logo

OYUNCAK EVİ, ÇOCUKLARLA BULUŞTU

Kdz. Ereğli’de, oyuncakların diliyle toplumsal, tarihsel değişimi gençlere, çocuklara anlatabilmek, büyüklerle çocuklar arasında köprü oluşturmak, farklı kültürleri çocuklara göstermek, çocukların kişisel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla yola çıkan Oyuncak Evi kapılarını açtı.

Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından hazırlıkları tamamlanan ve pandemi nedeniyle açılışı bir süre ertelenen Oyuncak Evi’nin resmi açılışı kent protokolünün katılımıyla yapıldı.

İnönü Parkı’ndaki Oyuncak Evi’nin açılış törenine Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Yavuz, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Artar, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri, diğer protokol üyeleri kreş ve anasınıfı çocukları ile aileleri katıldı.

Kdz. Ereğli Belediyesi Başkan Danışmanı ve Oyuncak Evi proje koordinatörü Nergis Bozkurt, açılış konuşmasında Oyuncak Evi’nin oyuncakların diliyle toplumsal, tarihsel değişimi gençlere, çocuklara anlatabilmek, büyüklerle çocuklar arasında köprü oluşturmak, farklı kültürleri çocuklara göstermek, çocukların kişisel becerilerini geliştirmelerine katkı sunmak amacıyla yola çıktığını belirtti. Bozkurt, ortak çalışmanın sonu olarak tanımladığı Oyuncak Evi’nin kuruluş süreciyle ilgili detayları paylaşmasının ardından Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve emeği geçenlere teşekkür etti.

PROF.DR. ARTAR: “KDZ. EREĞLİ OYUNCAK EVİ, MÜZE STATÜSÜNE KAVUŞMALI

Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Artar da konuşmasında Oyuncak Müzelerinin Türkiye’de sayıları artıkça Türk çocuğuna verilen hizmetin de kalitesinin arttığını savundu. Kdz. Ereğli’de konu ile ilgili zengin yapı olduğuna dikkat çeken Artar, “1990’ların sonundan itibaren başlayan Türkiye’de 12 müze var. Burası 13’üncü oluyor. Oyuncak Evi ama bir müze niteliği taşıyacağını ümit ediyoruz.” diye konuştu ve teşekkürlerini sundu.

POSBIYIK: “AMACIMIZ KÖPRÜ OLUŞTURMAK

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Oyuncak Evi projesini tamamlayarak açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Posbıyık, “Amacımız, oyuncakların diliyle toplumsal, tarihsel değişimi gençlere, çocuklara anlatabilmek, büyüklerle çocuklar arasında köprü oluşturmak, farklı kültürleri çocuklara göstermek…Ayrıca kuracağımız atölyelerde çocukların kişisel becerilerini geliştirebilmek istiyoruz.” dedi.

Oyuncak evinin iki bölümü olduğunu belirten Posbıyık şöyle devam etti:

İlk bölümde Anadolu’da ve Ereğli’de oynanan oyuncaklardan örnekler sergileniyor. İlk bölümdeki oyuncakların büyük bölümünü, Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi’nin koleksiyonundan seçilmiş oyuncaklar oluşturuyor. Türkiye’nin ilk Oyuncak Müzesi olan ve büyük bir koleksiyona sahip olan Müze, Türkiye’deki oyuncak müzelerine verdikleri büyük destekle de öncü rol oynuyor. 400 oyuncaktan oluşan sergilerini iki yıl için bizimle paylaştılar. Kendilerine teşekkür ediyor ve Ankara Üniversitesi’nden gelen konuklarımız Prof. Dr. Müge Artar’a ve Doç Dr. Ceren Güner Öz’e hoş geldiniz diyorum. Yalnızca burada sergiledikleri oyuncaklarla değil, deneyimlerini bizlerle paylaşarak da bize güç veriyorlar. Bu işbirliğine destek veren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Hicabi Kırlangıç’a şükranlarımı sunuyorum. Bu süreçte eskiden oynanan oyuncakların benzerlerini yapan, evindeki oyuncaklarını bağışlayan bütün Ereğlili dostlarımıza sanatçılarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

HALKIMIZA ÇAĞRIM: ESKİ OYUNCAKLARINIZI BAĞIŞLAYIN, SERGİLEYELİM

Halkımıza buradan çağrım var. Dolaplarınızda, sandıklarınızda sakladığınız eski döneme ait oyuncaklarınızı  Oyuncak Evi’ne bağışlarsanız, isminizle burada sergilemekten mutluluk duyarız.

Bu oyuncak Evi’nde, eski oyuncaklarla yeni teknoloji iç içe. Sanal Gerçeklik gözlüğüyle yeni teknolojiyle farklı dünyalara açılacağız. İkinci bölüm atölye niteliğinde… Her hafta farklı konularda uzmanlar çağrılarak farklı yaş grupları için eğitici atölye çalışmaları yapılacak. Bu konuda Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi’yle işbirliği yapıyoruz. Başta Dekanımız Prof. Soner Yavuz ve Doç. Sadiye Keleş olmak üzere destek veren bütün ekibe teşekkür ediyoruz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de işbirliği yapma konusunda çalışmalarımız var. Bu çalışmaların güçleneceğine inancım tam.

Bu salona oyuncak üretilecek, tamir edilecek, farklı konularda atölyeler düzenlenecek. En önemlisi bütün çocuklar yaratıcı olarak bu süreçlere katılabilecekler. Burada ayrıca bir de Oyuncak Kütüphanemiz var. Bu şehrin çocukları çeşit çeşit oyuncaklara burada ulaşıp oynayabilecek. Bu konuda bağışta bulunan oyuncak üreticilerine teşekkür ediyorum.

Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz tahta at armağan etti, Sayın Komutanımız Tuğamiral Taner Gün iki bisiklet hediye etti. Büyük mutluluk duyduk.  Kaymakam beyden de bekliyoruz. Oyuncak Evi’nin bahçesinde de çocukların akıl oyunları oynamalarına, aktiviteler yapmalarına uygun ortam hazırladık. Bütün bu özellikleriyle Oyuncak Evi’nin, bölgenin çekim merkezi olacağına inanıyoruz.

ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET VE TACİZ HABERLERİNE İSYAN EDİYORUM

Bir konuya değinmek istiyorum. Hergün hepimizi derinden sarsan çocuklara yönelik taciz ve şiddet haberlerini okumaktan artık sıkılmaya başladık. Bir belediye başkanı olarak buna isyan ediyorum. Ereğli’mizde çocukların güven içinde sevgiyle ve kardeşçe bir ortamda büyümeleri için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Sevgili çocuklar bu şehir sizin ve hayat sizlerle güzel. Hayallerinizi her zaman büyütün ve ben belediye başkanı olarak her zaman yanınızdayım. Bu Oyuncak Evi de sizin. Burada sık sık bir araya geleceğiz.

Hayallerle gerçekler, büyüklerle küçükler arasında köprü olacağına inandığım Oyuncak Evi hayırlı olsun diyorum.”

ÇORUMLUOĞLU: “EREĞLİ NE YAPARSA EN İYİSİNİ YAPAR

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu da, Oyuncak Evi’nin Müze statüsüne kavuşması için her türlü desteği vereceklerini belirterek, “Ereğli’de olaylar başlar kısa bir sürede büyür. Biraz önce tabelaya baktım yanına müze  kelimesini koyacak kadar yer var; biz burasını oyuncak evi müzesi olarak da adlandırırız büyütürüz, bundan kuşkunuz olmasın. Ben 3 yıldır burada görev yapıyorum; Ereğli’ye bu açıdan güveniyorum. Ereğli ne yaparsa en iyisini yapar, o açıdan inşallah bu sözünüze de sadık kalacağız.” dedi.

DENİZ MÜZESİ’NİN İHALESİNİ YAPACAĞIZ

Müze ve kültür sanat eserlerinin kente değer katacağını belirten Çorumluoğlu, “İnşallah bu ay içerisinde Karadeniz Bölge Komutanlığımızla, belediyemizle ortaklaşa deniz müzesinin ihalesini de yapacağız, yine bu koridorda olacak. Bu müzeler ne kadar çok olursa burada turistleri o kadar fazla tutarsanız ve o ziyareti de gelire o kadar rahat çevirirsiniz. Restorantımız kazanır, çay bahçemiz kazanır.  Eğer burada 6 saat kalırsa akşam otelcimiz kazanır, kahvaltıcımız kazanır. Müzeler önemli; Ereğli’de bizim Alemdar Gemisi Müzesi olsun, yine belediyemizin karşıya yapacağı eski belediye yerine yapılacak bilim kültür sanat merkezi ve müze olsun, kente değer katacağını düşünüyorum. TTK ve Erdemir dışında geçim kaynağı olduğunu da vatandaşa inandırmamız gerek; bu da turizmdir. Bacasız sanayi dediğimiz direkt esnafımızın cebine giren de bir alandır. Oyuncak evinin ilçemiz için her şey den kıymetli çocuklarımız için hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuşarak çalışmaları kutladı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Galeri fotoğrafları :

AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ…

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Oyuncak Evi hizmete açıldı. Hologram cihazında Halil Posbıyık’ın “Hoşgeldiniz” diyen görüntülerine yer verildi. Protokol üyeleri ve çocuklar aileleriyle birlikte Oyuncak Evi’ni gezdiler, atölye çalışmalarını izlediler. Açılışta ayrıca çocuklara elma şekeri, horoz şeker, macun, pamuk şeker gibi eski dönem sokak lezzetlerinin örneklerinden çeşitli ikramlarda bulunuldu. Belediye müzik grubu konser verdi. Palyaçolar ve Pandomim Sanatçıları gösteriler yaptı. Kent protokolü, Başkan Posbıyık’ın doğum günü nedeniyle hep birlikte pasta kesti.

Paylaşın:
585 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ