logo

EREĞLİ’NİN KURTULUŞU KUTLANDI

  • Kdz. Ereğli’nin kurtuluşunun 103. yıl dönümü törenle kutlandı.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü törenle kutlandı.

18 Haziran Pazar günü saat 13.30’da Atatürk Anıtı alanında düzenlenen törene Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, Karadeniz Bölge Komutan Tuğamiral Niyaz Uğur, Belediye Başkan Vekili Osman Yeniköy, Erdemir Genel Müdürü N. Aşkın Peker, TSO Başkanı Arslan Keleş, Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Altan Kafa, İyi Parti Zonguldak Milletvekili Adayı Evrim Balbaloğlu, askeri erkan, siyasi parti ve stk temsilcileri ile az sayıda halk katıldı.

Tören, sırası ile Kaymakamlık, Bölge Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin Anıt’a sunumu ile başlayıp, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkan Vekili Osman Yeniköy yaptı.

Kurtuluş günü gururunun yaşandığını ifade eden Yeniköy, “Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesi, yurdun her yer yanında bağımsızlık savaşının ateşini yakmış; Zonguldak’ın, Fransızların işgali altına girdiği, bölgede stratejik öneme sahip Ereğli’mizin, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri Anadolu’muzda, Karadeniz’de ışık olmuştur. 103 yıl önce, vatan topraklarımızı düşman işgalinden kurtarmak için Karadeniz Ereğli’nin yiğit evlatları, büyük bir mücadele vererek kahramanca savaşmışlar. Onların azim ve kararlılığı, gösterdikleri cesaret ve fedakârlıkla elde ettikleri bu kutsal vatan topraklarına sahip çıkıyor, kendilerine minnet duyuyoruz.” dedi.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI ANILDI

Yeniköy, dönemin zor şartlarında verilen mücadeleyi anlatırken, “Rüştiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır. Onların mücadelesi bizler için yol gösterici olmuştur. Bu anlamlı günde Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelerek mücadelede öncülük yapan, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi Beyi de saygıyla anıyorum. Bugün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yol arkadaşlarını, bu uğurda mücadele eden Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen bütün kahramanları, bu vatan için canını ortaya koyan bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle, saygıyla anıyorum. Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 103’üncü yılı kutlu olsun. ” diye konuştu.

EREĞLİ’NİN İL OLMASI VE ALAMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI VERİLMESİ TALEBİNİ TEKRARLADI

Belediye Başkan Vekili Yeniköy, sözü gündemdeki konu olan Cumhuriyetin 100. Yılında 100 il adayları arasında bulunan Kdz. Ereğli konusuna getirerek, “nüfus yoğunluğu, sosyal ve kültürel zenginliği gibi bir çok nedenden ötürü ilçemize Kdz. Ereğli’nin il olmayı en fazla hak eden yerlerden birisi olduğunu tekrar ediyor, tüm siyasi partilerimizle, mecliste bulunan vekillerimizle, oda başkanlarımızla ve STK larımızla birlikte, her türlü mücadeleyi vereceğimize söz veriyoruz. Son olarak, düşman işgalinden kurtuluşumuzun 103. yılında, Alemdar Gemimize İstiklal Madalyasının büyük bir gururla verilmesi talebimizi yeniliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Resmi tören, Ereğli Lisesi 11’inci sınıf öğrencilerinden Dilara Ayhan’ın şiir okuması ve Aysun Çakır yönetimindeki Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin Zonguldak yöresi gösterileri ile son buldu.

Törenin ardından protokol üyeleri Şehitler Anıtı ile Kurtuluş Mücadelesi Kahramanlarının Anıtı’na karanfil bıraktı.

Paylaşın:
290 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ