logo

EREĞLİ’DE OTİZMLİ BİREYLER VE AİLELERİN SORUNLARI

2 Nisan tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak sorunlara çözümler bulmak amacıyla 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ” olarak ilan edildi. Amacı, “Dünyada otizm ile ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir”. Otizm her çocukta ayrı belirtiler göstermektedir. Uzmanların belirttiğine göre en etkili tedavi yöntemi OTİZME YÖNELİK ÖZEL EĞİTİM.

Otizmli çocuğu olan bir annenin sosyal medyada paylaşımını kendisinden izin alarak sizinle paylaşmak istedim:

“2 Nisan Otizm Farkındalık Günü, bizim gibi yaşayanlar anlar ancak, haklarımızın verilmesi, fırsat verilmesi adına 25 yıl bitirdik, yorulduk, yoğrulduk, her daim Allah yardımcınız olsun denmesinden usandık, ötelenmekten sabrımız tükendi şimdi dünyanın durumunda, herkesin yardımcısı olsun.”

25 yılını 25 kelimeye sığdıran “YAŞAYANLAR ANLAR ANCAK” diyen Aydan arkadaşımızın mesajında en çok dikkatimi çeken kelime “ÖTELENMEK”… Ailelerin tek isteği sorunlarına çözüm üretilmesi.

Çözümler neler olabilir? Örneğin; Ereğli’de Özel Eğitim Uygulama Merkezi yok ve aileler çocuklarını en yakın Gülüç’te bulunan Eğitim Merkezi’ne götürmekteler. Bu, aileler için oldukça zor bir durum. Ereğli’de ailelerin çocuklarını zor durumlarında gönül rahatlığı ile bırakabilecekleri bir merkez…

Yine çocukları için diğer arkadaşlarıyla sosyalleşebilecekleri bir ortam,
Otistik, down sendromlu çocukların çalışabilecekleri bir cafe yok…

Ne yapıyoruz peki farkındalık gününde?

Sadece her özel gün gibi kutluyor, söylüyor ve geçiyoruz, hatta unutup gidiyoruz. Oysa ki vatandaş ve yöneticiler olarak yapılacak “FARKINDALIK” yaratabilecek çok şey olduğunu düşünüyorum. Düşünüyorum çünkü bir anne olarak empati yapıyorum. Sadece farkındalık gününde değil, her zaman empati yapıyorum. Daha önce de Haber Hayat Gazetesinde down sendromlu çocuklarımız için bir yazı kaleme almaya çalışmıştım. Şimdi aynı yazıyı otizmli çocuklarımız için tekrarlamak istiyorum. Aslında ne fark eder down sendromlu, otistik vs. sonuçta bu çocuklar bizim ve topluma kazandırılması gereken çocuklar… ailelerine manevi yardım edilmesi gereken çocuklar…

Özetle; Ereğli’nin acilen Özel Eğitim Uygulama Merkezi’ne, otizmli/down sendromlu çocuklarımızın çalışabileceği özel cafelere, çocuklarımızın topluma kazandırılması için diğer çocuklarla beraber sosyalleşebilecekleri bir ortama ihtiyaçları var diye düşünüyorum.

AİLELER YORGUN, AİLELER ÖTELENMEK İSTEMİYOR, AİLELER TÜKENDİLER!

Paylaşın:
1014 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ