logo

İSTİKLAL MARŞIMIZ TÖRENLE KUTLANDI

Karadeniz Ereğli’de, 12 Mart 1921’de TBMM’de Milli Marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın kabulünü ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Karadeniz Ereğli’de, 12 Mart 1921’de TBMM’de Milli Marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın kabulünü ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Karadeniz Ereğli Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi tarafından, Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi Müdürü Faruk Yavuzyiğitoğlu, Türk milletiyle İstiklal Marşı arasında birbirini tamamlayan ve yaşatan damarlar olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı yazarı Mehmet Akif Ersoy’un şair olmanın ötesinde bir çok vasfı ve örnek bir kişiliği olduğunun altını çizen Yavuzyiğitoğlu şöyle konuştu:

“Milletimizi yüzlerce, binlerce yıldır bir arada tutan ortak değerler, yani milli kültürümüz vardır. Ortak değerlerimizin çokluğu milli bütünlüğümüzün teminatıdır. Milletimizin ortak değerlerinden biri de İstiklal Marşı’dır. Nice zaferler, acılar, fedakarlıklar, hayaller, idealler ve millet olma şuurunu bu şiirin bünyesinde bulabiliriz. İstiklal Marşı’nın rengi, milletin rengidir. Bu marş milletin geçmiş hal ve gelecek zaman dilimlerinin özeti ve ışığıdır. Milletle marş arasında birbirini tamamlayan ve yaşatan damarlar vardır. Bu marş milletimiz için önemli bir belgedir. Bizim var oluş belgemizdir. Yediden yetmişe milletin bütün fertlerinin ortak duygusunu ifade eder. Üzerinde herkesin anlaştığı, anlaşabileceği ya da anlaşması gereken düşünceler, duygular, İstiklal Marşı’nı oluşturur.
Akif’in kaleme aldığı bu şiir, bütün bir maziyi ve geleceği tam bir uyum içinde sunarak milletle bütünleştiği için kabul görmüştür. İstiklal Marşı, barındırdığı inanç, fikir, duygu ve değerler bakımından milletimizin ruhuna hitap eder.”

AKİF’İN KİŞİLİĞİNDEN ÖRNEKLER VERDİ

Yavuzyiğitoğlu, Akif’in en belirgin yanının dürüstlük ve vatanseverlik olduğunu belirttiği konuşmasına şöyle devam etti:

“Ve bu şiiri yazan bir şair… Doğruluk anlatılırken bir arkadaşının konuşması esnasında, ‘doğru mu söylüyorsun’ demesi üzerine, hiddetlenerek, ‘ne demek… sen benim hiç yalan söylediğimi gördün mü?’ diyen, hayatında yalan söylediğine hiç şahit olunmayan, vefa anlatılırken masal, öğütler yerine arkadaşı Hasan Tahsin Beyle ayakta kalanın daha önce vefat edenin ailesine bakması konusunda sözleşmeleri gereği önce vefat eden Hasan Tahsin Bey’in ailesine ve çocuklarına ciddi maddi zorluklar içerisinde bulunmasına rağmen kendi evlatları gibi bakan, arkadaşıyla buluşmak için sözleştikten sonra şiddetli yağmura rağmen söz verdiği için o yerde bekleyen ve saatlerce ıslanan, vatan millet sevgisi anlatılırken tam da karşılıksız sevmenin en büyük örneği olan, İstiklal marşımızın yazılması karşılığında verilen parayı, paraya ihtiyacı olmasına rağmen, ‘parayla milli marş mı yazılır?’ diye tepki gösteren ve ödülü yardım kuruluşuna bağışlayan Akif… Değerler denilince bizim derdimizin büyük kısmına derman olabilecek Akifçe değerler. Mehmet Akif sadece milli marşımızın yazarı değildir. Vaizdir, mebustur, diplomattır, şairdir, yazardır, veterinerdir, sporcudur, üç dilde çeviri yapabilecek bir aydındır.

Milli şair toplumun kurtuluşunun yolunun ahlaklı ve faziletli gençler yetiştirmekten geçtiğini bilir. Mehmet Akif’in Kurtuluş Savaşı’nda Anadolu’yu adım adım dolaşarak halka Anadolu’nun kaybedilirse gidilecek başka yer olmadığını anlatan, halkı yüreklendiren bir dava adamıdır.
Mehmet Akif’in Çanakkale ve Kurtuluş Savaş’ında yazdığı kahramanlık destanları milletimizin bağımsızlık ve özgürlük konusundaki kararlılığının, inancının, ruh birlikteliğinin en güzel ifadesidir. Milli şairimiz, insana, milletine, dostlarına karşı şefkatli, merhametli, mütevazi olmasını, ülkesinin ideallerini, inancını tehdit edenlere karşı dik durması sayesinde, hayatıyla da bizlere mükemmel bir örnek teşkil etmiştir. Ülkemize yönelen her türlü tehdidi bertaraf edebilme yolunda Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’yla ortaya koyduğu milli mutabakat iklimine bu gün her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Anlamadığımız sürece anlamın hiçbir anlamı yoktur. Bizi diğer milletlerden ayıran, kültürel temellerimizin hızla eskitildiği ve yok edildiği günümüzde Akifçe değerlere daha fazla ihtiyacımız vardır. Din, atan, millet, bayrak gibi değerlerin ete kemiğe bürünmüş değerlerin ifadesi olan Mehmet Akif’i minnet ve rahmetle anıyoruz.”

İSTİKLAL MARŞI’NIN YAZILIŞ SÜRECİ CANLANDIRILDI

Konuşmanın ardından, Karadeniz Ereğli Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve İstiklal Marşı’nın kaleme alınma sürecinde , Akif’in marş için para ödüllü yarışmayı reddedişi ve bu şartların ortadan kaldırılması üzerine marşı kaleme alışını anlatan oratoryo ve drama sergilendi.

Paylaşın:
694 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ