logo

FİLYOS POTANSİYELİ GÖZDEN KAÇMASIN!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Zonguldak’ın İlçesi Çaycuma’ya bağlı Filyos Beldesinde neler olduğu malumunuz.

Türkiye Cumhuriyet Devletinin süregelen en büyük yatırımları olan ‘Filyos Limanı, Mega Endüstri Bölgesi ve Yatırım Üretim Alanları’ alt yapı çalışmaları sürüyor. (Hatta doğalgazın keşfi ile TPOA’ya devredilmesine karar verilen liman bitmek üzere.)

Manşet Haberimizin üst başlığında vurguladığımız gibi, bu durum; Kdz. Ereğli’nin Erdemir’in kurulmadan önceki ‘Küçük Bir Sahil Kasabası’ yıllarını (1960’lı yıllar) anımsatıyor.

Birkaç farkla…

Ereğli halkı o dönemde sosyolojik olarak gafil avlanmıştı. Çünkü yatırım için Ereğli’ye aniden karar verilmişti. Çünkü İletişim olanakları çok ilkel ve yetersizdi. Çünkü sanayi kültürü ve buna dayalı ekonomisi hemen hemen hiç yoktu.

Oysa şimdi Filyos’taki yapılanma daha farklı. Bölgede Sanayinin getirdiklerini/götürdüklerini hesaplama, planlama şansı var.

Özetle; Hemen bir buçuk saat ötemizdeki (Ereğli’ye göre çok daha küçük) bir beldeye ERDEMİR’den daha büyük endüstriyel yapı-lar kuruluyor.

İçinde limanı, mega endüstri bölgesi ve yatırım/üretim alanları olan,  TPAO sürprizi ile birlikte binlerce çalışanın istihdam edileceği, sadece ilçeyi değil tüm Batı Karadeniz Bölgesini, hatta Anadolu’yu her açıdan etkileyecek bir yapı grubu söz konusu.

Bu proje ile ilgili şunu söylemek istiyorum:

Filyos Projesinin kamu ve alt yapı yatırımları haricindeki “insanla ilgili” arka planı ve dolayısı ile barındırdığı yatırım potansiyeli gözden kaçmasın.

Bu proje kapsamında burada yıllarca çalışacak binlerce beyaz ve mavi yakalı nüfus yoğunluğu için şimdiden hazırlık yapılmalı. Zonguldak il merkezi çok sıkışık, karmaşık ve engebeli araziden oluşuyor. Günümüz insanı haklı olarak rahat yerde yaşamak istiyor… Ve Zonguldak-Devrek ve Çaycuma-Bartın arasında yapılaşmaya daha uygun alanlar var.

Ben devlet olsam, ben müteahhit veya yan sanayi işi yapan bir girişimci olsam, burada “neler yapılabiliri” şimdiden planlar ve yatırımımı ona göre yapardım.

Benden söylemesi; Bana göre Bartın ve Karabük illerinin dinamikleri, potansiyel olarak Zonguldak sınırlarındaki bu proje ile daha yakından ve fonksiyonel olarak ilgileniyor.

Bu anlamda, Zonguldak ve Ereğli iş dünyasının çoğunluğunun bu projeyi hala bir fırsat olarak göremediğini düşünüyorum.

Atı alan Üsküdar’ı geçmeden, kayıtlara geçsin istedim!

GRİZU 263 TAKIMI

2 hafta önce Kanal Z Ekranlarında ‘Gönüllü Ajanda’ programında konuk ettiğim Grizu 263 takımı temsilcileri beni şaşırttı.

Programda takım Danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ile takımdaki öğrencilerden Osman Turgut, herkesin anlayabileceği dille ve mütevazı tavırlarla, kendi imkanlarıyla ürettikleri cep uydusunu ERDEMİR’in maddi desteği sayesinde uzaya gönderip veri alma başarılarını izleyicilerle paylaştılar.

Benim şaşırmam ise Bülent Ekmekçi Hocanın adeta yaşam koçu kıvamındaki motivasyonu oldu.

Programı ”Hayal ettikçe başarırsınız” sözleri le sonlandıran hocanın/yani takımın, ODTÜ Teknokent işbirliği ile başlattığı ‘girişimcilik’ hayaline kavuşmasını diliyorum. 

Bu arada ERDEMİR/OYAK yönetimini de ana sponsoru olduğu projenin başarısında belki de en önemli pay sahibi olduğu için kutlamak gerek.

Paylaşın:
Etiketler: » » »
Share
799 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...