logo

KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN KAHRAMANLARI EREĞLİ’DE BULUŞTU

.

Kdz. Ereğli Rotary Kulübü tarafından düzenlenen  ‘Fotoğraftaki Kahramanlar’ adlı söyleşide Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler; anılarını anlattı.

Kdz. Ereğli Rotary Kulübü tarafından düzenlenen  ‘Fotoğraftaki Kahramanlar’ adlı söyleşiye; Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Hava İndirme Tugayı, 2.Paraşüt Taburu, Karargah Bölüğü’nden Kıbrıs Gazileri Emekli Albay Feridun Çelenk, Çavuş Burhan Ateş, Çavuş Fehmi Karaarslan, Onbaşı Mehmet Emin Mercan, Onbaşı İsak Akbaba, Onbaşı Haşim Okay, Onbaşı Muammer Özdemir, Onbaşı Cevdet Koçak konuşmacı olarak katıldılar.

45 yıl sonra farklı şehirlerden gelerek Ereğli’de Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde buluşan Gaziler, harekât sırasında yaşadıkları anıları bazen esprili bazen de duygu dolu ifadeler ile anlattı.

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu’nun eşi Azime Çorumluoğlu ile birlikte katıldığı söyleşide; Rotary Külüp Başkanı Aykut Ateş ve yönetimi, Kore Gazisi Turhan İnan, Muharip Gaziler ve aileleri ile davetliler hazır bulundu.

ESKİ BİR FOTOĞRAFLA BAŞLAYAN HAYAL PROJEYE DÖNÜŞTÜ

Rotary Kulüp Başkanı Aykut Ateş, açılış konuşmasında sözlerine söyleşiye katkılarından dolayı Kaymakam İsmail Çorumluoğlu ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a teşekkür ederek başladı. Babasının da Kıbrıs Gazisi olduğunu hatırlatan Ateş, Fotoğraftaki Kahramanlar projesinin albümde gördüğü eski bir fotoğrafla başladığını söyledi ve “Çocukluğumda kardeşimle birlikte bu siyah beyaz fotoğraflara bakarak, babamıza savaş anılarını anlattırmaya bayılırdık. O da büyük bir tevazuuyla bize anılarını bıkmadan, usanmadan anlatırdı. Ve yıllar sonra bu fotoğraf elime tekrar geçtiğinde 1974 yılında savaştan dönen bu Jensen üzerindeki mutlu askerlerin yeniden bir araya gelip gelemeyeceğini hayal ettim. Ardından fotoğrafın orijinaline ulaşabilir miyiz dedik ama üzerindeki tarihe bakarak ulaşamadık. Sonra Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin arşivini taradık ve bu fotoğrafın olduğu gazeteyi bulduk. Fotoğrafın da aslına ulaştıktan sonra artık bu fotoğraftaki kahramanları misafir etmemiz kaçınılmaz olmuştu ve onlar bu akşam aramızda”ifadelerine yer verdi.

Daha sonra Kıbrıs Barış Harekatı hakkında bilgilendirici bir video gösterimi yapıldı.  Ardından konuşmacılar sahnedeki yerlerini alarak, savaş sırasında yaşadıkları anıları katılımcılarla paylaştılar.

HEYECANLI ANILAR…

Kıbrıs Gazisi Emekli Albay Feridun Çelenk, Kayseri Hava İndirme Tugayı’nda ağır atma subayı olarak görev yapmakta iken harekâtın bir gün önceden kendilerine haber verildiğini kaydederek, “gece eğitimi var diyerekten evden çıktım. Rütbelerimizi sökmüş vaziyette tabur askerleri havaalanında hazırlıklarını yaparken biz de cephaneyi uçaklara yükledik. Nitekim hareket emri geldi ve sabahleyin Kıbrıs’a hareket ettik. Hepimiz heyecanlıydık. Niye? Kıbrıs’taki vatandaşlarımızın gördüğü işkencelerine son vereceğiz. Çünkü onlar senelerce bu işkence altında kıvrandılar, ses çıkaramadılar. Kıbrıs’ı kurtaracağız diye sevinçle gittik biz oraya. Göçmenköy denilen bir yerde tarlaya atladık biz. Aşağı indiğimizde yer altından bayraklarla çıkan Kıbrıslıları gördük. Nasıl seviniyorlar, biz de heyecandan ne yapacağımızı şaşırdık o zaman.”diye konuştu.

“AYNI ANDA ÜÇ HAREKAT ZAYİATSIZ BAŞARILDI”

Kıbrıs Barış Harekatı’nın dünyada eşi benzeri olmayan bir askeri harekat olduğunu ifade eden Çelenk, “aynı anda mühimmatı havadan atma, askeri havadan indirme ve denizden çıkarma yaptığımız bir durumdur. Bu üç harekâtı birleşik olarak yapıp muvaffak olan devlet yoktur dünyada. İlk defa Türkiye bunu başarmıştır ve de zayiatsız olarak bunu yapmıştır. Ama harekât boyunca şehitlerimiz oldu tabi 498 şehidimiz var.”dedi.

Gaziler anlattıklarıyla zaman zaman duygulandırırken, bazen de harekat sırasında aralarında geçen şakaları ve eğlenceli anları da paylaştılar.

Söyleşinin sonundan Kaymakam Çorumluoğlu, Rotary Külüp Başkanı Aykut Ateş ve yönetim kurulu üyeleri konuşmacılara plaket takdim etti.

Paylaşın:
1310 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ