logo

POSBIYIK: “CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN DESTEK BEKLİYORUZ”

Haziran ayı meclis toplantısında Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi’ni anlatan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, özellikle Sahile yapılması planlanan Cami projesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek beklediklerini kaydetti.


Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Haziran ayı meclis toplantısında içerisinde Cami ve Yat Limanı’nın da yer aldığı Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantılarının ilk birleşimi, Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında, Atatürk Kültür Merkezi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

ATATÜRK’E MESNETSİZ SALDIRILARI KINADI

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, toplantı öncesinde yaptığı gündem dışı konuşmada, son günlerde ülkeyi üzüntüye boğan, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e yapılan saldırıların millet tarafından esefle izlendiğini belirtti.

Posbıyık, son dönemde artan saldırıları, üzüntü, öfke ve gelecek açısından endişeyle takip ettiklerini belirterek, “Atatürk’e yönelik bu saldırılar ulusal değerlerimizi hedef almaktadır. Bu mesnetsiz saldırılardan en büyük zararı inancımız görmektedir. Ereğli Belediye Meclisi olarak Atatürk’e yönelik bu saldırıları nefretle kınıyor. Hukuki olarak gereğinin yapılmasını Ereğli halkı olarak talep ediyoruz.”dedi.

GEÇMİŞTEKİ SAHİL DOLGU PROJELERİNİ HATIRLATTI

Ereğli menfaatlerinin söz konusu olduğunda parti ayrımı olmayacağını ifade eden Posbıyık, hayata geçirmek istedikleri Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Posbıyık, şunları söyledi:
“Hazırlıkları Ereğli belediyesinde olan, yapımı devletin elinde olan bir projeyi sunmak istiyorum. Sahilimizin geçmişini biliyorsunuz. Eskiden raylar vardı kömür götürmek için. Bu raylar işe yaramaz hale geldi.  Gemiyle, kamyonla taşınmaya başladı.  Demir Çelik’e kadar olan bölgeyi birinci etapta hallettik. Rayları kaldırılması için görüşmeler yaptık, eylemler yaptık. Neticeyi aldık ve burada bir düzenlemeye geçtik. Bakanlığa müracaat ettik, deniz dolgu için ÇED raporu aldık. Erdemir iki üç makine verdi, dolgu alanlarından, taş ocaklarından gelen taşlarla burayı doldurduk.
Birinci aşama rayların olduğu bölge, ondan sonra da ileriye doğru giden bir bölgeye aşamalı olarak ilerledik. Bunların yapımı çok zordu. Deniz dolgusu çok zordu. 13 bakanlıktan izin alıyorsunuz. Sekiz sene uğraştık bu izinleri almak için. Çok şükür başardık, sahili bugünkü hale getirdik.”

DENİZİ DOLDURARAK SAHİLE CAMİ YAPILMASI PLANLANIYOR

Posbıyık, devam eden bir cami olayı bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Bundan evvelki sayın Vali Erdoğan Bektaş ve kaymakamımız bir gün beni ziyaret etti. Ereğli’de biliyorsunuz bir cami meselesi var. Ereğli’de yeterli cami olduğuna inanıyorum. Ancak şehit olduğunda, namaz kılacak yer bulamıyoruz, avlu genişliği bakımından müsait olmadığı için. Hacca giderken ve şehit cenazelerinde maalesef yeterli olmuyor camiler. Bu anlamda bizden önceki dönemde, Hüseyin Uysal bey bir proje hazırlamış, inşallah başlamak üzere olduğumuz kent meydanına bir cami koymuşlar. Ben belediye başkanı  olduğumda buraya cami olmaz demiştim. Askeri lojmanların oraya veya deniz dolguyla olur demiştim. Önceki valimiz Erdoğan Bektaş geldiler, sahilde bir düzenleme yapalım, camiye de yer ver dediler. Böyle olunca tüm izinleri hükümetten alırız dediler. Ben de dolguları yapmak belediye imkanıyla olmaz, beş senelik bütçeyi ortaya koysam yapamam, izin almak da çok zor dedim. Sen karışma, izinleri de devlet alacak dediler. Aynı zamanda dolgu alanlarını biz yapacağız dediler.
Bunun üzerine çalışmaya başladık. İmar müdürlüğüm, bir ön çalışma yaptı. Sonra bu projeyi valilik ve kaymakamlık katından izliyorlar. Bu projede, Piramit Kafe’nin olduğu yer, burada zaten bir mendirek var. Çünkü kestaneci karası olduğunda, ara sıra olan bir fırtınada, barınakta bulunan kayıklar alabora oluyor. Erdemir limanı iyi uzatmadığı için oluyor diyor konuyu bilenler. Bu kayıkları kurtarmak için, burada zaten bir proje koydurmuştuk mendirek için. Bu Ereğli için çok önemli. Cami için 40 metre kadar deniz doluyor. Hiçbir şey bozulmuyor. Amfitiyatro falan yerinde. Sahil 30 metre civarında doluyor, buraya kademeli oturma yerleri yapılıyor. Kitap okumak, dinlenmek, amatör balıkçıların balık tutması için yapılan bir iş.”

“EREĞLİ’NİN SİMGESİ OLABİLİR”

Mevcut durumda bisiklet yolu, yürüyüş yolu bulunduğunu ifade eden Posbıyık şöyle devam etti:
“ Burada yürüyenler egzoz gazından rahatsız oluyor. Bunları egzoz gazından kurtarmak için yürüyüş yolunu deniz tarafına alıyoruz. Mendireğin üzerinde kafeler, oturma yerleri falan oluyor. Fener var ucunda, olması zorunlu. Burada da bir cami, Ereğli’nin simgesi olacak bir cami olacak. Fas’ta deniz içindeki en büyük cami diye bir cami gösterdiler bize.  Ereğli’nin bir simgesi olabilir. Caminin kapalı alanı 3 bin metrekare. 4 bin 500 kişi namaz kılabilir. Çevresinde de yedi bin metrekare açık alan var. Yedi bin kişi de orada namaz kılabilir. Şehitler olduğunda, hacca insan gönderirken, muhteşem bir cami olacak.
Bütün mesele denizin doldurulmasında. İzinlerin alınması belediyenin alacağı iş değil. Bize hiçbir şeye karışmayacaksın, izinleri biz alacağız, dolguyu da biz yapacağız dediler. Uzun çalışmalardan sonra, avam projeler çizdik, arkadaşlarımızın büyük emeği var. Bu projeyi revizyonda yerleştireceğiz. Biz yapamasak da bizden sonra gelen arkadaşlar yapacak. “

YAT LİMANI PROJESİ

Karadeniz bölgesinde hemen hemen yat limanı bulunmadığını dile getiren Ereğli Belediye başkanı, şu ifadelere yer verdi:
“ Bize niye burada yat limanı yok diyorlar, ilkel vaziyette limana yanaşıyorlar. Buraya bir yat limanı yapacağız. Bunu gerçekleştirebilirsek büyük bir olay olacak. Belediye için bunu yapmak zor değil. İzinlerini devlet alacak. Dolgunun ucuna tahkimat yapıyorsunuz, tersanelerde gördüğünüz gibi… Sonra taş yığıyorsunuz. Tersanenin karşısında çok büyük bir taş ocağı var. Belli kuruluşlardan kamyon almak suretiyle.”

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN EREĞLİ HALKI ADINA TALEPTE BULUNUYORUM”

Çalışmanın devlet açısından zor olmadığını, asıl zor olanın izinlerin alınması olduğunu dile getiren Posbıyık şöyle konuştu:
“ Bizim amacımız önce dolguların yapılması, sonra da caminin yapılması.  Bir örnek koyduk ama bu olacak diye bir şey yok, stil değişebilir. O konuda bir şeyimiz yok.Bugün tüm siyasi partilere, başta iktidar partisi ilçe başkanı Saffet Bozkurt ve Zonguldak’ın değerli milletvekillerine sesleniyorum. Zonguldak’a güzel bir cami yaptılar, çok güzel oluyor, tebrik ediyorum. Ereğli’ye de bu yakışır diyorum. Bize de böyle talimat verildi. Ereğli’nin milletvekiliyim diyen Cumhurbaşkanımıza bu projeyi gerçekleştirmenin yakışacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızdan bu projenin gerçekleşmesi için Ereğli halkı adına talepte bulunuyorum.
Cumhurbaşkanımız Zonguldak’a geldiğinde, Valimiz, kaymakamımız bunu kendisine takdim edecek. Bu projenin gerçekleşmesi için bize yardımcı olmasını istiyoruz. Zonguldak ve Ereğli’de yaşayanların desteklerini bekliyorum.Tali konulardan bahsetmeyeceğim, bu konu çok ağırlıklı. Ülkemiz ve Ereğli için önemli. Bunun peşinden kent meydanı, eski hükümet binası, teleferik başlayacak. Bu projenin gerçekleşmesi için Ereğli Milletvekili olan Cumhurbaşkanımızın talimatlarını bekliyoruz.”

Gündem dışı konuşmanın ardından gündemdeki maddeler görüşüldü.

Paylaşın:
669 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ