logo

KARADENİZ SAHİLİNE VURAN ÖLÜ YUNUSLAR ARAŞTIRILIYOR

Zonguldak’ın Alaplı ile Akçakoca arasındaki sahile 4 ölü yunus vurdu. Karadeniz kıyılarında sıkça görülen Yunus ölümleri ise bilimsel yöntemlerle araştırılmaya başlandı.

Zonguldak’ın Alaplı ile Akçakoca arasındaki sahile 4 ölü yunus vurdu. Karadeniz sahiline kıyısı bulunan Alaplı ile Akçakoca sahiline havaların ısınmasıyla birlikte gezintiye çıkan vatandaşlar, dalgaların sahile getirdiği ölü yunusları fark etti. Farklı mesafeler arasındaki sahile vuran dört ölü yunusu kendi çabalarıyla kıyıya çıkarttı. Yunusların etrafa kötü koku yaydığını belirten vatandaşlar daha sonra yetkilileri bilgilendirdi.
Vatandaşlar, 1,5 metre uzunluğunda olduğu belirtilen yunusların ölüm sebebinin araştırma sonuçlarını beklediklerini ifade etti.

YUNUS ÖLÜMLERİ ARAŞTIRILYOR

Öte yandan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Karadeniz’de özellikle bu yıl daha fazla görülmeye başlayan Yunus ölümlerinin araştırılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bu doğrultuda Ukrayna’da Ukrayna Deniz Biyolojisi Enstitüsü Deniz Memelileri Laboratuvarında görev yağmakta olan Dr. Karina Vyshniakova’nın da TÜBİTAK bursu ile bir yıllığına davet edildiğini ve çalışmaları birlikte yürüteceklerini açıkladı.

Başlatılan çalışmalar doğrultusunda hem Karadeniz kıyılarındaki sularda yunusların yerel stokları ve uzun mesafeli hareketlerini incelemek için fotoğraflı inceleme çalışması, hem de karaya vuran ölü yunusların ölüm nedenlerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağı açıkladı. Prof. Dr. Sözen çalışmalara Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümünde görev yapmakta olan Olexiy Yanchukov ve Doktora Öğrencisi Nastassia Uludüz’ün de katılacağını, aynı zamanda bu konuda çalışmakta olan yerli ve yabancı diğer pek çok araştırmacı ile de iletişim halinde olduklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını bildirdi. (iha)

Paylaşın:
488 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ