoruz. Özellikle bu dönelde stoklarımızdaki kan sayımız oldukça düştü. Sıkışık durumdayız. Bu yüzden, tüm sağlıklı insanları kan bağışında bulunmalarını bekliyoruz” dedi.

“İFTARDAN SONDA DA KAN VERİLEBİLİR”

Dr. Zaid, bağış öncesi ve sırasında Kovid-19’a karşı gerekli önlemleri aldıklarını, yurttaşların endişe duymadan kan verebileceklerini de bildirerek şu sözlerle konuştu:

“Stokların düşmesinde Covid19 etkili oldu. Vatandaşta bir tedirginlik var. Karantina dönemlerinde zaten dışarı çıkmadılar. İnsanlar, kendilerine de korona bulaşır endişesi taşıyor olabilirler ama bu yanlış. Burada tedbirlere çok dikkat ediyoruz, gerekli sorgulamaları yapıyoruz. Şüpheli bir durum olduğunda zaten kan almıyoruz. Genelde kış aylarında kan stoklarının azalması durumu ile karşılaşırız. Geçen sene bu aylarda çok iyi kan alıyorduk. Ama bu yıl koronadan dolayı oldukça düştü. Stokun durumu hakkında bende tam sayı olarak ifade edemem ama çok fazla düştü. İnşallah sıfır noktasına düşmeyiz. Benim isteğim, sağlıklı insanların düzenli olarak kan bağışı yapmasıdır. Bugün, gece yarısına kadar açığız. Biraz artış var inşallah bu artış devam edecek. Oruçlu olanları iftardan sonra bekleriz.”

“KAN BULMAKTA ÇOK ZORLANDIK”

Bağışta bulunan vatandaş Adem Durgut da, daha önce yaşadığı bir deneyimden dolayı sürekli bağışta bulunduğunu anlatarak, “babam, daha önce iki sefer kalp ameliyatı olmuştu. O dönemde kan bulmakta çok zorlandık. Tüm vatandaşları, arkadaşlarımı kan vermeye davet ediyorum. Özellikle bu dönemde herkes önemsemelidir. Gerçekten zor günler geçiriyoruz” diye konuştu.

“HABERLERDE GÖRDÜM”

Vatandaş Sinem Acar ise diğer insanları bağışa davet ettiği sözlerinde, “stokların azaldığını haberlerde gördüğüm için geldim. Halbuki 3 buçuk ay önce kan vermiştim, biraz daha beklemem gerekiyordu. Kan değerim 13’dü ve 12’den yukarısı verebiliyordu. Ama çoğu insan bunu umursamıyor. Değerleri 12’den yukarı olanlar kan vermeye gelsinler” diye konuştu.

Paylaşın:
1127 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ