logo

ERTUĞRUL, “FINDIK ÜRETİCİSİ NEDEN MAĞDUR EDİLİYOR?”

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 54 TL olarak açıkladığı fındık alım fiyatının serbest piyasada 43-45 TL olduğunu belirtti ve bu durumun üreticiyi mağdur ettiğini, “Bu fiyat açıklanan taban fiyatın ve beklentilerin çok altında bir fiyattır. Bu fiyat üreticinin alınterinin karşılığı değildir.”sözleri ile ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, yazılı bir açıklama yaparak, TMO tarafından 54 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatının  serbest piyasada 43-45 TL olduğunu belirtti ve bu durumun üreticiyi mağdur ettiğini iddia etti. 

Ertuğrul, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“BU FİYAT ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞI DEĞİL”

“Edindiğimiz bilgilere göre fındık  serbest piyasada 43-45 TL olarak alıcı bulabilmektedir. Bu fiyat açıklanan taban fiyatın ve beklentilerin çok altında bir fiyattır. Bu fiyat üreticinin alın terinin karşılığı değildir. Boğazına kadar borç içinde bulunan özellikle küçük fındık üreticisi borçlarını ödemek, işçinin parasını verebilmek, ailesinin ihtiyacını karşılayabilmek için fındığını erkenden satma yoluna gitmektedir. Bunu fırsat bilen bazı fındık alıcıları üreticinin harmanına giderek fındığı ucuz fiyattan almaktadır. 22 Ağustostan itibaren fındık alımına başlayacağını duyuran TMO ise hala Ereğli’de alım ofisini açmayarak bu fırsatçıların ekmeğine yağ sürmektedir. TMO neden önceden çalışmalarını tamamlayıp fındık alımına başlamamıştır? Neyi beklemiştir? Altyapısı yoksa yıllardır atıl vaziyette duran Ormanlı Fisko-Birlik depoları neden devreye sokulmuyor?

“ORMANLI BELDESİNDE DE ALIM OFİSİ AÇILMALI”

Bunu hep söylüyoruz. İlçemizin en önemli fındık bölgesi Ormanlı Beldesi ve civar köyleri.. Burada ikinci bir alım ofisi açılarak Fisko-Birlik depoları değerlendirilse  üreticinin yararına olmaz mı?Yetkililere tekrar çağrımızdır. Ormanlı Beldesinde de fındık alımı için lütfen harekete geçin. Üreticimizin yolda harcadığı zaman, yakıt derdi bitsin. Biz bu yıl üreticinin en azından açıklanan fiyatlardan ya da  üzerinden  ürününü satmasını diliyoruz. Bunun için TMO bir an  önce devreye girmeli ve üreticiyi fazla zorlamadan ezik, bezik, karışık, nemi yüksek gibi bahaneler üretmeden ürününü almalıdır. Dediğimiz gibi Ereğli’de geçen yıl olduğu Pınarcık Köyü Delihakkı Mevkiinde açılması beklenen alım ofisi dışında bir an önce Ormanlı Beldesinde de alım ofisi açarak artan akaryakıt fiyatlarından üreticinin en az etkilenmesi sağlanmalıdır.  Böylelikle küçük üretici harmandan fındık alan özel sektöre mecbur bırakılmamış olacaktır.

“FINDIK ALIM ALTYAPISI GELİŞTİRİLEMİYOR”

Diğer yandan TMO’nin  almış olduğu fındıkların ödemesi için 30-35 gün sonrasına gün verdiği bilgileri gelmektedir.  Bu şekilde geç yapılan uygulama ile fındık üreticisine ikinci bir darbe vurulmaktadır. Üreticinin acil paraya ihtiyacı vardır. Beklemeye tahammülü yoktur.  Yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile 1 ay sonra paranın değeri daha da düşük olacağından maddi kayba uğramaktadır.  Temennimiz üreticinin ödemesinin fındığı teslim ettiği birkaç gün içinde yapılmasıdır. Bu konuda da yetkilileri  ve iktidar partisine mensup siyasileri göreve davet ediyorum. Aslında her yıl tekrarlıyoruz ama maalesef liyakattan yoksun kadroların elinde kurumlarımız politika geliştiremiyor. Fındık  alım altyapısı geliştirilemiyor. Fiskobirlik’in  depoları bir tarafta çürümeye terk edilirken her yıl depo kiralama yoluna gidilerek Devlet zarara uğratılıyor. Oysa fındığın uygun şartlarda depolanması için yapılmış olan bu depolar devreye sokulsa devlet de kazanacak üretici de.

“FINDIK MEVZUATIMIZ VE POLİTİKAMIZ OLACAK”

Fındık üreticilerimize sesleniyorum.  Ümidinizi kaybetmeyin. Hem üreticimizin hem ülkemizin kaybettiği bu düzenin iktidarımızla değişeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Alınterinizin karşılığını alacağınız günler yakın.  Bizim iktidarımızda  kartellerin değil sizlerin dediği olacak. Üretici örgütleri devrede olacak. Bir fındık mevzuatımız ve politikamız olacak. Siz kazanacaksınız. Sonlarına yaklaştığımız fındık hasadınızın kazasız belasız  ve bereketli geçmesini diliyorum.”

Paylaşın:
264 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ