logo

ÖN DEĞERLENDİRME


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

28. Dönem Milletvekili Adayları ve sıralamaları 9 Nisan Pazar günü belli oldu. Öncelikle tüm aday adaylarına demokrasiye olan katkılarından dolayı teşekkür etmek gerekiyor. Sayelerinde seviyeli bir süreç oldu.

Adaylarımız milletimize, devletimize hayırlı uğurlu olsun.

9 Nisan, Aday Adayları kadar medya için de müthiş bir gündü!

Adaylar liste heyecanında ve telefon trafiğinde iken, medya da daha hızlı, daha doğru ve daha detaylı haberi verebilmek için yoğun temaslarda bulundu.

Ve partiler tek tek adaylarını açıklamaya başladı.

Bana göre fazla sürpriz yok!

Zonguldak özelinde kısa bir ön değerlendirme yapacak olursak…

27. dönemde 3 Ak Parti, 2 CHP milletvekili vardı. 5 Vekilin üçü aday olarak sıralamaya giremedi.

Aday gösterilmeyenlere baktığımıza; Ak Parti’den Polat Türkmen’in 3 dönem kuralına takıldığı görünüyor. Hamdi Uçar, muhtemelen Ereğli ve Alaplı bölgesindeki  performans düşüklüğü nedeniyle potaya giremedi. CHP’den Ünal Demirtaş’ın ise aday adayı olduğu ama ısrarcı olmadığı için, birçok partili milletvekili gibi 2 Dönem barajına takıldığı için ve de olaylara vakıfıyeti nedeni ile seçim sonrası için düşünülmüş olabileceğinden listede yer alamadı.  

Kendilerine dönemlerinde yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyor, yeni yaşamlarında başarılar diliyoruz. Yapamadıklarını, yarım bıraktıklarını ve siyasi birikimlerini ise erdemli sorumlulukla mevkidaşlarına devir etmelerini bekliyoruz.

Milletvekili olup Ak Parti tarafından tekrar aday gösterilen Ahmet Çolakoğlu vadi tarafından bir vekilimiz. Kamuoyu üzerinde olumlu izler bıraktığını düşünüyorum.  Polemiklerden uzak durmasını başardı ve hizmete odaklandı. Bir önceki seçimde olduğu gibi 3. Sıra kendisine verildi –ki en riskli ve itici güç durumda olanların başında geliyor bence. Çok çalışması gerekecek.

CHP’nin Zonguldak 1. Sıra adayı Deniz Yavuzyılmaz’ın halkta karşılığı var. Son günlerde adı ‘danışman’ krizi ile gündeme gelse de kısa bir açıklama ve hukuku işaret ederek suskun kaldı. Umarız tez zamanda hakkındaki iddiaları açıklık getirerek, depremde gösterdiği yararlılıkları ve kamudaki yolsuzluk iddialarını tekrar gündem taşır. CHP demişken; Bu arada CHP Aday Adayı Neriman Posbıyık’ın aday sıralamasına olgunlukla refleks göstermesi dikkatlerden kaçmadı; kutluyoruz.

Şimdi de ilk defa aday olanların heyecanlarına ortak olalım! Ak Parti’den İl Başkanı Muammer Avcı 1. Sırada olduğundan işi garanti gibi. Kısa sürede hiç seçim yaşamadan 1. Sıra adayı olmak her babayiğidin harcı olmaz! Çekici lokomotif görevi üstlenmesi gerekecek. İşinin zor olduğunu düşünüyorum.  4. Sıra adayı Necdet Tıskaoğlu ve 5. Sıra adayı Dilek Kaya’yı sadece gıyaplarında tanıyoruz. Sanıyorum onlara da şimdilik alttan itici güç ve kendilerini ispat görevi verilmiş olmalı. Ereğli’den Saffet Bozkurt ise Ereğli-Alaplı boşluğunu dolduracak en önemli yerli aday olarak Fatih Çakır‘la olan tatlı rekabette öne geçti.

CHP’nin ilk defa aday olanlarına baktığımızda 2.Sıra Adayı Eylem Ertuğrul’u görüyoruz. Doktor adayların zaten yaptıkları iş nedeni ile çok sayıda insanla temasları ve bir sempati alanları oluyor. Ertuğrul’un ekstra bir sinerjisi olduğunu düşünüyorum. Gençliği, dinamikliği ve ağdalı siyasetten uzak tavrı ile CHP’nin ikinci milletvekilliğini koruyabileceğini düşünüyorum. Ereğli örgütü gücünü de hesaba kattığımızda DEVA’dan Doğa Şanlıoğlu ve CHP’den Merve Kır ile Cemalattin Sağtekin’in işini kolaylaştıracaktır. CHP’de vadi adayı boşluğunu doldurmak gerekiyor.

İYİ Parti Zonguldak’ta ilk sıraya Evrim Balbaloğlu oturdu. İyi Parti İhmal edilmiş Ereğli’ye ilk sırayı vermekle doğru bir hamle yaptı. 1950’li yıllardan bu yana ilk kez birinci sıradan bayan aday olan ve seçilirse yine uzun yılladır ilk defa meclise girecek olan Balbaloğlu, inanılmaz heyecanlı, hırslı, enerjik ve  genç bir politikacı. Yüzünde gülücük eksik olmasa da içinde bir stratejist barındırdığı kesin! Etkileme ve potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye dönüştürme gücü var. Balbaloğlu’nun Eski Vali Yavuz Erkmen ve Ereğli’den diğer Aday Adayı Sertan Yalçın’la sıralama rekabeti içinde olduğu biliniyordu. Sanırım Erkmen seçim sonrası değerlendirilmek üzere rezerve edilmiştir. Yalçın ise geç başladığı yarışta kısa sürede çok iyi mesafe alarak Siyasette gelecek vaat ettiğini kanıtladı. Tez zamanda üçlünün bir araya gelerek enerjilerini sinerjiye dönüştürmeleri gerekiyor.  İyi Partiden Tolga Gören’i bölgede tanımıyoruz. 3. Sırada sessiz ve derinden gitmeyi seven Batu Müftüoğlu’nu ise tanımayan yoktur. Partisine samimi katkı vermesi gerekiyor. Mustafa Adil Özkan ile Renda Okay’ı da siyaset sahnesindeki performansları ile değerlendiririz.

“Başarılı, adil ve faydalı bir seçim kampanyası dönemi olsun. Sonuçları da ülkemize, bölgemize fayda sağlasın” dileklerimizle değerlendirmelere devam edeceğiz.

Son not: Farkında mısınız; sağ ve sol, ittifaklarla birbirine çok yaklaştı?

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1434 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...