logo

ERTUĞRUL, GENEL KURULDA ‘AFET’İ KONUŞTU

  • CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi ile ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinden etkilenen etkilenen vatandaşların sorunlarının araştırılması amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti .

21 milletvekilinin imzası ile verilen önerge sahibi olarak TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada fırtına ve sel sonucu oluşan afetin etkilerini özetleyen Ertuğrul, “Bu hasarlar yerel yönetimlerin tek başına onarabileceği hasarlar değildir. Ortaya çıkan zarar yerel yönetimlerin bütçelerinin çok çok üzerindedir. Belediyelerimize nakdi yardımlar yapılmalı, sadece CHP’li belediye olduğu için uzun zamandır Kdz. Ereğli Belediyesi’nin İller Bankası’nda bekletilen kredi talepleri onaylanmalı, talebin üzerine hasar miktarı da eklenerek belediyelerimize yardımda bulunulmalıdır. Bir diğer hasar gören Alaplı ilçemiz Belediyesi’ne İller Bankası’ndan tahakkuk eden ödeneğin içerisinden kesinti yapılmadan aktarılması gerekmektedir.” dedi.

Kendisi de amatör denizci olan Ertuğrul, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hasarını belgeleyen KOBİ’lere 1 Milyon Liraya kadar 12 ay geri ödemesiz kredi verileceği bugün açıklanmıştır. Ancak hasar gören işletmelerin büyük bölümünde örneğin, ikinci el cep telefonu, tablet, eşya ve benzeri ürün satışı yapanlarda faturalandırma mümkün değildir. Bu nedenle belgelemenin mümkün olmayacağı da aşikardır. Bu durumda olan esnafa da destek olunması zarurettir.

Sayın Milletvekilleri, hasar gerçekleşen bir başka nokta da aksi uyarılarımıza rağmen Zonguldak liman içine yapılan sahil projesidir. Buradaki ahşap malzemenin ve yapım tekniğinin Karadeniz’e kıyısı olan bir şehir için hatalı olduğunu söyledik. Doğru malzeme kullanılsa, doğru önlemler alınsa fırtına sonrası bu kadar zarar ortaya çıkmayacak ve kamu zararı oluşmayacaktı.

Değerli milletvekilleri, her afetten sonra devletimiz güçlü, yaraları saracağız naraları atmakla bu iş olmuyor. Tecrübe ve bilime dayalı önlemleri almanın bu kadar zor olmadığını hepimiz biliyoruz. Yeter ki siz devletin bütçesini vatandaşa ayırmaya niyetli olun. Sizin bir şeyleri düzeltmek, önlem almak, doğru planlamayı yapmak adına yapacağınız girişim için yeni bir afeti bekleyecek dermanı kalmadı vatandaşımızın.

Tekrardan Türkiye’mize ve Zonguldak’ımıza çok geçmiş olsun, bölgemiz acilen afet bölgesi ilan edildi, Alaplı’nın için de böyle bir kararın verilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın hasar ve kayıplarının eksiksiz belirlenip belirlenmediğinin tespit edilerek, bu hasar ve kayıpların eşit, adil ve hiçbir ayrım gözetmeksizin giderildiğinin belirlenmesi, ilgili makamlara yapılan uyarılar sonrası gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığının ve sorumlularının tespiti,  sele sebep olan koşulların araştırılmasını sağlamak amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır.

Paylaşın:
199 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ