logo

ERTUĞRUL, “ALINAN EKONOMİK ÖNLEMLER YETERSİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, Corona salgını nedeniyle alınan ekonomik önlemlerin yeterli olmadığını iddia etti.

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, Corona salgını nedeniyle alınan ekonomik önlemlerin yeterli olmadığını iddia etti.

Ertuğrul’un konuyla ilgili yazılı açıklaması aynen şöyle:

“Kanaatimizce, Corona salgınını önlemeye yönelik açıklanan paketteki önlemler ekonomik olarak zor durumdaki küçük esnafı koruyucu önlemler içermiyor. Zira bu pakette ekonomik sıkıntı içindeki emekçilerin, işçilerin, memurların ve köylülerin ihtiyaçların da hesaplanması gerekiyordu.

İnsanlara; “Evde kalın!”, derken kafalarda belirsizlik yaratmayacak şekilde, kapatılan restoran ve dükkanların idame ettirilebilmesi için de somut önlemler alınmalıdır. Mesela, sadece Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Halkbank’tan kredi kullanan esnaflara değil tüm bankalardan kredi kullanılan esnaflara da kolaylık sağlanmalıdır. İşletmesini kapalı tutmak zorunda olduğu için para kazanmayan iş yerlerinde çalışan personelin SGK primleri devlet tarafından karşılanmalıdır; aksi halde işten çıkarmaların önüne geçilemeyecektir.

Vergiyi ötelemek, otellerde konaklamayı kolaylaştırmak, ulaşımda KDV’yi 1’e indirmek, ev alım-satımını desteklemek gibi mevcut durumla çelişen önlemlerin sağlığımıza ve zor durumda kalan esnafa ne faydası olabilir? Alınan önlemler zor durumdaki düşük gelirli grubu değil, daha çok, güçlü holdingleri korumaya yönelik görünmektedir.

Halkın ihtiyacı olan para, kira,  elektrik, su, doğalgaz, taksit, kredi borçlarının ödenmesi, gıda ve temizlik malzemeleridir. Yani yaşamak için gerekli olan temel ihtiyaç maddeleri ile vitamin ve ilaçtır.  Bu noktalarda kolaylıklar getirilmeli,  bunların temini için salgın boyunca devlet tarafından sübvanse edilmeleri sağlanmalıdır.

Toplumsal uzlaşı altında bir dayanışma göstereceksek, bu ancak zayıf olanlarla dayanışarak sağlanır. Bunun dışındaki her önlem sadece güçlülerin tekelindeki parayı sağlıklı yapar.

Pakette açıklandığı gibi kaynaklar her zamanki anlayışla şirketlere değil, halkın geçinebilmesi ve yaşam mücadelesine destek olmak için yurttaşlara doğrudan verilmeli; evdeki bütün ihtiyaçlar salgın bitene kadar en düşük maliyetlerle sağlanabilecek hale getirilmeli, halkımızın kafasındaki soru işaretleri giderilmelidir.”

Paylaşın:
625 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ