logo

KDZ. EREĞLİ’NİN SU SORUNU ‘OZON TESİSİ’ İLE ÇÖZÜLECEK

Kdz. Ereğli’ye içme suyu sağlayan Kızılcapınar Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi ve hava sıcaklığına bağlı olarak belli bölgelerde şehir şebekesi sularında koku oluşması üzerine Karadeniz Ereğli Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekipleri ek önlemler alıyor. Kdz. Ereğli’ye konunun uzmanlarını getiren Belediye, sudaki koku sorununu çözmek için ilave kimyasal işlemler uyguluyor. Daha çok şebeke sonlarında görülen koku, sağlık açısından sorun oluşturmuyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konunun kökten çözümü için Devlet Su İşleri nezdinde girişimde bulunduğunu ve ek yatırımların devreye alındığını .

Kdz. Ereğli Belediyesi, şehir su şebekesinde, belli bölgelerde baş gösteren koku sorununun çözümü için ek tedbirler alıyor. Son üç aydır bölgeye barajın seviyesini etkileyecek yoğunlukta yağmur yağmaması üzerine Kızılcapınar Barajı’ndaki su seviyesi giderek düşüyor. Hava sıcaklığına bağlı sudaki ısınma da buna eklenince özellikle şebeke sonlarına denk düşen ve sirkülasyonun az olduğu bölgelerde sularda koku oluşuyor.

Ek yatırım gerekli

Basın Bürosundan verilen bilgiye göre; Kdz. Ereğli Belediyesi Su ve kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekipleri, ek tedbirler alarak kokunun giderilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla Bursa’dan uzmanlar getirilerek teknik destek alındı. Sulardaki koku sağlık açısından tehdit oluşturmuyor. İlçe Sağlık Grup Başkanlığı’nın yaptığı analiz de bunu doğruladı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konunun kökten çözümü için Devlet Su İşleri (DSİ) nezdinde girişimde bulundu ve ek yatırımlar devreye alındı. Ozon tesisi kurulması konusu bütçeye alındı ve proje aşamasına geçildi.

Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Deniz Koca, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Kısa süreli yağmurlar baraj üzerinde büyük bir etki oluşturmadı. 70 günden beri barajı etkileyecek güçlü bir yağış olmadı. Su seviyesi her gün düşüyor. Suda sıcaklık da arttı. Bölge mangan açısından zengin. Bir süredir bu sorun yaşanıyor. Aldığımız önlemlerle bir yere kadar baskıladık. Düzeyi burada tutuyoruz. İnsan sağlığı açısından bir zararı yok, içilebilir nitelikte. Belli bölgeler bu kokudan etkileniyor. Suda çorak kokusu oluşuyor. Ereğli’nin genelinde söz konusu değil. Koku, şebeke sonlarına yakın su sirkülasyonunun çok olmadığı yerlerde etkili oluyor.

Aktif karbon dozlamaya başladık. Bu kısmen etkili oldu. Temelde yapılması gereken ozon tesisi kurulması. Belediye Başkanımız Halil Posbıyık DSİ’ye gerekli girişimleri yaptı. Bunun bir problem olduğunu DSİ kabul etti. İlave ozon tesisi yapılması bütçeye alındı. 5 milyon liralık kaynak ayırması sağlandı.  Şu anda proje hazırlanıyor. En kısa sürede hayata geçmesi için çalışıyoruz. Tamamlandığında bu tip sorunlar yaşanmayacak. Kökten çözüm için bu tesisin yapılması gerekiyor.

Bu aşamada da uzmanlarla işbirliği yaparak gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Bizim tahlillerimizin yanı sıra İlçe Sağlık Grup Başkanlığı da sulardan örnek alarak tahlil yapıyor. Konunun sağlık açısından hiçbir sorun oluşturmadığı tespit edildi.”

Paylaşın:
657 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ