logo

ORUÇ: “ŞİDDETİ ÖNLEMEDE AKADEMİ VE MEDYA ÇOK ÖNEMLİ!”

  • Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı” düzenlenmesine öncülük yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, “Özellikle kadına karşı şiddet konusunda akademinin, medyanın oynayabileceği çok önemli roller olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEUN) “Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen çalıştaya; Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Vali Yardımcısı Muammer Balcı, il protokolü, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÖZÖLÇER: “BEUN OLARAK KONUYA DUYARLI FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç’un önerisiyle böylesine anlamlı bir etkinliği gerçekleştirmenin mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Çalıştayın, sadece bir bilgi paylaşım ortamı değil, aynı zamanda bir farkındalık hareketi olduğuna da dikkat çeken Rektör Özölçer,  çalıştayda farklı perspektiflerden toplumun kanayan yarası olan şiddet problemini  ortadan kaldırmaya yönelik reçeteler sunulacağını söyledi. Özölçer, “Şiddetin her türlüsünü bu toprakların üzerinden silme mücadelesinden asla taviz vermeyeceğiz. Kadınlara yönelik şiddetle mücadele kapsamında her zaman önemli çalışmalara imza atan ve her türlü ayrımcılığın karşısında duran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde imzalanan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi’, bu hususta toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadelesinin gerektiğini vurgulamaktadır. Ülkemizin güzide akademik kurumlarından olan BEUN olarak bizler de Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimizde nitelikli bilimsel faaliyetler gerçekleştirmeye çaba gösteriyoruz. Özellikle kadınların sosyo-ekonomik kalkınmaları gibi hususlarda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çocuklarımız için Valiliğimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde çalışmalar üretiyoruz. Gelecek nesillerimizin mimarı kadınlar ve yarınlarımızın umudu çocuklarımız adına hep birlikte daha mutlu, daha erdemli bir hayat için gayret edeceğiz.” şeklinde konuştu.

ORUÇ ÖNCÜLÜK YAPTIĞI ÇALIŞTAYDA DİKKAT ÇEKTİ: “SİYASET ÜSTÜ BİR KONU”

Çalıştayın ana oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, dünyada özellikle pandemiden bu yana bir şiddet anaforu olduğuna dikkat çekerek, “Kadına karşı şiddet; sadece ülkemiz kesitinde değil, uluslararası düzlemde de çok siyaset üstü, çok farklı bir araya gelişi elzem kılıyor. Aslında üzerinde durup kafa yorulması gereken kadına karşı şiddet konusunda çok farklı boyutları olan, ekonomik, psikolojik, kültürel nedenleri olan bir durum söz konusu. Özellikle kadına karşı şiddet konusunda akademinin, medyanın oynayabileceği çok önemli roller olduğunu düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

MALKOÇ : “MİLLİ GÜVENLİK SORUNU HALİNE GELDİ”

Çalıştayda konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kadına ve çocuğa yönelik şiddet konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde önemli çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede herkese önemli görevler düştüğünü ifade etti. Konunun Milli Güvenlik sorunu haline geldiğine dikkat çeken Malkoç, şiddetle mücadelede yasal düzenlemelerin yapılıp tedbirlerin alınmasına rağmen insanlığın vicdanını rahatsız eden durumlarla karşılaşıldığını, üniversitelere yapacakları çalışmalarla önemli görevler düştüğünü söyledi.

.

ŞAHİN USTA: “TOPLUMSAL BARIŞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR”

AK Parti Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta ise şiddetin sadece Türkiye’de değil, dünyanın bütün ülkelerinde gündemde olan bir konu olduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin insan hakları mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizen ve sosyokültürel bir sorun olduğunu ifade eden Usta, “Kadına karşı şiddet, sadece bireylere değil, toplumsal barışa ve insanlığa karşı da işlenmiş büyük bir suçtur. O yüzden şiddetle mücadelemizi her zaman için sıfır tolerans ilkesiyle yürütmeye çalışıyoruz. Kadının toplumun her alanında pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla güçlendirilmesi, istihdamının artırılması, eğitimde fırsat eşitliği ve sağlık hizmetlerine erişimine kadar pek çok alanda kadını merkeze aldığımız hizmet anlayışıyla politikalarımızı üretiyoruz.” dedi.

BEUN AKADEMİSYENLERİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ TARTIŞTILAR

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ana konuşmacılarına takdimde bulunularak oturuma ara verildi.

Çalıştayın ikinci oturumunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadına ve çocuğa yapılan şiddete karşı toplumsal farkındalık oluşturmak için yayımladığı “Kadına El Kalkamaz” videosunun gösterimi yapıldı.

Gösterimin ardından oturum, Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğretim Görevlisi İdil Özkan’ın moderatörlüğünde BEUN öğretim elemanları Doç. Dr. Nuran Çetin, Doç. Dr. Okan Bilgin, Dr. Öğr. Üyesi Figen Uzar Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Cem Evrim Aslan, Öğr. Gör. İbrahim Kerem Ertem ve Mimar Züleyha Yazıcı Arıman tarafından kadın ve çocuğa yönelik şiddet; hukuki, sosyolojik, psikolojik, medya ve iletişim, kültürel ve toplumsal bağlamda ele alınarak ve çözüm önerileri ekseninde tartışıldı. Ardından oturuma katkı sunan  akademisyenlere teşekkür belgesi takdim edildi.

ÖZÖLÇER : “YOĞUN KATILIM DUYARLILIĞIN GÖSTERGESİDİR”

Çalıştayın kapanışında değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle mücadelede ortak akıl geliştirmek ve çözüm önerileri sunmak adına oldukça anlamlı bir etkinliği tamamlamanın mutluluk verici olduğunu belirterek, “Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleşen bu çalıştayın yoğun bir katılımla tamamlanması, toplumumuzun bu meseleye ne denli duyarlı olduğunun somut bir göstergesidir. Çalıştayın üniversitemizde yapılması önerisinde bulunup kıymetli katkılar sunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Saadet Oruç Hanımefendiye, davetimizi kırmayarak çalıştayımıza kıymetli katkılar sunan değerli vekilimiz Sayın Dr. Leyla Şahin Usta Hanımefendi ve Baş Denetçimiz Sayın Şeref Malkoç Beyefendiye en kalbi duygularımla teşekkür ederim. Ayrıca çalıştayın gerçekletirlmesine katkı sunan tüm akademik ve idari personelimize de teşekkür ederim. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak toplumsal meselelere akademik bilgi ve birikimimizle her daim katkı vermeye devam edeceğiz” dedi.

ORUÇ: “ZONGULDAK PİLOT İL OLARAK BELİRLENEBİLİR”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç ise, yapılan oturumlarda akademisyenlerin kadına ve çocuğa yönelik şiddete karşı dikkat çektiği hususlar ve sunduğu çözüm önerilerinin çok kıymetli olduğunu, ilerleyen dönemlerde Zonguldak’ın pilot il olarak belirlenerek bu tarz toplumsal meselelerin disiplinler arası bir perspektifle ele alınması gerektiğinin önemine değindi.

Çalıştay toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Paylaşın:
302 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ