logo

GÖNÜLLÜ: ASLINDA LİDER OLMA KAPASİTESİNE BAKMALIYIZ


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Yaklaşık üç ay sonra tüm ülkede ve bulunduğumuz ilçe Kdz. Ereğli’de; Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi, İl Genel Meclis üyesi ve Muhtar seçimleri var. 

Yeni yılın başlaması ile birlikte aday adaylığından “aday”laşarak çıkacak siyasiler, parti içi çekişmeleri bir kenara bırakıp ( hep öyle deriz de bu çekişme de hep devam eder) asıl rakipleri ile çekişecekler.

Şu ana kadarki mücadeleyi ben ‘Demokrasi Şöleni’ olarak betimlemiştim. Hala da öyle görüyorum.

Belediye Başkanı Adaylarının belirlenmesinden sonraki süreçte ise artık bir bakıma liderimizi seçiyor olacağız.

Çünkü Belediye Başkan Adayları aynı zamanda birer lider adaylarıdır. Yani partisine, projesine bakarak oy verdiğimiz adayın, aslında lider olma kapasitesine bakmamız gerekiyor.

Şahsen ben öyle bakıyorum.

  • Haydi işi erbabına bırakalım ve kimmiş lider, ne demek istiyoruz? Niyazi Altılar’ın ‘Geleceğin Lideri’ eserinden alıntılayalım:

“Liderlik, diğer insanları da katarak fikirlerini gerçeğe dönüştürme yeteneğidir. Başka bir değişle liderlik, grup üyelerinin gereksinimlerini ve isteklerini fark ederek, enerjilerini bu gereksinimleri ve istekleri karşılamaya yöneltmektir. Aynı zamanda liderlik, insanların zihinsel, fiziksel ve duygusal olarak etkiye etkileyebilme sanatıdır. Liderlikte en önemli nokta, tüm grubun gücünü kendi çabalarında toplayıp ortaya koyabilmektir. Liderliği bir konum değil, bir “oluş” olarak kabul ettiğimizde, onun ayırt edici özellikleri olarak karşımıza güç ve para egoları değil, karakter, dürüstlük, öğrenme, cesaret, kendinin farkında olma, hizmet etme ve eylem sorumluluğunu alma çıkar.

Liderliğin ilk temel bileşeni bir “Rehber görüş” tür. Lider, profesyonel ve kişisel olarak, ne yapmak istediği hakkında berrak bir fikir sahibidir ve engeller, hatta başarısızlıklar karşısında bile yoluna devam edecek kuvveti bulur. Lider, nereye, niçin gitmek istediğini bilir.

Liderliğin ikinci temel bileşeni “tutku” dur: Hayatın vaat ettiği şeylere duyulan tutku, meslek tutkusu, eylem tutkusu, eğlence tutkusu… Lider yaptığı işi ve o işi yapmayı sever. Tutkularını dile getiren lider, diğer insanlara ümit ve ilham verir.

Liderliğin üçüncü bileşeni “Dürüstlük” tür. Dürüstlüğün temeli ise samimiyet ve olgunluktur. Samimiyetin temel düşünce ve eylemde namusluluk, ilkeler sıkı sıkıya bağlılık ve içtenliktir. Olgunluk da en az samimiyet kadar önemlidir; zira Öncü olmak, sadece yol göstermek veya emir vermek değildir. Her lider şu hususlarda tecrübeli ve yetişmiş olmalıdır: Kendini adama, uyanık olma, başkalarıyla çalışmaya ve onlardan öğrenmeye yatkın olma, asla ihanet etmeme, her zaman dosdoğru olma.

Osmanlı’nın son dönemlerinde yaşayan ünlü yazar Koçi Bey’e göre liderin sahip olması gereken özellikler: Adalet, zulmün önlenmesi, işi ehline verme, ilim, bilgi, fikir alışverişi, ölçülülük, ihtiyatlı ve uyanık olma, akıl, tevazu, kontrol, cömertlik, doğruluk ve dürüstlük… Koçi Bey’e göre dürüstlük, halkı lidere bağlayan ve halkın liderin arkasına gitmesini sağlayan tutkaldır.

Liderliğin bir diğer bileşeni “Kendini bilme” dir. Kendinizi bilmedikçe, güç ve zaaflarınızı tanımadıkça, ne istediğinizi ve niçin istediğinizi bilmedikçe başarılı olamazsınız. Lider asla kendine -özellikle kendi hakkında- yalan söylemez. Değerli yanlarını olduğu kadar kusurlarını da bilir ve bunları yerli yerince ele alır. Siz, kendinizin hammadesisiniz. Nelerden oluştuğunuzu ve bunlardan ne yapmak istediğinizi bildiğiniz zaman, kendinizi keşfedebilirsiniz.

Liderliğin bir diğer bileşeli “Güven”dir. Güven dürüstlüğün temelidir. Güven, liderliğin bir bileşeni olduğu kadar onun ürünüdür de. Güven, kazanılması gereken bir niteliktir; beraber çalıştığınız insanların size güvenmezlerse arkanızdan gelmezler. Bu böyle birine.

Liderliğin diğer iki bileşeni “Merak” ve “Cürettir” tir. Lider her şeyi merak eder, öğrenebileceği kadar öğrenmek ister, risk üstlenmeye arzuludur, yeni şeyler dener. Başarısızlık onu endişeye sevk etmez, hatalarını kabul eder onlardan bir şeyler öğreneceğini bilir.”


Evet, sayın belediye başkanları adayları; halden anlayan, anladığını adaletli uygulayan ve yukarıdaki niteliklere sahip etkili bir lider olmanızı bekler ve isteriz.

Kim “Tamda ben buyum” diyor ve önce partisini sonra halkı ikna ediyorsa Başkan ‘O’dur. 

Yeni yılını kutlar sağlıklı, refah içinde ve başarılarla dolu nice yıllar dilerim.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1788 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...