logo

EĞİTİM FAKÜLTESİ’NDE CUMHURİYET VE ATATÜRK ANLATILDI

BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Fakülte Konferans Salonu’nda öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Ardından Dr. Öğretim Üyesi Besime Arzu Akıncı tarafından Cumhuriyet ve Atatürk konulu bir sunum gerçekleştirildi.

“CUMHURİYET’TE EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”

Akıncı, Cumhuriyet’in demokrasinin en gelişmiş şekli olduğunu ifade ederek, “Ulu Önder Atatürk “benim en büyük eserim Cumhuriyet’tir” der. Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız şartsız millete aittir. Halk da bu egemenlik hakkını belirli zaman aralıklarında seçim yaparak, oy vererek, yine halktan olan kendi yöneticilerini kendisi seçerek gerçekleştirir. Cumhuriyet bir yönetim biçimi bir siyasi rejimdir. Modern çağlarda Cumhuriyet demokrasi ile bir arada, birlikte dile getirilmiştir. Cumhuriyet fikri, halkın serbestçe iradesini kullanması, kendisini idare edenleri serbestçe seçmesi anlamıyla birlikte değerlendirilmiştir. Ancak çağımızda demokratik nitelikleri bulunan Cumhuriyetler karşısında halkına hak ve hürriyetleri kısıtlayan, antidemokratik Cumhuriyetler de vardır. Türkiye, Cumhuriyeti bir Anayasa müessesesi olarak kabul etmiş ve onun teminatını da hürriyete, adalete ve fazilete gönül veren vatandaşlarının bekçiliğine bırakmıştır. Bir devlet şekli olarak Cumhuriyet, halkın hükümetidir. Atatürk, Cumhuriyet rejimini şöyle anlatır; ‘Hükümetimiz, devlet teşkilatımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilatı ve hükümettir ki, onun ismi Cumhuriyet’tir. Artık hükümet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükümettir. Artık hükümet ve hükümet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır.’Atatürk Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare Cumhuriyet idaresidir der ve bu yönetim şeklinin insanca yaşamanın, insanca yaşamanın nelere bağlı olduğunun öğrenilmesi açısından önemli olduğunu belirtir. Türk milleti yüzyıllardır boyunca kendi egemenliğini, kendi iradesini kullanmasını engel olan rejimlerin acılarını çekmiş, nihayet kendine en uygun yönetimin Cumhuriyet olduğunu görmüştür.”diye konuştu.

Bir süre daha Akıncı’nın sunumu ile devam eden etkinlikte daha sonra öğrencilerin sahnelediği Cumhuriyet konulu oratoryo beğeniyle izlendi. Etkinliğin sonunda Dekan Prof. Dr. Soner Yavuz, sunumu gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Besime Arzu Akıncı’ya teşekkür belgesi takdim etti.

Paylaşın:
985 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ