logo

ENGELLİLER TEPKİLİ: “YASALARIN ÜSTÜNDE DEĞİLSİNİZ!”

  • Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şentürk, 65 yaş üstü ve engellileri ücretsiz taşımayacağını açıklayan Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi yönetimine tepki göstererek, “Sosyal devlet anlayışı ile devletimizin yasalarla verdiği hak İlçedeki toplu taşıma kooperatifinin verdiği yasa dışı kararla, uygulamadan kaldırılamaz. Yasaların uygulanmasından devletimizin organları ve yargı sorumludur. Kimse yasaların üstünde değildir.” dedi.

Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şentürk, “Ulaşımda Engele Hayır” başlığı le yaptığı basın açıklamasında lçede toplu taşıma uygulaması yapan Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi yönetiminin aldığı son karara tepki gösterdi.

Kooperatif tarafından alınan kararda 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren, 65 yaş üstü ve engellileri toplu taşımadan ücretsiz yararlanamayacağı açıklanmıştı. Şentürk kararı “Gayri kanuni ve yetkisizlik olarak yorumlayarak, suç oluşturduğunu iddia etti.

Engellilerin toplu taşımadan yararlanmasının kanun gereği olduğunu savunan Şentürk, açıklamasında şöyle dedi:

Mazotun Litresinin 46 TL. olması ve artan girdi maliyetlerinden dolayı , Çilek Halk Otobüslerinin almış olduğu bu kararı anlıyoruz, fakat bu sorunun çözümü ayda 60 kez indi-bindi hakkına sahip olan engelliyi bu haktan mahrum etmek değildir, olamaz olmamalıdır da. Devletimizin engellilere tanımış olduğu bu yasayı tanımamak ve dahası ücret almak suç niteliği taşımaktadır.

Bu sorunun çözümünün tarafı engelliler değildir. Engellileri bu haktan mahrum etmekte hiç değildir. Konunun çözümünün tarafı , ilgili yasada bellidir. 5378 sayılı yasanın geçici 2. ve 3 . Maddesi erişim ve ulaşımda taraflar gerekli önlemi alır, bu durumda Zonguldak Valiliği UKM gerekli önlemleri almalıdır. Ayrıca bu konuda taraf olan Kdz. Ereğli Belediyesinin de çözüm üretmesini istiyoruz. Toplumun dezavantajlı kesimi olan engellilerin yaşamış oldukları birçok zorluğa ulaşım da eklenmemelidir.

Sosyal devlet anlayışı ile devletimizin yasalarla verdiği hak İlçedeki toplu taşıma kooperatifinin verdiği yasa dışı kararla, uygulamadan kaldırılamaz. Yasaların uygulanmasından devletimizin organları ve yargı sorumludur. Kimse yasaların üstünde değildir

Engellilere tanınmış ücretsiz ulaşım hakkı Çilek Halk Otobüsleri tarafından değil, bizatihi devletimiz tarafından Engellilere tanınmış bir yasal haktır. Engellilere tanınan bu hakkı Çilek Halk Otobüslerinin tanımaması suçtur. Bu konuda engelliler olarak sessiz kalmayacağız, konunun takipçisi olacağız, konu ile ilgili olarak da hak mahrumiyetimize karşı hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız.

.

  • İLGİLİ HABER BAĞLANTISI :

Paylaşın:
241 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ