logo

EROĞLU, “ÇOKLU VEYA ALTERNATİF BARO KABUL EDİLEMEZ”

Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, baroların demokrasi içerisinde yetki, görev ve sorumluklarını hatırlatarak, ” …çoklu Baro, alternatif Baro gibi düzenlemelerin topluma hiçbir yararı olmayacağını” savundu.

Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, Diyanetin açıklamasına karşı  Ankara Barosunun  yaptığı İzmir ve Diyarbakır Barolarının destek verdiği açıklama sonrası, Barolar ve TBB ile ilgili düzenleme yapılmasının gündeminin en önemli konusu olduğunu belirterek, aynı konuda açıklama yapma gereği duyulduğunu ifade etti.

Sosyal medyada; “hayali, kışkırtıcı ve dayanaktan yoksun düzenleme taslakları” dolaştığına dikkat çeken Eroğlu, görüşlerini şöyle ifade etti:

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇABASIDIR”

Bu taslak çoklu Baro, alternatif Baro kurulması  ve barolara kayıt zorunluluğunun  kaldırılması ve seçim sisteminin değiştirilmesi olup, değişiklikler terör örgütlerinin kendi barolarını kurarak mücadele anlayışının bir yansımasıdır. Bu durum  2018 yılında Barolarla ilgili düzenlemenin gündeme gelmesi sonrasında, basına yansıyan ve yansımayan tüm değerlendirmelerin ortak paydası olmuştur.    

“HALKIN SAVUNMASIZ KALMASI DEMEKTİR”                    

Delege ve seçim sisteminin değiştirilmesi konusu ise bir iç sorundur. On iki baro olağanüstü genel kurul çağrısı yaparken biz delegenin %73 ünü temsil ediyoruz diye başvurmuşlardı. Bu sistemin adil olduğu söylenemez belki ama konu üzerinde de iç sorun olması nedeniyle ortak bir çözüm  Barolarca yapılacak ortak bir çalışma ile  bulunabileceğini düşünüyoruz.

Asıl değişikliğin Avukatlık Kanunu 76-95 ve 110.md.lerinde ifadesini bulan, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün savunulmasının yarattığı geçmişten gelen rahatsızlıktır. İşte bu konuda yapılacak düzenleme halkın savunmasız kalması savunmanın sesinin kısılması demek olacaktır.

“ANAYASAYA DA AYKIRIDIR”

Öncelikle  Barolar dayanağı Anayasanın 135.md.si olan kuruluşlardır. Düzenlemeye göre görev ve amacı meslektaşların müşterek ihtiyaçlarının karşılamak, gelişimini sağlamak meslek disiplin ve ahlakını korumak, halk ile ilişkilerde dürüstlük ve güveni hakim kılmak olan ve seçimlerinin kanunda gösterilen usullerle yargı gözetiminde yapıldığı kamu tüzel kişileridir.

Baroların sesinin kısacak, zayıflatacak  çoklu Baro, alternatif Baro gibi düzenlemelerin topluma hiçbir yararı olmayacağı çok açık olup, hiçbir hukukçunun  kabul edebileceği bir düzenleme olmayacağı gibi, böyle bir düzenleme Avukatlık Kanununun 1. Md.sinde ifadesini bulan savunmanın yargının kurucu unsuru olmasına ve Anayasanın 135.maddesine de aykırı olacaktır.     

“KABUL EDİLEMEZ”                                                                  

Neticeten çoklu baro, alternatif baro, barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılması Avukatlık Kanunu 76-95 ve 110. md.lerinde ifadesini bulan insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunması görevlerinde yapılacak düzenlemeler savunmanın sesinin kısılması anlamına geleceğinden kabul edilemez.                                                                                                            

.                                                                                                                Z

Paylaşın:
764 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ