logo

HEYKELTRAŞ CİVAN’IN ESERLERİ KENT MÜZESİ’NDE…

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2014 yılında Ereğli’ye kazandırdığı Kent Müzesi’nin 5’inci yılı için kutlama töreni düzenlendi. Törende ayrıca Ünlü Heykeltraş Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı oda ile Demirci Dede Köşesi’nin açılışı yapıldı.

Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından Cıbıroğlu ailesine ait konağın 2011 yılında restore edilmeye başlanması ve 2014 yılında da hizmete alınmasıyla ilçeye kazandırılan Kent Müzesi’nin 5’inci yılı için kutlama töreni düzenlendi.

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun da katıldığı tören kapsamında Ereğli’nin 2019 yılında ebediyete uğurladığı önemli sanatçılarından Heykeltraş Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı oda ile Demirci Dede Köşesi’nin açılışı da yapıldı.

“EREĞLİ İLE ÖZDEŞLEŞMİŞTİ”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık; törende yaptığı konuşmada; Yaman Civan’ın Ereğli için çok büyük bir değer ve gelecek kuşaklara da aktarılması gereken bir şahsiyet olduğunu ifade ederek;  Gerçekten soyadı gibi “yaman bir abiydi”, hemşerimiz Yaman Civan, 1940 tarihinde Kdz.Ereğli’de doğan Yaman Abi, 1960’larda heykel sanatı ile ilgilenmeye başladı. Manisa’da yedek subay öğretmen olarak askerlik görevini yedek subay öğretmen olarak yaparken bir köy okuluna ilk taşı yontarak ATATÜRK büstü yaptı. ATATÜRK’ün 100. doğum yıl dönümü sebebiyle1981 yılında Ereğli Demir Çelik Fabrikası Genel Müdürlüğü’nün istemi üzerine ilçemizdeki otuz beş adet okula ERDEMİR tarafından armağan edilmek üzere otuz beş adet ATATÜRK büstü yaptı. “Çilek satan kadın” “Sevgi Barış Dostluk”, “Denizcilik”, “Çilekten Çeliğe” heykelleri; “Ereğli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyeleri”, “Ressam Osman Zeki Oral” büstleri ve  “ERDEMİR rölyefi” adlı yapıtları ilçemizle özdeşmiş değerlerin yontu sanatıyla ifadesidir. Yaman abinin kendisi de yapıtları gibi Ereğli ile özdeşleşmişti. Çünkü yaşadığı sürece hep Ereğli’nin değerlerinden söz ederdi ve dillendirdiği yerel değerleri heykel olarak biçimlendirirdi. O’nun aziz anısı önünde saygı ile eğilirken, Kdz.Ereğli Belediyesi olarak adını ve yapıtlarını belediyemize ait Kdz.Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’nde bir köşe düzenleyip ve her yıl tören anmak düşüncesinde olduğumuzu belirterek bu çalışmaları yürüten Başkan Yardımcısı  Atilla Bulak, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammed Ali Ateş,  Başkanlık Danışmanı Raif Tokel ve Yaman Civan, ailesine teşekkür ederim.”dedi.

Merhum Yaman Civan’ın torunu da bir konuşma yaparak dedesine hak ettiği değerin verilmesinden ve anısının kent müzesinde yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek Başkan Posbıyık ve ekibine teşekkür etti. Daha sonra Başkan Posbıyık tarafından Civan’ın aile üyelerine çiçek sunuldu.

Diğer yandan; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda “Cıbıroğlu Konağı Restorasyonu ve Kent Müzesi Projesi” ile kazanılan uygulama ödülünü; Proje Koordinatörü ve Belediye Başkan Danışmanı Raif Tokel; Posbıyık’a teslim etti.

Civan’ın anısına oluşturulan Oda’nın açılışı için kurdele kesilmesi ve davetlilere sunulan ikramların ardından tören son buldu.

Paylaşın:
847 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ