logo

“HİÇBİR ŞEYİN ESKİSİ GİBİ GİTMEYECEĞİ AÇIKTIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koronavirüsle mücadele ‘Eşgüdüm Toplantısı’nın ardından yaptığı konuşmada, “”Salgın hastalıklara karşı hızlı ve etkin önlemler almak gerekiyor. Artık hiçbir şeyin eskisi gitmeyeceği açıktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik koronavirüs toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulunuyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları;

Her dönem salgın hastalıklar çok ciddi kayıplara yol açmıştır. Kendi tarihimizde de İstanbul’un nüfusunun yarısının hayatını kaybettiği vakaların olduğunu biliyoruz. 2002 yılında SARS adında salgın hastalıkla mücadele ettik. Bugün salgın hastalıkların kitlesel ölümlere yol açma olasılığı hala vardır. Artık hiçbir şeyin eskisi gibi gitmeyeceği, gidemeyeceği de açıktır. Küresel ekonomik, sosyal düzende köklü değişiklikler yaşanması muhtemel yeni bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin bu fotoğrafı kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak oraya döndürmesi şart. Batı ülkeleri vatandaşlarını sahipsiz bırakmıştır. 

Yeni koronavirüs veya Covid-19 hastalığı ilk olarak 2019 Aralık’ta Çin’in Vuhan şehrinde tespit edildi. Ocak ayının birinci yarısında hastalığın tam teşhisinin konmasının ardından ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık Tayland, Japonya ve Amerika’da da görüldü. Ocak ayının son haftasında Çin yönetimi Vuhan’dan başlayarak virüsün görüldüğü şehirleri karantinaya aldı.

Covid-19 Avrupa’da ilk olarak 27 Ocak’ta Fransa’da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmeye karar verdi. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar tüm ulaşım araçlarında karantina tedbirleri yaygınlaştı. Şubat 10’a gelince teşhis konanların sayısı 40 bini geçerken, ölenlerin sayısı bine ulaştı. Şubat’ın 3. haftasında İran’da ve hemen ardından İtalya’da salgının hızla yayıldığı görüldü. Şubat’ın son haftasında virüs güney Asya’dan kuzey Avrupa’ya kadar geniş bir alanı etkisi altına almıştı. Mart’ın ilk haftasında İran’daki, ikinci haftasında da İtalya’daki ölümler dikkat çekici düzeyde arttı.

Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart’ta dünya çapında pandemi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiğine kapatmaya yönelik tedbirler aldı. Aynı şekilde insanların günlük hayatlarında evlerinde kalmalarına yönelik pek çok önlemler açıklandı.

Her ülke Covid-19 tehdidine karşı farklı tedbirlerle mücadele etmektedir. Kimi hızla sınırlarını kapatıp sıkı karantina yöntemlerine başvururken kimileri de hastalığın seyrine izin vererek doğal bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi tercih etmektedir.

Bilim Kurulu tarafından alınan tedbirler süratle hayata geçirildi.

12 Mart’ta yapılan toplantıda oldukça önemli tedbirler alarak hemen uygulamaya geçildi. Bunların arasında okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitime geçilmesi, kamu çalışanlarının yurt dışı görevlerinin ertelenmesi, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi hususlar da yer alıyor. Bizim bütün hedefimiz insan hayatıdır. Altyapısı uygun mesleki ve teknik Anadolu liselerimizi dezenfektan yapabilecek hale getirdik.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI

20 bin öğretmen atamasının yapıldığını da buradan paylaşmak istiyorum. Hayırlı olsun.

Gelişmelere göre LGS ve YKS sınavlarını erteleyebiliriz.

13 Mart’ta ülkemizdeki vaka sayısı 5’e çıktı. Aynı gün yeni kararlar aldık. Almanya, Fransa ve İspanya dahil 9 Avrupa ülkesiyle olan havayolu ulaşımını durdurduk. Hastanelere ziyaretçi kısıtlaması getirdik.  

Bu sürede virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı diye dizlerini dövenler, yalan haberle kaos çıkarmaya çalışanlar da oldu. Ama milletimizle birlikte ülkemize yönelik her saldırıyı nasıl göğüslemişsek, bu sıkıntıyı da aynı şekilde karşıladık. Muhterislere aradıkları fırsatı vermedik, vermeyeceğiz.

Hiç kimse bencilliği nedeniyle tüm toplumun sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir. Toplumun tamamının sağlığı için bireyler olarak her birimizin fedakarlıkta bulunma sorumluluğu vardır. Türkiye’deki tedbirler salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır. Hassasiyet gösterirsek evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.

“EVDEN ÇIKMAYIN” TAVSİYESİ

Peygamber Efendimiz, “Veba olan yere gidilmemesini, veba olan yerden de çıkılmamasını” tavsiye ediyor. Bugün bize düşen de, Hadis-i Şerife uygun şekilde, KOVİD-19 virüsünün bulaşma ihtimali olan yerlerden uzak durmak, virüse maruz kalmışsak da iyileşene kadar diğer insanlarla teması kesmektir.

Hazreti Ömer, Şam’a gitmek üzere yola çıkacakken, orada bir salgın hastalık başladığının haberini alıyor ve yolculuktan vazgeçiyor. Bunun üzerine sahabeden birisi Hazreti Ömer’e, “Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun” diye soruyor. Hazreti Ömer’in bu soruya cevabı, “Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz” şeklinde olur.  Bugün bize düşen görev de, gereken her türlü tedbiri alarak, takdiri Allah’a bırakmaktır. İşte bu anlayışla, ülkemizin de maruz kaldığı bu virüs tehdidinin en kısa sürede bertaraf edilmesi için devlet olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bu süreçte en büyük görev, fert fert milletimize düşüyor.

Milletimin her bir ferdinden ricam, KOVİD-19 tehdidi geçene kadar, mümkün olduğu kadar evlerinden çıkmamalarıdır. 

Paylaşın:
535 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ