logo

ERMED’DEN PTT ZAMMINA SERT TEPKİ: “KABUL EDİLEMEZ!”

  • Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Yönetimi, ” 1 Ağustos 2023 itibarı ile posta ücretlerine yapılan zamla birlikte, kamu hizmeti sayılan gazete dağıtım ücretlerine yapılan aşırı zam, kabul edilemeyecek düzeyde olup, yerel medyada basılı gazete hizmetini zora sokmuştur!açıklaması yaptı.

Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Yönetimi, PTT’nin gazete dağıtım ücretlerine yaptığı zamma yazılı açıklama ile sert tepki gösterdi.

Zam oranını “yangına körükle gitmek” olarak değerlendiren ERMED Başkanı Doğan Gönüllü, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“BU ZAM, GAZETECİLERİ ZORA SOKTU”

Türkiye’nin en yaygın posta ve kargo hizmeti sağlayıcısı olan Ulaştırma Bakanlığına bağlı PTT, gönderi ücretlerine 1 Ağustos 2023 itibarı ile zam yaptı. Artan akaryakıt fiyatları ve lojistik maliyetlerinin etkisiyle PTT tarafından yapılan zamlar milyonlarca yurttaşı ve ayrıca süreli basılı gazete dağıtımı yapan yerel gazete işletmelerini, dolayısı ile gazetecileri zora sokmuştur!
Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargı’dan sonra dördüncü temel güç sayılan basın, işlevini basılı gazeteler ve dijital medya üzerinden yerine getirmekte ve etkili gücünü korumaktadır. Bunun en son örneği 15 Temmuz hain darbe kalkışmasıdır. Yerel medya bu dönemde etkili yayınları ile milletinin ve demokrasinin yanında yer alan en etkili mecralardan biri olmuştur.

“YÜZDE 400 ZAM YAPILDI”

Hal böyle iken, ulusal medya gazetelerini kendi dağıtım şirketleri ile yaparken, bölgesel ve yerel medya baskı merkezi dışında bulunan abonelerine posta(PTT) ile gazete ulaştırmakta, memleket haberlerini vermektedir.
Yerel gazetelerin 40 krş./adet olan gönderim fiyatı, 1 Ağustos 2023 itibarı ile 2 tl.’ye çıkarılmış, yani yüzde 400 zam yapılmıştır.

“MAKUL ARTIŞ YAPILSIN”

Oysa gazete işletmeleri, artan gider maliyetlerini abonelerine ve reklam-ilan verene asla aynı oranda yansıtamamaktadır. Bu durumda nitelikli gazeteci istihdamını zorlaştırmaktadır.
Bu anlamda Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) olarak, PTT’nin gazete dağıtım ücretlerine yaptığı zam oranını “yangına körükle gitmek” olarak değerlendiriyor, Ulaştırma Bakanlığımızın konuyu yeniden değerlendirmesini ve özellikle yerel gazetelerin posta ile dağıtım ücretlerine % 25 gibi makul bir artış yapmasını talep ediyoruz. Saygılarımızla…

Paylaşın:
378 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ