logo

GÜNAYDIN: “İLÇE TARIM 7/24 ÜRETİCİMİZİN YANINDA”

  • Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın, fındıkta ciddi zararlara yol açan ‘Amerikan Beyaz Kelebeği Hastalığı’ bilgilendirme toplantısı kapanış konuşmasında “Türk fındığı  dünyada 1. sıradadır ve bunu daha kaliteli ve verimli şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Hasat döneminin  sona erdiği şu günlerde  gerek sürekli sahada uygulamalı eğitimlerle gerekse de tarımsal desteklerle 7/24 üreticimizin yanındayız.” diye konuştu

Son yıllarda özellikle Düzce , Bolu gibi yakın illerde fındıkta ciddi zararlara yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği hastalığı hakkında  Ereğli’de  de farkındalık ve mücadele toplantısı düzenlendi. Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıya çok sayıda muhtar ve çiftçi katıldı.

20 Eylül Çarşamba günü Kdz. Ereğli Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıda bilgilendirme sunumunu Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut gerçekleştirdi. Sunumda şu konulara dikkat çekildi.

BULUT:FINDIKTA AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ İLE MÜCADELE VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMA YOLLARI”

“En çok dut, akçaağaç, fındık, elma, armut, kiraz, ceviz ve asma gibi bitkilerde zarar meydana getiren Amerikan Beyaz Kelebeği, 600 den fazla bitki türünde zarar vermektedir. Amerikan Beyaz Kelebeğinin rengi beyazdır. Yumurtalarını paketler halinde yaprağın üstüne bırakır bir sıvı ile birbirine yapıştırır. Bu zararlının yumurta kümelerinden çıkan yavrulara larva (tırtıl) denir. Toplu haldeki Tırtıllar (larva) uç sürgünlerden başlayarak genç yapraklarla beslenirler. İpeksi ağlar örerek daldaki yaprakları diğer yapraklarla bağlamak suretiyle tüm yeşil aksamı ve körpe, olgunlaşmaya başlamış meyveleri yiyerek verim kaybına ve ürünün tamamen yok olmasına neden olur.  

Tırtıllar doğada 3 nesil olarak çoğalmaktadır. birinci nesil  mayısın ilk haftası ile üçüncü haftasında, ikinci nesil ait kelebek çıkışları ise temmuzun üçüncü haftasına rastlar. Her iki neslin kelebek uçuş süresi 24-33 gün sürmesine karşın, kelebeğin ömrü 4-15 gündür.  Kelebekler tarafından bırakılan Yumurta 1-3 günde açılır. Tırtıllar (larvalar) yumurtadan çıkarken, yumurta kabuklarını kısmen yiyerek yuvalarını (ağlarını) örmeye başlarlar.

Zararlı, ağaçların toprak ile birleştiği yerlerde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında, binaların çatı saçakları arasında bir koza içinde pupa olur. Kışı geçiren pupadan Kelebek çıkar.  Amerikan beyaz kelebeği yılda 2-3 döl verir. Şuan için yapılan saha kontrollerimizde kimyasal ilaçlamaya ihtiyaç duyulacak bir yoğunluk bulunmamakla birlikte mücadele olarak fındık dallarındaki   yumurta paketleri toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalı, aynı şekilde Haziran ve Ağustos aylarında ( Zararlının 1. döl ile 3. döl sezonunu kapsayarak) ağ içinde aktif olarak bulunan tırtıl kolonileri ile bulaşık dallar kesilerek imha edilmelidir.”

Bulut sunumunun ardından gelen sorulara cevap vererek Amerikan Beyaz Kelebeği, fındık zararlı ve hastalıklarıyla ilgili bilgilere ilaveten fındıkta verimi artırıcı doğru uygulamaları anlattı.

YALMAN, MEMNUNİYETİNİ İFADE ETTİ

Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, toplantıdan ve katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek oda’nın çiftçilere her zaman destek olduklarını, gelen taleplere mutlak surette  cevap verdiklerini belirtti. Çiftçilerin daha kaliteli üretim gerçekleştirmeleri adına gerek toprak analizi, gerek uygulamalı eğitim, gerekse de desteklere daha kolay ulaşmalarını sağladıklarını  ve bu konuda üretici dostu oldukları bildirdi.

GÜNAYDIN, TARIMDA EĞİTİMİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Kapanış konuşmasını yapan Karadeniz Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın “ üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu oluşturan  fındığımızın  verim ve kalitesinin artırılması için  bu tarz eğitim çalışmaları çok önemlidir. Türk fındığı  dünyada 1. sıradadır ve bunu daha kaliteli ve verimli şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Hasat döneminin  sona erdiği şu günlerde  gerek sürekli sahada uygulamalı eğitimlerle gerekse de tarımsal desteklerle 7/24 üreticimizin yanındayız.” diye konuştu ve sunumundan dolayı Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Serkan Bulut ile   organizasyondaki desteklerinden dolayı Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman’a ve katılımlarından dolayı muhtar ve çiftçilere teşekkür etti.

Paylaşın:
319 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ