logo

ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINI BAKAN TEKİN’E SORDU!

  • Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde ücretli öğretmen uygulamasını ve özel okullarda çalışan öğretmenlerin sorunlarını gündeme getirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, ücretli öğretmenlerin uzun süredir cevabını beklediği soruyu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması için verdiği önergede gündeme getirerek,  sorular yöneltti.

TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında da ücretli öğretmenler konusunu gündeme getiren Ertuğrul, Türkiye’de yaklaşık olarak 80 binin üzerinde ücretli öğretmenin sosyal ve mali açıdan ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Ertuğrul ayrıca, norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması durumunda görev alan ve kamuoyunda ‘ücretli öğretmen’ olarak adlandırılan sözleşmeli personeller mali zorluklarla birlikte keyfi uygulamalarla da karşı karşıya kaldığını savundu.

Açıklamasında, “özel okul yöneticilerinin de, belirli süreli sözleşmeye tabi olan öğretmenlere, iki farklı sözleşme imzalatarak birini mevzuat gereği Bakanlığa gönderdiği diğerini ise kendi uhdesinde tuttuğu iddia edilmektedir. Bakanlık sözleşmelerinde 20 saat üzerinde çalışan ve nöbet tutan her öğretmene ek ders ücreti verilmesi maddelenmişken bugün kurumların %90’ı bu ücretleri vermediği ve bu hususa ilişkin hiçbir denetim mekanizması işletilmediği tarafımıza iletilen bilgiler arasındadır. 2014’te kaldırılan taban maaş düzenlemesiyle birlikte asgari ücretle, hatta bazı kurslarda asgari ücretin dahi altındaki ücretlerle çalıştırılan öğretmenlerin ayrıca ara tatillerde ve yaz tatillerinde sistematik olarak çalıştırıldığı öne sürülmektedir.” İfadelerine yer verdi.

Ertuğrul, ücretli öğretmenlerin durumu ile ilgili önergesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle şu soruları sordu;

  1. Türkiye’de yaklaşık olarak 80 binin üzerinde ücretli öğretmen bulunmasına rağmen aldıkları maaş asgari ücrete dahi yaklaşmamaktadır. Kadrolu öğretmenlerle aynı okullarda, aynı işi yapmalarına rağmen ücretli öğretmenlerin maaşlarının bu kadar düşük olmasının başlıca sebepleri nedir?
  2. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ücretli öğretmenlerin koşullarının iyileştirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
  3. Asgari ücretin altında personel istihdamı kanunen yasak olmasına rağmen özel okul, kurs ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki asgari ücretin bile altında kalan, son derece esnek ve güvencesiz biçimde çalıştırılan öğretmenlerden bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bakanlık olarak bu kurumların denetimi yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise ne sıklıkla yapılmaktadır?
  4. Bakanlığınızca yapılan denetimler sonucu yaptırım uygulanan kaç kurum bulunmaktadır?
  5. Ücretli öğretmenlerin maaşlarını kadrolu meslektaşlarının maaşına yükseltmeyi planlıyor musunuz?
  6. Aynı işi yapmalarına rağmen kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ve ücretli öğretmen ayrımı ve uygulamasına son verilmesi planlanmakta mıdır? Bu konuda bir çalışma var mıdır?
  7. 2014 yılında kaldırılan taban maaş uygulaması ile öğretmenlerimizin elinden alınan eşit işe eşit ücret hakkını geri getirmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır

Paylaşın:
96 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ