logo

“ÖNCE İNSAN” DEDİ; VİRÜSE KARŞI OZON JENERATÖRÜ ÜRETTİ

Kdz. Ereğlili Endüstri Mühendisi Semih Dinçman, İzmir’deki tesisinde imal ettiği yerli malı Ozon Jeneratörü’nü üretme fikrinin nasıl oluştuğu sorusunu cevaplandırırken, “Önce İnsan ve İnsana yönelik üretilmiş her şey gibi bunun da mükemmele en yakın olması için yaptığımız dünya literatüründeki araştırmalar ve ciddi mühendislik çalışması neticesinde şimdilik 5 tip ürün çıkardık.” dedi.

Kdz. Ereğlili Genç Endüstri Mühendisi Semih Dinçman, İzmir’de kurduğu Endüstriyel Filtre Üretim tesisinde geliştirdiği ve Dinçman Makine olarak ürettiği 5 ayrı tip Ozon Jeneratörü ile pandemi döneminde ev ve iş yerlerinin koronavirüs’e karşı dezenfekte edilmesini sağlıyor. Ürettiği portatif ve sabit cihazların yerli, ekonomik ve kullanım kolaylığı ile dikkat çektiğini belirten Dinçman, ozon gazının mekanlar ve gıda depoları için iyi bir dezenfektan olduğunun altını çiziyor.

Haber Hayat İmtiyaz Yayıncılık İmtiyaz Sahibi Doğan Gönüllü’ye konuşan Dinçman, zorlu bir çalışma hayatının ardından İzmir’de Endüstriyel Filtre Üretim işine girdiğini, pandemi döneminde ise yaptığı araştırma üzerine yerli malı ozon jeneratörü ürettiğini açıkladı.

Ürettiği 5 ayrı tip ozon jeneratörü ile ilgili ülke çapında bayi ağı oluşturmayı hedeflediğini ifade eden Dinçman, hedefleri arasında Kdz. Ereğli’ye yatırım yapmak olduğunu da belirtti.  

İşte Doğan Gönüllü’nün soruları, Dinçman Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dinçman’ın cevapları ile mekanları ve dolayısı ile asıl amaç olan insanları korona virüs’e karşı dezenfekte eden ozon jeneratörü’nün üretim hikayesi.  –

  • Semih Bey öncelikle sizi okuyucularımızla tanıştırmak isteriz :

1973 Kdz Ereğli doğumluyum. Turgut Reis İlkokulu,  Atatürk Orta Okulu, Ereğli Lisesi ni bitirdikten Sonra Selçuk üniversitesi Endüstri Mühendisliği ni bitirdim. Lise 2. Sınıfı bitirdiğim sene babamı trafik kazasında kaybettim ve bu tarihten sonra hayat benim için yeniden yazıldı. Yazları çalışarak diğer zamanlarda okuyarak zor bir hayat tecrübem oldu. Okullarımı bitirdikten sonra Konya’da ki bir fabrikada kalite güvence müdürü olarak çalıştım.

  • Filtre sektöründe iş yaptığını biliyoruz: Neden İzmir ve neden Filtrecilik?

 Çalışmaya devam ederken 2001 yılı yazında izinli memleketime geldiğimde yazları akaryakıt istasyonunda yanında çalıştığım Ereğlili bir iş adamının İzmir’de Türkiye’nin en eski 2. Filtre fabrikasını aldığını ve bana ihtiyacı olduğunu İzmir’e gelmem gerektiği yönünde telkini ve teklifi üzerine İzmir’e Filtre Fabrikasına Fabrika Müdürü pozisyonunda göreve getirildim. Ve böylece İzmir ve filtre hayatıma girdi.  Eee bir de 2003 yılında İzmirli bir bayanla(eşi Gülseren Hanım) evlenince İzmir’e yerleştim. Çalıştığım firmadan ayrıldıktan sonra oto yedek parça üreten bir firma da yine fabrika müdürü olarak çalıştım, daha sonra yine İzmir de filtre üreten başka bir firmada genel müdür olarak çalıştıktan sonra 2008 yılında filtre konusunda kendi üretim tesisimizi kurduk. Bu arada belirtmemde fayda var; daha önce çalıştığım filtre üretimi yapan firmalar otomotiv sektörüne hitap ediyordu, biz ise sanayi üretim tesislerine yönelik Endüstriyel  Filtre Üretimi  Yapmaktayız.

Peki, Ozon Jeneratörü üretmek fikri nasıl gelişti?

Dünyada ki pandemi ile birlikte  birçok konuda olduğu gibi sağlık sektörüne yönelik filtrelerin Türkiye’de ve Dünya’da üretiminin yetersiz olduğunu görüp yatırım kararları araştırması yaparken ozon gazının dünyadaki en iyi dezenfektanlardan biri olduğunu  fark ettik. Ve bu konu da yaptığımız araştırmalarda piyasada bulunan ürünlerin çoğunun ya Çin Malı olduğu yada Çin’den ithal edilmiş parçalardan montaj yapıldığını bize özgün ürün olmadığını ve sadece satışa yönelik kalite ve ürünün arkasında durmaya yönelik bir çaba ve gayretin olmadığını gördüm. Önce insan ve insana yönelik üretilmiş her şey gibi bunun da mükemmele en yakın olması için yaptığımız dünya literatüründeki araştırmalar ve ciddi mühendislik çalışması neticesinde şimdilik 5 tip ürün çıkardık. Bunlardan 2 tanesi ev tipi hava ve su için olan ozon jeneratörü, diğeri ofis tipi hava ozon jeneratörü, diğer 2 tanesi endüstriyel gıda üretimi yapan tesislere yönelik ürünler.

  • Son olarak; iş dünyasına  ve Ereğli ye mesajlarınız var mıdır?.

Bir Ereğli li olarak her sene doğup büyüdüğüm yere mutlaka geliyorum. Burada sevdiğimiz insanlarla olan akrabalık bağlarının dışında Ereğlili gençlerin bu şehirde iş olanağının artırılması ve beyin göçünün şehrimizde kalması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl ki ülkemizden başka ülkelere daha fazla kazanç ve daha iyi imkanlar nedeniyle beyin göçü oluyorsa, bu Ereğli den de maalesef oluyor. Nasıl ki Ereğli ye Demirçelik fabrikasının (ERDEMİR) kurulması aşamasından itibaren Ereğli’ye bir nitelikli istihdam sağlandıysa bunun arkasının gelmesi için çalışmalıyız. Bundan sonraki yatırım planlarımda Ereğli var. Ama bunun içeriğini şu anda söylemek için çok erken ve sürprizi kaçmasın!

Ayrıca bu güzel söyleşi ve buluşma için sizlere çok teşekkür ederim. Çok önemli bir işi çok zor şartlarda gerçekleştiriyorsunuz, sizlere kolaylıklar diliyorum. Canım  ülkemin güzel insanlarına ve tüm dünyaya böyle bir zamanda sağlık diliyorum.

TEKNİK BİLGİ:

Ozon, temel olarak ne şekilde kullanılır?

Havaya ozon gazı vermek ve ozon gazının su içinde eritmek şeklinde kullanılır. Havada oluşturulan ozon konsantrasyonu, mikro organizmaları dezenfekte eder; kokuyu alır.
Ortamda bulunan toz taneleri çeşitli büyüklüklerde olmaktadır. Filtrelerde tutulamayacak küçüklükteki toz tanecikleri havada yüzer halde olurlar. Bu küçük tanecikler, ciğerde birikinti ve alerjik bünyelerde rahatsızlık yapar; üzerinde mikrop barındırır. Açık havada çok düşükte olsa bulunan ozon gazı, bu tanecikleri birleştirerek çökmesini sağlar. Kapalı alanlarda ve güneş görmeyen alanlarda ozon gazı hiç bulunmadığı için bu toz zerrecikleri ve üzerindeki mikroorganizmalar uçar halde olacaklardır. Bu alanlarda ozon jeneretörleri ile üretilen ve ortama verilen ozon, ortamda bulunan bu toz zerreciklerini ve üzerlerindeki mikro organizmaların  çökelmesini veya yok edilebilmesini sağlar. Mikro organizmaların (küf, mantar vb.) büyüme hızı 3-4 defa azalır veya tamamen engellenir. Binalarda kötü kokular,
Suda eritilen ozon ise aynı işlevleri suda sağlar. Havuzlarda, içme kullanım ve yıkama sularında, atık sularda  kullanımı yaygınlaşmaktadır.

Nasıl Etkili Olmaktadır?

Oksijen doğada iki oksijen atomundan meydana gelen bir molekül olarak bulunur. Soluduğumuz havada %23 oranında bulunmaktadır. İki atomun oksijen molekülü, çok özel şartlar altında oluşan, üçüncü bir oksijen atomunu alarak, üç atomlu bir ozon molekülü oluşturur. Bu üçüncü oksijen atomu, çok zayıf bir bağ ile bağlandığından her fırsatta molekülden ayrılmaya meyillidir. Molekülden ayrıldığından tek başına kalan oksijen atomu, son derece aktiftir ve ortamda bulunduğu her maddeyi oksitler. Havada uçuşan mikroorganizmalara yapışarak hücre duvarlarının parçalanmasına ve böylece ölüp çökmelerine neden olur. Tamamen steril bir ortamda ise, benzer bir atom ile birleşerek iki atomlu normal bir oksijen molekülü meydana getirir.
Mikroorganizmaları ve havada bulunan tüm zararlı gazları tamamını etkiler, yok eder. Bu, dezenfeksiyon etkisidir. Bir çok molekülü parçalar, oksitler, değiştirir. Bu etki ile, deodorizma yani, koku giderici görevi yapar. Ortamda bulunan ağır metalleri, solvent buharlarını, zehirli gazları oksitleyip bozarak, kanserojen ve diğer zararlı etkilerini yok eder. Havadaki sigara dumanı, ince tozlar ve benzer nano partikülleri birleştirip çöktürür. Aynı deodorizma ve flokülant etkilerini suda da gösterir.

Kullanım Tavsiyeleri :

Ozon kullanımında bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Dünya sağlık teşkilatı tarafından İnsan bulunan ortamlarda ozon miktarını 0,04 ppm’ i aşmaması tavsiye edilmektedir. Bu miktarın üzerinde ozona maruz kalındığında üst solunum yollarında tahrişe rastlanabilir. 0,04 ppm zaman süreli verilirse hiçbir zararlı etkisi yoktur. Ortama verilen ozon 0,04 ppm miktarı olduğunda rahatsız olunacak kadar koku olacağından ozon da zarar görülmesi riski çok zayıftır.
(ABD nin EPA OSHO USDA ve ACGIH koşulları 0,4 ppm miktarındaki ozon seviyesine 8 saat süreyle maruz kalma etkisi olmadığı tespit edilmiştir.

Ozon Gazı İnsan Sağlığına Zararlı mıdır?

Ozon gazı, soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Kararsız yapısı nedeniyle görevini tamamladıktan sonra tekrar hammaddesi olan oksijene dönüşür. Kalıntı bırakmayan doğal bir dezenfektan oluşu ve sürekli teneffüs edilmediği taktirde insan sağlığına zararlı değildir.
Amerika Birleşik Devletlerindeki EPA, OSHA, USDA ve ACGIH kuruluşları, 0,1 ppm miktarındaki ozon seviyesine 8 saat süreyle kalmanın hiçbir yan etkisi olmadığını tespit edilmiştir.

Diğer Dezenfektanlara Karşı Neden Ozon ?

Ozon gazı kalıntı bırakmaz.soluduğumuz havadan yada saf oksijenden elde edilir. Doğal tek dezenfektandır.
Ozon gazı kararsız yapısından dolayı oksijene dönüşür . Bilinen kimyasal dezenfektanlardan çok üstün olduğu için yaşanılan ortamlardaki organizmaları okside edebilmesi ve kullanım kolaylığından dolayı ve tat ve koku bırakmadığından ozon çeşitli endüstrilere girerek burada kullanım alanlarını arttırmaktadır.

Paylaşın:
2172 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ