logo

ERTUĞRUL’DAN EREĞLİ’NİN KURTULUŞU MESAJI

CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Dr. Eylem Ertuğrul, Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Dr. Eylem Ertuğrul, Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ertuğrul’un mesajında şu ifadeler yer aldı:

19 Mayıs 1919 günü, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak başlattığı ve hemen akabinde de önce Amasya, ardından Erzurum ve Sivas’ta meşalelerini iyice alevlendirdiği kurtuluş mücadelesinde, düşman işgalinden kurtulan ilk kaza (ilçe) olma özelliğini elinde bulunduran şanlı Karadeniz Ereğli, zaferinin 100. yılını yaşıyor.

Kurtuluş mücadelesinin başlamasından kısa bir süre sonra, Nimet Hoca ve arkadaşlarının vücuda getirdiği Karadeniz Ereğli’deki Kuva-yi Milliye örgütlenmesi ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu topraklarını sömürge yurdu olarak gören işgal güçlerine karşı en muazzam direnişlerden birini gösteren; tıpkı Sarıkamış’a mühimmat götürme kararlılığı ile çıktıkları yolda ölmeyi göze alanlar, tıpkı Alemdar Gemisi ile başlı başına destan yaratan kahramanlar gibi vakur bir duruş ortaya koyan Karadeniz Ereğlililer, bu kararlılıklarıyla çevre yerleşim birimlerine de örnek olmuşlardır.

“KAHRAMAN BİR ŞEHİR..”

Kurtuluş mücadelesi yıllarında ilk ve tek deniz savaşının verildiği kent olan; Gazi Mustafa Kemal ve O’nun dava arkadaşlarının izinden giderek, istiklâlin topyekun millet mücadelesi ve yurt sathındaki direniş ile elde edilebileceğine inanan Karadeniz Ereğli; Çanakkale, Conkbayırı, Anafartalar, Kütahya, Eskişehir ve nice vatan toprağındaki savaşlarda o toprakların müdafaası için evlatlarını feda ettiği gibi kendi toprakları için de nice şehitler vermeyi göze almış kahraman bir şehirdir.

Nimet Hoca ve Kuva-yi Milliye ruhu ile aydınlanmış arkadaşları, 18 Haziran 1920 günü şan dolu geçmişe sahip olan bu toprakları düşmandan kurtararak bizlere her sayfası onurlu yeni bir tarih bırakmışlardır.

Karadeniz Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü vesile ile; başta ülkemizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere aziz Cumhuriyet’in düşman işgalinden kurtulan ilk kazası olma şerefini bizlere bahşeden Nimet Hoca ve her zaman kalplerimizde yaşatacağımız vatansever Ereğli evlatlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyor, maneviyatları önünde saygıyla eğiliyorum.

Masmavi göklerin süsü ay-yıldızlı bayrağımızı, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ni, sınırları kanla çizilmiş vatan topraklarını bizlere hediye ve emanet eden asil Türk evlatlarını milletimiz asla unutmayacaktır.

Paylaşın:
895 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ