logo

EREĞLİ İYİ PARTİ: “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN YAŞATACAK”

İyi Parti Karadeniz Ereğli İlçe Teşkilatı Yönetimi, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edilmesi kararına tepki göstererek “İstanbul Sözleşmesi bir devrimdi, medeniyet yolunda en değerli kazanımlarımızdandı… Alınan kararın kime ve hangi zihniyete hizmet edeceğini merak ve üzüntüyle takip ediyoruz. Tarihe not düşüyoruz; İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak ! ” açıklamasında bulundu.

İyi Parti Karadeniz Ereğli İlçe Teşkilatı Yönetimi tarafından yazılı açıklama yapılarak İstanbul Sözleşmesi’nin fesih edilmesi kararına tepki gösterildi. Açıklamada, İstanbul Sözleşmesinin ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olduğu ve imza süreci ile içeriğini hatırlatarak “İstanbul Sözleşmesi bir devrimdi, medeniyet yolunda en değerli kazanımlarımızdandı.” görüşlerine yer verildi.

İstanbul Sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile geri çekilmesinin “Türk Siyasi tarihinin önemli bir dönüm noktası” olduğunun savunulduğu açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

“CEZA ALAN İLK ÜLKE OLDUK”

Kendisini tehdit eden ve defalarca şiddet uygulayan kocasını devlet makamlarına tam 36 kez şikayet etmesine rağmen korunmaz. Kendisinin korunamadığını iddia ederek Devlet’e karşı 15 Temmuz 2002 de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava açar. Karar verilir.. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını koruyamamıştır. Nahide Opuz davası ile Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde aile i çi şiddete karşı vatandaşlarını koruyamadığı gerekçesiyle ceza alan İLK ülke olur. Avrupa’da ilk defa bir Devlet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde kadın vatandaşına ayrımcılıktan hüküm giyer.

“TEMEL STANDARTLARI VE DEVLETLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ BELİRLER”

Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin bağlı olduğu, Türkiye’nin de üye olduğu Avrupa Konseyi İstanbul’da toplanarak kadına yönelik her türlü şiddete dur demek için Türkiye’nin öncülüğünde uluslararasi İnsan Hakları Sözleşmesi hazırlamak için karar alır. Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, 45 ülke ve Avrupa Birliği üyeleri tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

“EN DEĞERLİ KAZANIMLARIMIZDANDI”

11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açılmış olması nedeniyle kısaca “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinmektedir ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye, 11 Mayıs 2011’de Sözleşmeyi ilk imzalayan ve 24 Kasım 2011’de parlamentosunda onaylayan ilk ülke olmuştur.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 121. toplantısında kabul edilen, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren, 11 Mayıs 2011’de Sözleşmeyi ilk imzalayan , 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına karşı şiddeti önleyecek mekanizmaların oluşturulmasını, yasal tedbirler alınmasını, şiddet mağdurlarının korunmasını öngören ‘İstanbul Sözleşmesi’ 20 Mart 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği açıklanmıştır. İstanbul Sözleşmesi bir devrimdi, medeniyet yolunda en değerli kazanımlarımızdandı.

“TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ!”

Türk Siyasi tarihimizde dün gece önemli bir dönüm noktasıdır. Alınan kararın kime ve hangi zihniyete hizmet edeceğini merak ve üzüntüyle takip ediyoruz. Tarihe not düşüyoruz ! İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak !

Paylaşın:
833 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ