logo

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ, TOHUM BANKASI KURDU

  • Kdz. Ereğli Belediyesi 2020 yılında başladığı Ata Tohumu Projesi kapsamında Tohum Bankası kurdu. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, sağlıklı tarımı desteklemek ve yörede yaygınlaştırmak için 6 serada ürettikleri tohum ve fideleri köylü, kentliye dağıtacaklarını belirterek; “6 seramızda ürettiğimiz 15 çeşit üründen elde ettiğimiz tohumlarla kurduğumuz Tohum Bankası’yla Yerel tohumlarımızı en uygun şartlarda saklayacağız, koruyacağız, bilgilendireceğiz ve Atalarımızdan bizlere miras kalan tohumlarımızı gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

Kdz. Ereğli Belediyesi, sağlıklı tarımı desteklemek için 2020 yılında başladığı ‘Ata Tohumu Üretimi Projesi’ni her geçen yıl geliştirerek sürdürüyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 4 yıllık üretimin ardından kurulan Tohum Bankası’nın açılışını gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, beraberinde başkan yardımcıları, daire müdürleri, belediye meclis üyeleri ve ilgili teknik ekiple birlikte Belediyenin Delihakkı’da bulunan seralarında üretilen Ata tohumlarının toplandığı Tohum Bankası’nı basına tanıttı, hizmete açtı.

“ÇALIŞMALAR 2020 YILINDA BAŞLADI

Tohum Bankası’nın sağlıklı tarımın yaygınlaşması ve gelecek nesiller için çok önemli bir hizmet olduğunu belirten Başkan Posbıyık, şunları söyledi:

“Delihakkı bölgesinde geniş bir arazimiz var. 40 dönüm civarında. Yapacağımız projeler arasında bu arsanın bir bölümünü stadyum yapmak için bakanlığa vermek için hazır olduğumuzu ifade etmiştik. 2014 yılında hurda araçlar konulmuş onlarıda kaldırmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla alan tamamen belediyeye kalmış olacak. 2020 yılında burada ilk serada çiçek üretimiyle başladık ve ardından Ata Tohumu Projesi’ne başladık. Bugün burada, Yerel Tohum projesi kapsamında ürettiğimiz tohumları, korumak ve tanıtmak amacıyla kurmuş olduğumuz Tohum Bankamızın açılışını gerçekleştireceğiz.

Belediyemize ait Delihakkı’daki bu alan, bakımsız ve kullanışsız bir alandı. Önce fidanlarımızı buraya taşıdık, üretim planlarımızı bu alana göre yapmaya başladık, seralarımızı yaptık. Daha sonra bu alanın etrafını tel örgü ile çevirerek şu an ki haline getirdik.

Burada Yerel Tohum üretimi ve fide üretimi, Osmanlı Çileği üretimi ve mevsimlik çiçek üretimi yapıyoruz.

Yerel Tohum projemize 2020 yılında başladık. Bu projemize başlarken 1 adet seramız vardı ve sadece mevsimlik çiçek üretimi yapmaktaydık. Şu an Yerel Tohum projesi kapsamında 6 serada tohum ve fide üretimi yapıyoruz. Ayrıca mevsimlik çiçek üretimi, çelikleme ile fidan üretimi ve Osmanlı Çileği fide üretimi yapmaktayız.

Bu çalışmalarımız ile hem Yerel Tohumlarımıza, hem de Osmanlı Çileğimize sahip çıkıyoruz.

.

.

“15 FARKLI ÇEŞİT TOHUM ÜRETİLİYOR, 500 BİN FİDE DAĞITIMI HEDEFLENİYOR”

Yerel Tohum Projesi kapsamında 15 farklı çeşit tohum ekimi yapıyoruz. Bunlar; Domates, Biber, Hıyar, Kabak, Fasulye, Patlıcan, Kavun, Karpuz, Bamya, Lahana, Pırasa, Mısır, Fesleğen, Reyhan ve Ayçiçeği’dir.

Üretimlerimiz artarken, seralarımızı ve diğer üretim alanlarımızı da arttırıyoruz. Mevcutta 6 adet seramız bulunuyor. Bu üretimlerimizin tamamını bu seralarımızda gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Yerel tohumları için yeni üretim planlaması hazırladık. Bir seramızda sadece üretim tavaları ile beraber tohumlarımızı daha hızlı ve başarılı bir şekilde üreteceğiz.

Her yıl düzenli olarak Yerel Tohum fidelerini vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtıyoruz.  Geçen yıl 300 bin adet Yerel Tohumdan yetiştirilen domates, biber, patlıcan ve hıyar fidelerini vatandaşlarımız ile buluşturmuştuk. Bu yıl 500 bin adet fideyi ücretsiz bir şekilde dağıtmayı planlamaktayız.

Atalarımızdan bizlere miras kalan tohumlarımızı, köylerimiz ve mahallelerimizden araştırdık, topladık ve denemelerini yaptık. 2 yıllık deneme ve kontrollerimiz sonucu genetiği değiştirilmemiş, kokusu-tadı-rengi yerinde, üretken olan Yerel tohumlarımızı belirleyip üretimimizi arttırdık. Türkiye’nin birçok yerindeki fuar ve şenliklere Yerel tohumlarımızı tanıtmak amacıyla katılıyoruz. Tohum alışverişinde bulunuyoruz. Yerel tohumlarımızı en uygun şartlarda saklamak, korumak ve bilgilendirmeler yapmak amacıyla Tohum Bankamızı kurduk. Tohum Bankamızda bölgemizin ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yerel tohumları yer alacak. Yerel Tohumlarımız bu Tohum Bankası’nda korunacak ve yerel tohumlarımızın önemini bu sayede herkese anlatacağız. Köylümüze, kentlimize dağıtarak daha da yaygınlaşmasını sağlayacağız.”

Ata Tohumu Projesi’nden sorumlu Ziraat Mühendisi Sertaç Yılmaz, basın mensuplarının da bulunduğu katılımcıları 2020 yılından itibaren yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.

Paylaşın:
161 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ