logo

KARADENİZ DOĞAL GAZI DEVREYE ALINDI

Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında Karadeniz’in derinliklerinde keşfedilen doğal gaz karaya ulaşmasının ardından bugün Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle devreye alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni dolayısıyla Zonguldak’a geldi.

Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi’nde düzenlenen törende TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Mehmet Önder Aksakal, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da hazır bulundu. 

“BU BAŞARININ GURURU MİLLETİMİZİN TAMAMINA AİTTİR”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Bugün Filyos’ta ülkemizin iki bayramını kutlamak üzere bir aradayız. Birisi inşallah yarın kavuşacağımız Ramazan Bayramı’dır. Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum. Rabbimden milletimizin tamamıyla birlikte buradaki kardeşlerimizin her birini afetsiz, kazasız, belasız, huzurlu, mutlu, güvenli nice bayramlara eriştirmesini diliyorum. İkinci bayramımız ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihi bir adım olan Karadeniz Gazı’nın devreye alınmasıdır. Bu projenin ilk adımını 2020 Ağustos’unda Filyos’un 175 kilometre açığındaki Sakarya Gaz sahasında Fatih gemimizin vurduğu sondajla atmıştık. Tuna 1 kuyusundaki bu sondajın ön verileri bize sahada 320 milyar metreküplük rezerv olduğunu göstermişti. Ardından ilave sondajlarla bu rakam 405 milyar metreküpe yükseldi. Fatih sondaj gemimize Kanuni gemimizin de katılmasıyla genişleyen çalışmalar sonunda rezerv miktarımız 540 milyar metreküpe çıktı. Yavuz gemimizin de sondaj filomuza katılmasının ardından uluslararası bir değerlendirme şirketine yaptırdığımız üç boyutlu modellemeyle Sakarya sahamızdaki gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. Bu arada bir diğer saha olan Çaycuma 1 kuyusunda da 58 milyar metreküp rezerv keşfi yapıldı. Böylece Karadenizdeki gaz rezervimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. Tabi sadece keşifle kalmadık. Ocak 2021’de kara tesisinin inşasına başladık. Aynı yılın Temmuz ayında sahadan kuyuya ilk doğal gaz akışının tesislerini tamamladık. Yaklaşık 1 yıl önce Karadeniz’in altında keşfettiğimiz gazı karaya taşıyacak hattın ilk kaynağını yaptık. Geçtiğimiz yılın Haziran’ında önce sığ denizde sonra derin denizde boru serimi aşamasına geçtik. Yılbaşından itibaren derin deniz kordon hattının etütlerin, Mart’tan itibaren sistemin testlerine başladık. Yaklaşık 10 bin personelin ve 50 geminin geceli gündüzlü çalışmasıyla ortaya çıkan bu başarının gururu milletimizin tamamına aittir. Dünyanın diğer yerlerinde 6-7 yıl süren keşfedilen gazı kullanılabilir hale getirme süresini biz bu tempoyla 3 yılın altına indirdik. Keşiften sadece 32 ay sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreniyle bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. 

“ZONGULDAK BÖLGESİNİ ENERJİ, TEKNOLOJİ, LOJİSTİK ÜSSÜ HALİNE GETİRİYORUZ”

Sakarya sahasında ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp gaz çıkartacağız. Tam kapasiteye çıktığımızda ülkemizin yıllık ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu buradan karşılayabileceğiz. Bu proje sayesinde sadece ülkemizin doğal gazdaki dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda Filyos ve Zonguldak bölgesini önemli bir enerji, teknoloji, lojistik üssü haline getiriyoruz. Devreye alma törenimizde bugün 85 milyonu sevindirirken, milletimize gerçekten büyük bir gurur yaşatırken elbette bazılarını da üzüyoruz. Siyasi ikballerini insanımızın sıkıntılarına bağlayanları üzüyoruz. Türkiye’nin başarılarından rahatsız olanları üzüyoruz. Ülkemizin kalkınmasını, güçlenmesini istemeyenleri üzüyoruz. Kandil’deki eli kanlı terör baronlarını, Pensilvanya’daki hainleri üzüyoruz. Senelerce bizi enerji yarışının dışında tutan emperyalistleri üzüyoruz. Her seçim öncesinde gaz buluyorlar iftirasını atan karakter fukaralarını üzüyoruz. Ortada gaz yok diye dolanan o kifayetsiz muhterisleri üzüyoruz. Milletimizin sevinci, gururu, heyecanı ve zaferleri karşısında kabus gören mankurtları üzüyoruz. Tabi bir de daha ilk günden itibaren yapamazsınız diyen, hayırlı her işe çamur atan bay bay Kemal ve masa arkadaşlarını üzüyoruz. İnşallah bundan sonra yeni açılışlar, yeni eser devreye aldığımız yeni projelerle bu kaybedenler kulübünü üzmeyi sürdüreceğiz. Ama bunlara en büyük hayal kırıklığını sandıkta vuracağı tokatla 14 Mayıs’ta milletimizin tattıracağına inanıyorum. Karadeniz doğal gazımızın milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin sismik aramasından sondajına, kuyularının açılmasından borularının döşenmesine, kara tesislerinin inşasından gazın sisteme verilmesine kadar tüm aşamalarında önceki dönem Enerji Bakanı Berat beye, daha sonra Fatih beye, bütün bunların yanında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın tüm yönetim kurulu, başkan ve ekibine şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Botaş’a, yüklenici firmalarımıza, mühendislerimize, işçilerimize velhasıl herkese milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Kendi doğal gazımızı kullanacak vatandaşlarımızdan da ülkemizin bu değerinin keyfini huzurla, güvenle, hayır dualarıyla çıkarmalarını istiyorum.”

ERDOĞAN, İKİ MÜJDE VERDİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin kendi gazına sahip olmasının günlük hayatada fayda sağlayacağını belirterek iki önemli müjde verdi. Erdoğan, vatandaşların evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz vereceklerini açıkladı. İkinci müjde olarak ise Erdoğan, 1 ay boyunca Türkiye’nin tamamındaki konutların doğal gaz tüketiminden ücret alınmayacağını belirtti.

“TTK’YA 2 BİN İŞÇİ ALACAĞIZ”

Erdoğan bir diğer müjdesini ise madencilere verdi. Daha önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bin madenci alımı ile ilgili verdiği sözünü hatırlatan Erdoğan, “bunu 2 binle perçinliyoruz. İnşallah 2 bin madencimizi de Allah’ın izniyle iş sahibi yapacağız.”dedi. 

Erdoğan, konuşmasının ardından törendeki protokol üyeleri ile birlikte ilk gazı ateşledi. 

Paylaşın:
351 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ