logo

ENGELLİ ÇOCUKLARIN İL’DEN ‘ÇÖZGER RAPORU’ ALMA ÇİLESİ!

  • Kdz. Ereğli Devlet Hastanesinde 16 yaşından küçük çocuklar için ‘ Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu  (ÇÖZGER)’ verilememesi üzerine raporun Zonguldak’tan alınması zorunluluğunun adeta çileye dönüştüğü ifade edildi.

Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi, on altı yaşından küçük olan engelli bireylere Çocuk Psikiyatristi olmadığı gerekçesi ile ÇÖZGER  (Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu) verilemiyor. Gazetemiz Haber merkezine gelen bilgiye göre; raporu almak isteyen engelli bireylerin il’den üç ayrı hastaneden randevu alarak başvuru, muayene ve rapor alma süreçleri ise çileye dönüşmüş durumda.

Konu ile ilgili haber merkezimize gelen ve yetkilileri çözüm bulmaya davet eden ileti şöyle :   

ÜÇ AYRI HASTANEDE MEVZUAT KOŞTURMACASI!..

“Bu çocuklar ÇÖZGER alabilmek için Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine havale edilmekte yada kendileri bizzat başvurması gerekmektedir.

            Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi de ilginç bir şekilde Müracaat eden Engelli çocuklara üç ayrı hastanede tanı koyarak ÇÖZGER vermektedir.  İlk müracaatı Bahçelievler Mahallesinde hizmet veren Atatürk Devlet Hastanesi kabul etmektedir. Heyet kaleminden kaydını alan engelliler Rüzgarlımeşe Mahallesindeki “Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi”ne gidiyor. Bu hastanede Çocuk Pisikiyatristi, Çocuk Cerrahı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanına kaydını yaptırıp muayene oluyor. Şayet doktorun birisi yoksa başka işlem yaptıramadan randevu alarak Ereğli’ye geri dönüyor. Randevu tarihinde hastaneye giderek muayene yaptırıp Bahçelievlerdeki Ek binaya geliyor. Buradaki doktorlara muayene olduktan sonra Fener Mahallesindeki eski SSK hastanesine gidiyor. Oradaki doktorlara muayeneleri tamamlayabilirse tekrar Bahçelievlerdeki Ek Binaya gelip evrakları teslim ediyor. Heyet gününe randevu alıp dönüyor. Heyet günü tekrar Zonguldak’ a giderek heyete giriyor. Birde raporu almak için gidiyor. Kısaca bir engelli çocuk ÇÖZGER alabilmesi için en az beş kez Zonguldak gidiyor.

“ENGELLİ BİREY SIKINTI YAŞIYOR”

            Oysa Zonguldak ve Ereğli Devlet Hastanelerinin yetkilileri 20 Şubat 2019 tarih ve 30 692 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkındaki Yönetmeliği ve özellikle bu yönetmeliğin 6. Maddesini okuyup gereklerini yapmış olsalar hiçbir engelli bu sıkıntıları yaşamayacak. Sağlık Bakanlığının sitesinde bu raporu vermeye yetkili hastaneler listesinde Ereğli Devlet Hastanesinin ismi olmasına rağmen hasta kabul etmemesini anlamak mümkün değil.”

BAŞHEKİM TÜRKELİ “ÇOCUK PSİKİYATRİ BÖLÜMÜMÜZ YOK”

Öte yandan, konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Vildan Türkeli ise sorunun kendilerine de yansıtıldığını ve gerekli cevabın verildiği belirtti. Türkeli, ilgili raporların hastanelerinde verildiğini ancak 16 yaşından küçükler için rapor gerektiğinde Çocuk Psikiyatristi olmadığını, bu nedenle il’e havale edildiğini ifade etti. Bir çok ilçe gibi hastanelerinde de çocuk psikiyatri kontenjanı olmadığını belirten Başhekim Türkeli, çocuk Psikiyatristinin genellikle il hastanelerinde veya üniversite hastanelerinde bulunduğunu sözlerine ekledi.  

Paylaşın:
1358 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ