logo

GÖNÜLLÜ YAZDI : “NEREYE BAKSAM TURİZM”

İnternet sitemizdeki son 2 köşe yazım gazeteye giremedi.

Yazılarımda özetle ; Belediye tarafından organize edilen Kdz. Ereğli’nin Kurtuluşu’nun 100. Yılı E-Sempozyumu bildirilerinin tamamının yer aldığı “SEMPOZYUM TEBLİĞLERİ” kitabında “EREĞLİ’DE TURİZM”i arıyorum. Turizm potansiyelini direk telaffuz eden veya ima yolu ile işaret edenleri dikkat çekip “sanayi şehrinde turizm bal gibi olur.” savımızı güçlendirmeye çalışıyorum.

Kitabın 2/3’ünü taradığımda, yaklaşık yüzde 90 oranında aradığımı buluyor ve tebliğin konusu ve konuşmacının adını da vererek okuyucu ile paylaşıyorum. Paylaşmaya da devam edeceğim.

Aslında Kaymakam Çorumluoğlu lafın sonunu “Ereğli’den gelecekte belki bu sanayi üretimi kadar da turizm ile söz edeceğimiz düşünüyoruz.” cümlesi ile baştan söylemiş olsa da….

Ve Başkan Posbıyık’ta “Karadeniz Ereğli, Karadeniz’in dışa açılan penceresidir. Ereğli’yi yerinde görmenizi, güzellikleri yaşamanızı ve insanını tanımanızı dilerim.” Sözleri ile katıksız bir turizm çağrısı yapsa da biz TEBLİĞLERDE TURİZM’i aramaya devam ediyoruz.

*

Bu arada manşet haberimize de dikkat çekmek istiyorum. Turizm Fakültesi Akademisyenlerinden Dr. Tolga Fahri Çakmak’ın “Profesyonel Turist Rehberlerinin Gözünden Karadeniz Ereğli’nin Turizm Potansiyelinin İncelenmesi” başlıklı makalesi ilçemizde pek çok turizm potansiyeli barındırdığımız ancak bunu yeterince değerlendirmediğimiz bilimsel tez ile sunuyor.

Yazarımız Dr. Can Canver’le öteden beri söylediğimi şey yani… Neyse, gazetemizde ancak özetleyebildiğimiz çalışmayı dergipark.org sitesinde bizzat okumanızı ve değerlendirmelerde bulunmazını tavsiye ederim.

Bir  tavsiye de belediyemize; farkında mısınız bilmiyorum ama Ereğli’de bir turizm fakültemiz, Turizm meslek okulumuz ve bu işe gönül vermiş amatör/profesyonel insanlarımız var. İlerleyen süreçte belediyenin yapacağı etkinliklerde hocalarımızı/ öğrencilerimizi/gönüllülerimizi değerlendirebiliriz diye düşünüyorum.   

*

Turizm demişken Vali Tutulmaz’ın  2020 yılını değerlendirdiği son basın toplantısına dikkat çekmemek olmaz. Zira 1 buçuk saatlik toplantının yarısı turizm projelerine ayrılmıştı. Heyhat! Gel gör ki Kandilli Köy Pazarı hariç 1 tane bile Ereğli Turizmine yönelik proje göremedik. Söz isteyip Kandilli Ereğli arasında tren yolunun bisiklet ve yürüme yolu olarak; Kandilli varagel bölgesinde ise Uzun Mehmet Eğitim Köyü entegre projelerini sorduğumda, ne Vali beyden ne de daha sonra sohbet ettiğim BAKKA yetkililerinden doyurucu cevap alamadım.

Keşke “Zonguldak Turizmden pay alan iller arasında olacak” iddialı sözünün sahibi Vali Tutulmaz, o  toplantıda  bu kadar uzun turizm projelerinden söz ederken sadece projelerden değil toplam envanterden ve potansiyelden de söz etseydi.

Bardağın dolu yanı ise Vali bey ve ekibinin Endüstriyel, doğal kültürel Turizm potansiyelini görmüş, “Turizm Çalışma Gurubu” nu oluşturmuş ve de konu ile ilgili gelen heyetlere daha yakında ilgilenileceğini dillendirmiş olması idi. Heyet demişken de; Sahi ne oldu kamp/karavan turizm alanı araştırması, nasıl sonuçlandı?    

Bu arada aynı toplantının son bölümünde zar zor araya sıkıştırdığım “Filyos Endüstri Bölgesi Projesi Yönetici Firması Tosyalı Grubu Yöneticileri ile yerel basının (bilgi eksikliğini gidermek amacı ile) bir araya gelmesi sağlanabilir mi?” soruma aldığı olumlu cevap bizleri ziyadesi ile memnun ettiğini belirtmeliyim. Zira bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamıyoruz.

Sağlıkla kalın…

Not: Çalışan Gazeteciler Günümüzü hatırlayıp türlü yöntemlerle kutlayanlara teşekkür ediyor, özellikle bu zor günlerde ‘Güven Kapısı’ basına, destek ve ilginin esirgenmemesini diliyoruz.

Paylaşın:
810 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ