logo

GÜLER ÖNDER SORDU: EREĞLİ’DE NEDEN OLMASIN?

Kdz. Ereğli’de çevre duyarlılığı ve “Kadının gücü” gibi sosyal projeleri ile dikkatleri çeken Erdemir Emeklisi Güler Önder “ENGELLİ BİREYLERİMİZ İÇİN” başlıklı, anlamlı makale kaleme alarak, “ENGELLİLER İÇİN YAŞAM KENT NEDEN OLMASIN?” diye sordu.

İşte Güler Önder’in gazetemiz okuyucuları için ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün hemen ardından kaleme aldığı “ENGELLİ BİREYLERİMİZ İÇİN” başlıklı yazısı :


ENGELLİ BİREYLERİMİZ İÇİN

Pandemi öncesinde Ereğli’de ENGELLİ BİREYLERİN her geçen gün arttığı dikkatimi çekmişti.

Yaş ortalamasının çok yüksek olmadığını gözlemlediğim, genç denebilecek yaştaki bireyler için neler yapılabilir diye düşünürüm hep. Onları kazanabilmek, onlara birey olduğunu hissettirebilmek, sosyal gelişimlerini sağlayabilmek… Hatta belli gruptaki engelli bireylere küçük de olsa bir iş verebilmek. Eminim ki çok mutlu olacaklardır.

Örneğin Otistik ya da fiziksel engelli bir gencimiz cafe/çay bahçesinde sipariş alabilir, servis yapabilir, masa temizleyebilir. Ama benim hep gönlümde yatan bir proje var ki olmayacak bir proje değil. Bana göre engelli çocuklarımızın sosyal, fiziksel, duygusal gelişimlerine katkıda bulunabilecek proje.

Bir kompleks düşünün;

Engelli bireylerin oynayabileceği bir oyun/yaşam parkı. Çocuklarımız güzel zaman geçirirken diğer çocuklarla kaynaşacak, paylaşacak, sosyalleşecek hem de hayal güçleri gelişecektir.
Engelli çocuklarımıza uygun tam kapsamlı -özellikle görme engelliler için sesli- kütüphane,
El becerilerini, hayal güçlerini geliştirebilecekleri resim/elişi atölyesi,
Müzikle ilgilenebilecekleri, tiyatro ve folklör oynayabilecekleri bir alan,
İçinde zeka oyunlarının bulunduğu oyun alanı,
Yani bir anlamda küçük bir güzel sanatlar atölyesi,
Engelli çocuklarımız için hobi bahçesi ne güzel olur. Diktikleri en küçük çiçeğin büyüyüp açması onları ne kadar mutlu edecektir,
Belki engelli bireylere uygun meslek edindirme kursları,
Çalışanlarının otistik bireylerden oluştuğu bir cafede çay içmek de çok hoş olacaktır. Örnekleri mevcut olan sadece otistik çocukların çalıştığı bir cafe/çay bahçesi neden Ereğli’de de olmasın?

Bu arada çocuklarımızın ailelerinin de bir araya gelerek paylaşımlarda bulunmalarına da yardımcı olabilecek bir proje diye düşünüyorum.
Buradaki amaç; çocuklarımız bu sayede hem sosyalleşecek, hem güzel zaman geçirecek, hem de kendilerine güvenleri artacaktır.

Engelli bireylerimizi topluma kazandırmak hepimizin görevi olsa gerek.
Ve hatta; ENGELLİ BİREYLERİMİZ İÇİN YAŞAM KENT… NEDEN OLMASIN…
UNUTMAYALIM HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ…

Paylaşın:
1210 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ

#

GÜLER ÖNDER SORDU: EREĞLİ’DE NEDEN OLMASIN?” için 1 yorum

  1. Ali yılmaz : diyor ki:

    Her zaman yanınızdayım elimden gelen ne ise yapmaya hazırım.