logo

KERÇEP : “İLİÇ MADEN FACİASI KASITLI SUÇTUR!”

  • Erzincan İliç Çöpler Köyünde Analog Madenciliğe ait maden ocağında meydana gelen facia sonrası ortak açıklama yapan İklim Adaleti Koalisyonunda yer alan Çevre Platformları “Yaşanılan tartışmasız ekokırım olup doğaya, tüm canlılara  ve insanlığa karşı kasıtlı olarak  işlenmiş bir suçtur.” görüşüne yer verdi.

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) yönetici ve üyeleri, saat 18.00’de Anıt Önünde İklim Adaleti Koalisyonunda yer alan Çevre Platformları adına yaptığı ortak açıklamada, Erzincan İliç Çöpler Köyünde Analog Madenciliğe ait maden ocağında meydana gelen maden faciasında hükümeti sorumlu tutarak tepki gösterdi.

“TAKİPTEYİZ”

“Temiz çevre temiz hava istiyoruz” pankartı açılarak yapılan ortak açıklamada, iktidar yeterli önlemler almadığı ve rant ortaklığı yaptığı gerekçesi ile eleştirilerek şöyle denildi:

“Yaşanılan tartışmasız ekokırım olup doğaya, tüm canlılara  ve insanlığa karşı kasıtlı olarak  işlenmiş bir suçtur. Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı,  delillerin karartılmasının önüne geçilmeli,  süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve  bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız.”

9 İŞÇİYE ULAŞILAMADI

Öte yandan; Erzincan İliç Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede dün meydana gelen göçük sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları halen devem ediyor.

Paylaşın:
185 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ