logo

İKTİSATÇI KAYMAKAM: “İTHAL İKAME DAYATMAYACAYDI!”

Kdz. Ereğli’de Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuşu töreninde konuşan Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, kömürün mili servet olduğunu vurgulayarak geçmişte ekonomik model olarak uygulanan ithal ikame modelinin dış ülkeler tarafından dayatılan bir olgu olduğunu savundu.

Kdz. Ereğli’de 8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü töreni düzenlendi.

8 Kasım Pazar Günü Kestaneci Mahallesi Uzun Mehmet Anıtı önünde düzenlenen törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Siyasi Parti Yöneticileri, Askeri ve Sivil Erkan, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, madenci aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Tören, saat 11.00’de Uzun Mehmet Anıtına protokol adına çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının söylenmesinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

POSBIYIK “DOĞALGAZ’DAN SONRA PETROL’DE ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”

İlk sözü Alan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel BAşkan Yardımcısı İsa Mutlu kömürün stratejik değerinden söz ederek, rezervlerin tam kullanılması gerektiğini vurguladı. TBMM’de görüşmeleri süren torba yasaya emeklilik haklarına zarar vereceği gerekçesi ile karşı çıkan Mutlu, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ta mükellefiyet dönelerinden söz ederek Cumhuriyet’ten önce maden işçilerinin zorla çalıştırıldığını söyledi. Bölgenin zengin yer altı kaynaklarına sahip olduğunu ifade eden Posbıyık, Karadeniz Ereğli açıklarında doğalgazdan sonra petrol de çıkacağına inandığını söyledi.

ÇORUMLUOĞLU “ÇIKAR ÇEVRELERİ VE ‘ÖNÜME GEÇTİ’ ZİHNİYETİ DEVAM EDİYOR”

Milli kaynakların öneminde dikkat çeken ve İktisat Eğitimi kökenli olduğu bilinen Kaymakam Çorumluoğlu’da uzun Mehmet’in zor koşullarda kömürü bulduğunu ve sırtında çuvalla İstanbul’a götürdüğünü hatırlatarak “buna rağmen şehit ediliyor(Uzun Mehmet’in boğularak öldürülmesi olayı)” dedi. Çıkar çevrelerinin ve önümüze geçti zihniyetinin -ne yazık ki- hala devam savunan Çorumluoğlu, Aselsan mühendisleri ve Türk Silahlı Kuvvetler mensupların da benzer gerekçelerle şehit edildiğini ifade etti. Erdemir’in Ereğli’de kurulmasının ana nedeninin ilçenin jeopolitik konumu ve kömür kaynaklarına yakınlığı olduğunu hatırlatan Çorumluoğlu, geçmişte ithal ikame modelinin oluşturulduğuna dikkat çekti. İthal ikamenin daha ucuz dış kaynaklı ürün olduğunu hatırlatan Çorumluoğlu, “bu da bize bir dayatmacaydı. Çünkü bize burada Kandilli’ide, Amasra’da, Soma’da çıkan madeninizi kapatacaksınız daha ucuz diye yurt dışından ithal kömür getireceksiniz, işle terse gitmeye başladığı zaman ülke olarak kendimizle baş başa kalıyoruz. Kovid’de de gördük; ülkeler maskeleri, solunum cihazlarını uçakları, gemileri durdurarak kendi vatandaşları için kullandılar.” dedi. Kömürün mili servet olduğunu tekrarlayan Çorumluoğlu “bizim bunda zerre uzak durmamamız lazım” diye konuştu. Çorumluoğlu sözlerini, emeğin hakkının verilmesinin, çalışma şartlarının iyileştirilmesinin ve yeni teknolojinin kullanılmasının önemine değinerek sonlandırdı.

MADENCİ ÇOCUKLARI DUYGULANDIRDI

Konuşmaların ardından ilçede düzenlenen şiir ve Kompozisyon yarışmalarında başarılı olan şiir kategorisinde 1.olan Atatürk Ortaokulu öğrencisi Nida Açıkgöz şiirini, İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi Öğrencisi Gülçin Hayat Abaş ise 1. olan kompozisyonunu okudu. Öğrencilerin duygulu ifadeleri alkışlarla karşılık buldu.

Program, yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin protokol tarafından verilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

  • GALERİ FOTOĞRAFLARI İÇİN GÖRSELLERİ TIKLAYINIZ :

Paylaşın:
668 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ