logo

“NİKSAR, TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMAYA HAZIRDIR”

  • Tokat’ın Niksar ilçesi, Danişmendli Beyliği döneminden bugüne taşıdığı tarihi mirasla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık sürecini güçlendirirken, Kaymakam Kadir Perçi de, “Niksar, Türk dünyası kültür başkenti olmaya hazırdır” mesajı verdi.

Türk Dünyası ve Medya” başlığı altında X. Anadolu Medya Çalıştayı kapsamında Tokat’ta bir araya gelen medya dünyası ve akademisyenlerden oluşan heyet etkinliğin ilk gününde “Tarihi Mirasının İzinde Danişmentli Beyliği” temasıyla düzenlenen saha gezisi yaptı.

Gezi kapsamında Reşadiye ve Niksar ilçeleri ile Hasankeyf ve Cimitekke beldeleri ziyaret edildi. Türk Dünyası Kültür ve Sinema Vakfı Başkanı Erdoğan Erdoğdu rehberliğinde gerçekleştirilen gezilere Uluslararası Basın Konfederasyonu Başkanı Şakir Gürel ve heyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Akademisyenleri katıldı. Etkinliklere TİMEF Başkan Yardımcısı – Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Gönüllü’de katılım sağladı.

KAYMAKAM PERÇİ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Tokat’ın fethinin 950. yılı dolayısıyla düzenlenen “Tarihi Mirasının İzinde Danişmendli Beyliği” temalı etkinlikler kapsamında ziyaret edilen Niksar Kaymakamı Kadir Perçi, kentin kültürel değerlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Ziyaretin ardından yazılı basın açıklaması yapan Kaymakam Perçi, 11. ve 12. yüzyılların Anadolu’nun tarihi seyrinde büyük bir kırılma noktası olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde şekillenen Türk-İslam medeniyetinin Balkanlara kadar uzanan etkisinin Niksar’da somut izlerinin bulunduğunu belirtti.

İDDİALI İFADELER!

Açıklamasında detaylar veren Perçi, Niksar’ın 2018 yılında “Anadolu Türk Mirasının Erken Dönemi: Niksar, Danişmend Hanedanının Başkenti (Tokat)” adıyla UNESCO Geçici Miras Listesi’ne girdiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Niksar, sahip olduğu özgün kültürel mirasla evrensel değere sahip bir şehirdir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde Anadolu’nun Malazgirt sonrası dönemi yeterince temsil edilmemektedir. Niksar bu eksiği kapatacak nitelikte bir merkezdir.”

Kaymakam Perçi, Danişmendli döneminden günümüze ulaşan çok katmanlı yapının kentin kimliğini oluşturduğunu, bu kapsamda Yağbasan Medresesi’nin özel bir öneme sahip olduğunu da vurguladı. 1157-1158 yıllarında inşa edilen medresenin Anadolu’daki ilk medrese olduğuna dikkat çekerek, bu kurumun Osmanlı medrese sistemine de ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

“Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Niksar, çok katmanlı kültürel yapının izlerini günümüze
kadar taşımaya devam etmiştir.” diyen Perçi, Niksar’ın zengin mimari, kültürel mirası, geleneksel el sanatları, somut olmayan kültürel değerleri ve gastronomi potansiyeliyle yerel kalkınma hamlesi açısından önemli bir merkez olabileceğini söyledi.

Perçi açıklamasını, “Dünya Mirası Adayı Niksar’ın ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti ‘ olmasının
zamanı gelmiştir. Niksar buna hazırdır ve tüm yönetimsel organları ile bu sürece destek
verecektir.” ifadeleri ile tamamladı ve medya temsilcilerinden bu konuda destek olunmasını istedi.

AMASRA’YA SELAM GÖNDERDİ

Haber Hayat ekibinin Zonguldak Ereğli’den geldiğini öğrenen Perçi, önceki görevi olarak Bartın-Amasra Kaymakamlığı yaptığını ifade ederek Doğan Gönüllü aracılığı ile selam gönderdi.

ÇALIŞTAY DEVAM EDİYOR

Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK), TIMEF ve Tokat Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, “Türk Dünyası ve Medya – X. Anadolu Medya Çalıştayı” ile devam ediyor.

Paylaşın:
#

SENDE YORUM YAZ