logo

DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJLARI

4 Aralık Dünya Madenciler Günü olarak kutlanıyor. Madenciler günü nedeni ile yayın kurulumuza ulaşan kutlama mesajları şöyle :

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İSMAİL ÇORUMLUOĞLU

Geçmişten günümüze dünyanın en eski ve en zor mesleklerinden birisi olan Madencilik, yer altı kaynaklarını gün ışığı ile buluşturan, büyük fedakârlık gerektiren bir meslektir.
Madencilerimiz alın teriyle çıkardıkları cevherle yarınımızı aydınlatmış, kuşkusuz Ülkemiz ekonomisine çok büyük katkılar sağlamıştır.
Yeraltı kaynaklarımızı çıkarmak için yerin binlerce metre altında, alın teri döken maden emekçilerine olan vefa borcu asla ödenemez.
Madencilik sektörün gelişmesini sağlayacak tedbirlerin desteklenmesi, keşfedilen her kaynak ve üretime geçirilen her madenin Ülkemizin kalkınmasına katkı sağlaması, çevre ve insan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırılması temennisindeyiz.
Madencilerimizin en iyi şartlarda güven ve huzur içinde çalışma koşullarının, her geçen gün daha da iyileşmesi hususunda yapılan çalışmalar her daim desteklenmektedir.
Bu gün vesilesiyle tüm madencilerimize, her türlü kazadan ve olumsuzluktan uzak, iş güvenliği, sağlıkla 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, mesleğini yaparken hayatını kaybeden maden şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.


GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI (GMİS) YÖNETİM KURULU

“4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanmaktadır. 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara’ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın aynı zamanda İzmit’te yaşamış olmasının ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır. 4 Aralık tarihi önce Anadolu’da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada “Dünya Madenciler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm madenci kardeşlerimize dayanışma duygularımızı iletiyoruz. 172 yıllık üretim kültürüyle ve yüzlerce yıl üretilmeye hazır rezerviyle Zonguldak Maden Havzası, ülkemiz madenciliğinin ve emeğin başkentidir. Zonguldak taşkömürü, yüksek kalorisi nedeniyle çimento fabrikaları, şeker fabrikaları, çay fabrikaları, ateş tuğla ve diğer sanayi alanlarında kullanılırken, koklaşabilir özelliği nedeniyle de demir-çelik sektöründe kullanılır. Önce Kardemir’in, sonra Erdemir’in Zonguldak bölgemize kurulmasının en önemli nedeni, koklaşabilir özellikteki taşkömürünün bu bölgede bulunmasıdır. Taşkömürü, ülkemizin demir-çelik sektörü açısından tek güvencesidir. Türkiye’nin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek rezerv ise Zonguldak’ta mevcuttur. Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış, ithalat ise artmıştır. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yıllardır bu konuya dikkat çekiyor, TTK’nın yıllık 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz ve önerilerimizi hem ilgililerle hem de kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yerli ve milli üretim politikalarının sıkça konuşulduğu bir dönemde TTK’nın işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Ülkemizin ve milletimizin geleceği için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği, yerli ve milli varlığımız olan Maden Tetkik Arama Kurumu’na sahip çıkılmalı ve daha aktif çalışır hale getirilmelidir. Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını madencilik sektörümüzü de olumsuz etkiledi. Bizim için madencilerin sağlığı herşeyden önce gelir. Gerekli tedbirleri alarak özveriyle üretimi sürdürürken tüm madencilerimizden salgına karşı alınan önlemleri ve yapılan uyarıları dikkate almalarını istiyoruz. Tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü’nü kutluyoruz. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.”


KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK

“Bu şehrin ve bölgenin kaderini değiştiren, zor koşullarda, yaşamın kıyısında ekmek parası ve ülkesi için çalışan, özverili, koca yürekli madenci kardeşlerimi sevgiyle kucaklıyorum.

Daha güvenli ve insanca çalışma koşulları için verdikleri mücadelede her zaman yanlarında olacağım. Ne zordur madenci ailesi olmak! Madencilerin yakınlarına selamlarımı gönderiyorum.

Maden şehitlerini rahmetle yad ediyorum.

Her yıl bugün Orhan Veli’nin bu dizelerini bir kez daha hatırlarız:

Güneşli bir günde

Masmavi göreceğiz Karadeniz’i

Balkaya’dan Kapuz’a kadar,

Karış karış biliriz bu şehri;

Eki’nin çiçekli bahçeleri,

Rıhtıma kömür taşıyan vagonlarıyla;

Paydos saatlerinde yollara dökülen,

Soluk benizli insanlarıyla

Siyah akar Zonguldak’ın deresi

Yüz karası değil, kömür karası

Böyle kazanılır ekmek parası”


AK PARTİ KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI SAFFET BOZKURT

“İşe giderken ailesinden ‘helallik’ alan, mesaisi bittiğinde ‘geçmiş olsun’ denilen; emekleri ve mücadeleleri ile dünyaya örnek olan tüm madencilerin Dünya Madenciler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum.

Hiç kuşkusuz, madencilerimizin yerin derinliklerinden bin bir meşakkatle çıkardığı madenler sayesinde yaşamımız modernleşmekte ve kolaylaşmaktadır.

Ülkemiz, maden bakımından zengin doğal kaynaklara sahip olan nadir ülkelerden biridir. Çoğunlukla enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik kullanılan madenlerin yer altından çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatlidir. Yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunmaktadır. Her vardiya başında ‘selametle’ diye uğurlanan, maden ocaklarının girişinde ‘uğur ola’ yazan, çıkışta ‘geçmiş olsun’ diye selamlanan başka bir meslek yoktur. Görevini yerine getirirken yerin binlerce metre altında verilen mücadeleyi, birlikteliği ve dayanışmayı madencilik dışında başka hiçbir alanda görmek mümkün değildir.

AK Parti Hükümetlerimiz döneminde, işçi sağlığı ve güvenliği, yer altında çalışan işçilerimizin çalışma şartları, maden ocaklarının etkin ve sıkı denetimi ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bundan sonra da maden ocaklarında elim hadiselerin yaşanmaması için, kazalara neden olan eksiklikler, hatalar ve ihmaller tespit edilerek yapılması gereken yasal düzenlemelerin gayreti içinde olacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Madenciler Günü’nü daha güzel ortamlarda kutlayacağımız günlerin geleceği inancıyla, maden kazalarında yaşamlarını yitiren tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor; tüm maden emekçilerinin Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.”


İYİ PARTİ KDZ.EREĞLİ İLÇE BAŞKANI OP.DR.EVRİM BALBALOĞLU

Emeğin başkenti Türkiye’nin en büyük taş kömürü havzası Zonguldak başta olmak üzere memleketimizde yerin metrelerce altında alın terleriyle ekmek parasını   maden ocaklarında çalışarak kazanan maden isçilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler gününü kutluyorum.

Kara tünellerden cennet bahçelerine göçen maden emekcilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.


CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI OP. DR. EYLEM ERTUĞRUL

Maden yasasının yeniden düzenlenmesine, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yapılan iyileştirmelere rağmen maden işçileri hâla güvenlik yoksunluğu ve tedbirsizlikten dolayı ölmeye devam ediyor. Yapılan uygulamaların ve denetimlerin çok yetersiz olması, gerekli iş ve çevre güvenliğinin oluşturulmaması, iş cinayetlerine davetiye çıkarmaya devam ediyor.

İnsan hayatını, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarını hiçe sayan, sadece kâr odaklı üretim anlayışı devam ettikçe, yasaların uygulama ve denetim süreçlerinde yaşanan aksaklıklar giderilmediği sürece, ölümler son bulmayacaktır.

Madencilik alanının iç hukuku açısından diğer işyerlerinden farklı olarak özel bir disipline ihtiyacı vardır.
Maden sektörü ile ilgili oluşturulan mevzuatın, işçiler ve işverenler açısından, etraflıca düşünülmeden, gerekli akademik çalışmaları yapmadan, piyasa kuralları göz önüne alınmadan, işçi ve işverenin görüşlerine dikkat edilmeden hayata geçirilmesi mümkün olmamalıdır. Maden yasası tekrar gözden geçirilmelidir. Zamanında ve sürekli denetim mutlaka sağlanmalı, caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Herşeye çare bulanlar, patronların her dediğini yapanlar, işçinin de çaresini üretsinler !
Yer altı, yer üstü kömür, bor, demir, krom, petrol, altın, gümüş v.s her türlü maden işçi ve emekçilerinin adaletli şekilde haklarını alabildiğini görebilmek ümidiyle..
Tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.


Paylaşın:
814 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ