logo

ERTUĞRUL, ÜRETİCİ KÖYLÜ’NÜN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul,  Koronavirüs salgınından etkilenen bir kesimin de yerel sebze üreticilerinin olduğunu ifade ederek, sorunun çözümü ile alakalı önerilerini ilgililerin dikkatine sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul,  Koronavirüs salgınından etkilenen bir kesimin de yerel sebze üreticilerinin olduğunu ifade ederek, sorunun çözümü ile alakalı önerilerini ilgililerin dikkatine sundu.

“PAZARCI KÖYLÜMÜZ ZOR DURUMDA”

Ertuğrul, yazılı olarak yaptığı açıklamada; salgının Ereğlili sebze üreticilerini de zor durumda bıraktığını söyledi ve “Pazar yerlerinin kapanması ile yetiştirdikleri ürünler ellerinde kalmış ve kalmaya devam etmektedir. Pazarcı köylümüz zor durumdadır  ve bu gün evlerine ekmek götüremez haldedir. Oysa bugünler 5 aydır yapmış olduğu çalışma, emeğin karşılığını alma dönemidir. Salgının yayılımını önlemek amacı ile pazar yerlerinin kapatılması doğru bir karardır ancak köylünün ürettiği ürünlerinde bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. İlçemizde azımsanmayacak  miktarda pazara ürün getiren köylü- üretici kesimi mevcuttur. Bunların çoğunluğu Gülüç Çayı etrafındaki mahalleler ile Kocaali, Kepez, Ören gibi mahallelerde  bulunmaktadır. Ürün miktar ve  çeşitliğinin bol olduğu,  üreticinin en çok kazanacağı bu dönemde pazarların kapanması ile çaresiz kalan üretici ne yapacağını bilememektedir.”dedi.

“MÜLKİ İDARE DEVREYE GİRMELİ”

Bu duruma en kısa zamanda çözüm getirilmesi gerektiğini kaydeden Ertuğrul, “Çünkü yetiştirilen sebze türü ürünler kısa zamanda hasat edilip elden çıkarılmazsa çürümekte ve atılmaktadır. Bu milli ekonomi açısından da kayıptır. Ereğli halkının da yerli üretilen marul, ıspanak, roka, tere, çilek vb. ürünleri tüketim alışkanlığı vardır. Onlarda bu tarz ürünlere erişim sorunu yaşamaktadır. Bu nedenlerle;  ürünlerin  heba olmaması, üretici/köylümüzün  daha fazla mağdur olmaması, Ereğli halkının da  sağlıklı yerli ürünleri  tüketebilmesi için Gerek Mülki idarenin gerekse  Yerel yönetimlerin acilen devreye girmesi gerekmektedir.”ifadelerine yer verdi.

Ertuğrul, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

1- Üreticinin elindeki ürünler değeri fiyatına yerel yönetimlerce (kaymakamlık ve belediye ) satın  alınarak paketlenmek sureti ile kapı kapı halka ucuz fiyattan satışı yapılabilir ve hatta ihtiyacı olanlara  ücretsiz dağıtılabilir.

2-Pazarcı köylülerin mahalle aralarında farklı noktalarda tezgah açarak Korona tedbirlerine de uyarak  ürünlerini satmaları sağlanabilir.

3-Eski terminal bölgesi ve cumartesi pazarının kurulduğu geniş alanlarda sadece pazarcı köylülerin bulunacağı ve sadece yetiştirdiği ürünleri satabileceği  imkanlar yaratılabilir. Yığılma olmaması için bu uygulama sokağa çıkma yasağı olmayan bütün günlere yayılabilir. Korona tedbirlerine uyulması da sürekli denetlenir. Pazar girişine belli sayıda vatandaş sırayla kontrollü bir şekilde alınabilir.

Paylaşın:
813 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ